Lankytojams vėl atvėrė užkeiktąjį Egipto faraono Tutanchamono kapą: kuo jis toks ypatingas ir kas tai yra Tutanchamono prakeiksmas (Video)  ()

Restauratoriai nesenai baigė dešimtmetį trukusį Egipto faraono Tutanchamono kapo atkūrimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio projekto ėmėsi Los Andžele (JAV) įsikūręs „Getty Conservation“ (GCI) institutas ir Egipto senienų ministerija. Visą procesą apėmė 3000 metų senumo kapo sienų piešinių atkūrimas, naujos pertvaros bei ventiliacijos sistema, kuri turėtų padėti sumažinti žalą kapui ateityje.

„Restauracija ir kapo išsaugojimas yra labai svarbu ateičiai. Visas šis paveldas ir civilizacija turi gyvuoti amžinai“, – teigė egiptologas ir buvęs Egipto senienų ministerijos ministras Zahis Hawassas.

Tutanchamonas gimė apie 1341 m. pr.m.e., Naujojoje Egipto karalystėje. Kartais jis dar yra vadinamas berniuku-karaliumi, nes į sostą atsisėdo būdamas 9 metų ir staiga mirė vėlyvojoje paauglystėje.

Jo kapas išpopuliarėjo 1922 m., kai britų egiptologas Howardas Carteris jį atrado puikiai išsilaikiusį. Daugelis kitų kapų Egipto karalių slėnyje jau buvo išvogti, tuo tarpu Tutanchamono liko nepaliestas – nes purvas ir uolos blokavo įėjimą.

Kol iš kapo išnešė visus artefaktus, H.Carterio komanda užtruko 10 metų. Po tyrimo, kapas tapo turistų traukos objektu.

Žinoma, lankytojai prineša dulkių, drėgmės ir keičia anglies dioksido koncentraciją patalpoje, kas gali būti labai pavojinga ir taip trapiai laidojimo kamerai. Beje, restauratoriai turėjo ištirti ir rudas dėmes, esančias ant kapo sienų – buvo baiminamasi, kad tai gausiai plintantys grybai, tačiau paaiškėjo, jog tai – senai mirę mikrobai. Tačiau be problemų apsieita nebuvo: mikrobai jau buvo įaugę į dažų sluoksnį, todėl juos šalinant buvo apgadinti ir sienų piešiniai.

Dabar kapas lankytojams vėl prieinamas. Jame vis dar išlikę kai kurie originalūs artefaktai – ir, žinoma, Tutanchamono mumija.

„Visi šie objektai turi būti apsaugoti, nes kasinėjimų metu ši vietovė buvo sugadinta“, – sakė egiptologas Kentas Weeksas. „Objektai, kuriuos ten radome, žmonijai yra naudingi tik tuo, kad mes galėjome užfiksuoti, jog juos čia radome“, – sakė jis.

Faraono prakeikimas

Kapas išgarsėjo legenda, esą jis yra prakeiktas. Šį populiarų mitą įžiebė kelios mirtys kapą tyrinėjusio H.Carterio komandoje – o taip pat kelių kitų žmonių, įžengusių į neseniai atrastą kapą. Tiesa, nė viena mirtis nebuvo susijusi su kapu tiesiogiai: lordas Carnarvonui įgėlė uodas, o vėliau jis įsipjovė skusdamasis, kas galiausiai baigėsi kraujo užkrėtimu. Taip pat po kapo aplankymo nuo karštinės mirė žymus tų laikų finansininkas George’as Jay Gouldas I, kape apsilankiusį princą Prince Ali Kamel Fahmy Bey vėliau nušovė jo žmona, dėl nešvarios stomatologinės operacijos kraujo užkrėtimą gavo ir mirė lordo Carnarvono pusbrolis, Britanijos parlamento narys Aubrey Herbertas ir kiti. Iš viso „Faraono Tutachamono prakeiksmui“ priskiriama 11 mirčių, kurios nutiko per 10 metų nuo kapo atvėrimo.

Vienintelė iš tiesų neišaiškinta su kapu susijusi mirtis yra sero Archibaldo Douglas-Reido – jis rentegnu tyrė faraono mumiją ir mirė nuo neaiškios ligos.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()