Kenčiate nuo nemalonaus burnos kvapo? Štai kas jį gali sukelti ir kaip su juo kovoti  (1)

Blogas kvapas iš burnos būna nemalonus daugumai. Jis gali būti rimtų ligų požymis. Kaip sužinoti, kokie susirgimai jį sukelia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš burnos gali sklisti nemalonus kvapas dėl įvairių priežasčių. Dažnai jį galima panaikinti kruopščiu dantų valymu ir gerklės higiena. Kartais už jo slypi rimtos ligos. Vokiečių nefrologas iš Miuncheno klinikų prof. Uwe Heemannas paaiškino, kokias ligas galima nustatyti pagal blogą burnos kvapą.

Pagrindinės priežasties reikia ieškoti burnoje ar ryklėje. Šį kvapą gali sukelti tarpdančiuose susikaupusios bakterijos, kurios, skaidydamos seiles ir maisto likučius, išskiria sierą. Dėl to kyla dantenų uždegimai ir kariesas, kurie dar labiau sustiprina nemalonų kvapą.

Pirmoji priemonė, kurios reikėtų imtis, – susirūpinti teisingu dantų valymu. Reikia valyti ne tik dantis, bet ir tarpdančius, naudojant siūlą ir tarpdančių šepetėlius. Taip pat reikia šalinti bakterijų apnašas nuo liežuvio.

Tonzilių uždegimas skleidžia puvėsių kvapą

Jeigu negeras burnos kvapas neišnyksta, nepaisant kruopštaus ir teisingo dantų valymo, reikėtų pasikonsultuoti su ausų, nosies ir gerklės gydytoju. Jis ištirs, ar nėra tonzilių, ryklės uždegimo ar sinusito. „Lėtinis tonzilių uždegimas sukelia tipišką aitrų puvėsių kvapą iš burnos. Jį sukelia bakterijos, kurios dauginasi mažose tonzilių duobelėse“, – įspėja profesorius.

Diabeto kvapas

Kartais blogas kvapas atsiranda dėl ūmaus susirgimo. Vaisinis kvapas, kurį gydytojai vadina ketonų kvapu, anot U. Heermanno, rodo, kad pacientas jau serga diabetu, kuris galbūt dar nebuvo diagnozuotas.

„Šis kvapas padeda greitosios pagalbos gydytojams nustatyti, kad pacientas yra diabetikas ir jam trūksta insulino, – aiškina profesorius. – Rūgštinis vaisių kvapas gali būti ir ilgo badavimo ar mitybos sutrikimo pasekmė. Tokiu atveju kvapas nusilpsta, kai žmogus pavalgo.“

Inkstų ligas galima nustatyti iš kvėpavimo

Žmogui iškvepiant jaučiamas amoniako ir šlapimo kvapas rodo inkstų nepakankamumą ar net inksto atsisakymą. „Tada kūne susikaupia per daug šlapalo, – aiškina vokiečių specialistas. – Paprastai inkstai pašalina šią medžiagą kartu su šlapimu. Kai inkstai nebegali tinkamai funkcionuoti, kenksmingos medžiagos patenka į kraujo apytaką ir būna iškvepiamos per plaučius.“

Plaučių ligos taip pat būna lydimos blogo kvapo, kai dėl abscesų plaučiuose atsiranda puvėsių kvapas. Nuo tam tikros stadijos onkologai jau gali užuosti, kad pacientas serga plaučių vėžiu. Tačiau tokia diagnostika taikoma retai.

Tipiškas rūgščių kvapas sergant skrandžio ligomis

„Diabetas ir inkstų ligos dažniausiai atpažįstamos pagal burnos kvapą, – sako profesorius. – Taip pat ir rūgštokas kvapas yra būdingas sergant skrandžio ligomis, pavyzdžiui, skrandžio gleivinės uždegimu arba stemplės ir skrandžio vėžiu. Tada skysčiai ir dvokiančios dujos patenka į burnos ertmę.“

„Kvapai šiais laikais vaidina antraeilį vaidmenį, – aiškina U. Heermannas. – Laboratoriniai testai ir medicininiai prietaisai seniai išstūmė diagnostikos galimybę pagal kvapus. Tačiau tokiose nuošaliose vietovėse ar skurdžiuose kraštuose, kur trūksta tinkamos medicininės technikos, ligų diagnozavimas pagal kvapą dar tebėra naudojamas ir padeda gydytojams.“

Kaip kovoti su blogu burnos kvapu?

Jeigu nesergate jokia rimta liga, atsikratyti blogo kvapo padės tokie patarimai:

  • kruopščiai valykite dantis du kartus per parą. Nepamirškite ir liežuvio;
  • naudokitės tarpdančių siūlu ir specialiais šepetėliais;
  • gerkite daug vandens arba nesaldintos arbatos. Sausa burna skatina blogo kvapo atsiradimą;
  • skalaukite burną šalavijų arbata. Ji mažina blogą kvapą.

Jeigu abejojate, ar negeras burnos kvapas neišlieka, nepaisant visų nurodytų higienos priemonių, pasikonsultuokite su gydytoju.

Šaltinis: T-online.de

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(9)
(5)
(4)

Komentarai (1)