Ar esate toks stiprus, koks buvo jūsų tėvas? Tyrimai rodo, kad vyrai silpnėja  (7)

Neseniai atliktas vokiečių mokslininkų tyrimas parodė, kad šių laikų jaunuoliai yra ne tokie stiprūs, kaip jų tėvai ar seneliai prieš 30 metų, rašoma „Stern“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrime, kuris buvo išspausdintas mokslo žurnale „Journal of Hand Therapy“, nustatyta, kad jaunų vyrų iki 30 metų riešo stiprumas per pastaruosius dešimtmečius nusilpo vidutiniškai 20 proc. – nepaisant fitneso programėlių, sporto klubų abonementų ir maisto papildų laikais.

Viso dinamometru buvo ištirti 237 vyrai, kurių amžius siekė nuo 20 iki 34 metų. Gautus duomenis mokslininkai sulygino su 1985-ųjų duomenimis. Rezultatas pasirodė nesuteikiantis jokių vilčių: šiuolaikinio jauno vyrio riešo jėga sudarė apytikriai 49 kilogramus, 1985-aisiais šis rodiklis buvo 58,5 kilogramai.

Moterų situacija per šiuos dešimtmečius nesikeitė: vidutinė moterų riešo jėgos reikšmė buvo 37,5 kg – tiek pat, kaip ir 1985-aisiais. Maža to, 30-34 metų moterų rodikliai pasirodė net geresnį, negu jų mamų ar močiučių, rašoma leidinyje.

Manoma, kad jėgos praradimas yra susijęs su pasikeitusia darbo veikla. XX a. antroje pusėje gerokai daugiau vyrų turėjo profesijas, kuriose buvo būtina fizinė jėga. Šiuolaikinėje visuomenėje, atvirkščiai, trūksta fizinio aktyvumo, kas ir nulėmė vyrų nusilpimą.

2013-aisiais atliktas kitas tyrimas parodė, kad šiuolaikiniams vaikams 1,6 m nubėgti prireikė 90 sekundžių, 5 proc. daugiau, negu bendraamžiams 1975 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(9)
(6)
(3)

Komentarai (7)