Bauginanti mokslininkų žinia vyrams - jūsų virtuvėje gali būti medžiaga, kuri gali nulemti mažesnį penio dydį ir pabloginti vaisingumą  ()

Perfluoroalkilo dalelės (PFD) yra chemikalai, kurių unikalios atominės savybės naudojamos tam, kad daugybę kasdieninių daiktų būtų patogiau naudoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dažniausiai PFD yra padengiami tefloniniai indai, vandeniui, riebalams ir dėmėms atsparios medžiagoms bei kilimaim taip pat nelaidžios riebalams pakuotės, skirtoms riebiam maistui. Tačiau, kaip ir daug „stebuklingų“ cheminių medžiagų, atrastų XX amžiuje, PFD turi ir neigiamą poveikį mūsų sveikatai, kuris buvo tik neseniai pastebėtas ir suvoktas.

Daugėja įrodymų, kad PFD gali paveikti žmonių reprodukcinę sistemą. O štai naujausi Padujos universiteto mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad jauni vyrai, augę teritorijose, kuriose geriamasis vanduo užterštas PDF, turi gerokai mažesnius penius ir mažiau judrią spermą, nei augę ten, kur vanduo švarus.

Tyrimo vadovas Andrea Di Nisio su kolegomis laboratorijose atliko daugybę eksperimentų, ieškodami tiesioginių įrodymų, kad dvi labiausiai paplitusios PFD sudedamosios dalys, vadinamos PFOA ir PFOS, gali suvaržyti testosterono receptorių ir užblokuoti jo aktyvumą. Italijos mokslininkų tyrimai buvo paskelbti moksliniame žurnale „The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism“.

„Tyrimas patvirtino, kad FPD turi esminį poveikį vyrų sveikatai, tiesiogiai sutrikdydamas hormonų trajektoriją, kas gali lemti jų nevaisingumą, – aiškina tyrimą atlikę mokslininkai. – Pastebėjome, kad didesni PFD kiekiai plazmoje ir sėkloje koreliuoja su testosterono cirkuliacija ir sumažina spermos kokybę, sėklidžių apimtį, penio ilgį bei anogenitalinį atstumą (AGA)“. (Paaiškinimas: kuo AGA trumpesnis, tuo didesnė rizika, kad vyras bus nevaisingas).

Veneto regionas, kuriame yra Paduja, esti vienas iš keturių regionų pasaulyje, labiausiai užterštų PFD. Kiti trys liūdnai pirmaujantys regionai yra Dordrechto rajonas Nyderlanduose, Šangdongo provincija Kinijos rytuose ir Vidurio Ohajo slėnis Vakarų Virdžinijoje (JAV), kur gamykla „DuPont“ daugybę nuodingų atliekų paleido į upę, nepaisant daugėjančių įrodymų apie PFD pavojų. „Kadangi pirmasis pranešimas apie vandens taršą PFD gautas dar 1977 metais, problemos mastas kelia nerimą, nes tai veikia visą jaunų vyrų, gimusių nuo 1978 metų, kartą“, – teigė tyrėjai.

Dar blogiau – visos PDF, kada nors atsidūrusios aplinkoje, ir toliau kelia grėsmę. Mokslininkai prognozuoja, kad šios ypač patvarios cheminės medžiagos Žemėje liks ilgiau, nei egzistuos žmonija. Taigi, kaip galėtume apsisaugoti? A.Di Nisio mano, kad svarbiausia dabar yra išsiaiškinti, kaip saugiai pašalinti PFD iš kraujo. Bet, kol tai sugebėsime padaryti ir kol PFD nebus uždraustas ar palaipsniui likviduotas, ateitis neatrodo šviesi.

„Bent jau čia, Italijoje, labai sunku sužinoti, ar produktas turi šių cheminių medžiagų, – sakė mokslininkas interneto portalo „IFLScience“ žurnalistei. – Net jei ant produkto nurodyta, kad jame nėra PFOA, vis tiek nesijaučiu saugus, nes PFOA yra vos viena iš šimtų galimų PFD sudedamųjų dalių, kurios visos gali būti pavojingos. Todėl labai sunku išvengti kontakto su bet kokiu PFD“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(8)
(7)

Komentarai ()