Netikėtas radinys: po Alkatrazo kalėjimu – 150 metų senumo karinis objektas (Video)  ()

Pasinaudojus pažangiais lazeriais ir po žeme gebančiais matyti GPR (angl. Ground-penetrating radar) radarais mokslininkams pavyko iš naujo atrasti 150 metų senumo karinę bazę, palaidotą po liūdnai pagarsėjusiu Alkatrazo kalėjimu San Franciske, JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar prieš įrengiant sunkiųjų darbų kalėjimą, iš kurio „neįmanoma pabėgti“, Alkatrazo saloje nuo 1850 iki 1933 metų veikė karinė bazė. Parinkta vieta išties įdomi, nes nors pati sala yra prie pat San Francisko miesto ir gali būti matoma iš jo centro, tuo pačiu ji yra izoliuota nuo likusio pasaulio, ją supa šaltas ir ryklių pilnas San Francisko įlankos vanduo.

Kai XX a. Alkatrazo saloje buvo nuspręsta įrengti kalėjimą, karinė bazė buvo iš esmės sugriauta ir palaidota po žeme. Dabar mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, ar bent kokios nors karinės bazės liekanos dar slypi po žeme.

„Keičiant karinę bazę į kalėjimą, didelė dalis istorijos buvo paprasčiausiai panaikinta – tačiau mums buvo įdomu išsiaiškinti ar bent kas nors saloje išliko, ar kažkokios karinės bazės dar yra po žeme“, – teigė archeologas Timothis de Smetas.

„Mes ieškojome priemonių, kurios nepažeistų dabartinio pastato, tačiau vis tiek padėtų gauti norimą rezultatą. Išvis nežinojome ko tikėtis, nežinojome ar po žeme iš viso ką nors išvysime, kokia bus tų liekanų apimtis ir kaip gerai jos bus išsilaikiusios“, – pridėjo archeologas.

Naudojant antžeminius lazerinius skenerius, GPR radarus ir georektifikacijos technologiją (senų, suskaitmenintų žemėlapių susiejimas su koordinačių sistema ir tikslus jų išdėstymas 3D erdvėje), archeologams pavyko atrasti ir išanalizuoti karinės bazės liekanas po kalėjimo poilsio kiemu.

Komanda pranešė, kad rado senų palaidotų statinių, tarp jų ir „bomboms atsparių“ traversų, iš plytų sumūrytų tunelių ir ventiliacijos angų, kurios, mokslininkų nuostabai, buvo labai gerai išsilaikiusios.

„Šios liekanos buvo vos keletą centimetrų po žeme – ir yra labai gerai išsilaikiusios. Poilsio kieme esantis betonas yra plonas, o kai kuriose vietose grindinys išvis pastatytos ant 1860 metų liekanų“, – aiškino T. de Smetas.

„Mes taip pat pastebėjome, kad kai kurie traversai buvo dengiami plonu betono sluoksniu, kas kiek laiko. Tikriausiai taip buvo bandoma sumažinti eroziją, kuri yra itin stipri lietingoje ir vėjuotoje saloje. Atrasti šią pamirštą istoriją buvo išties nuostabu – džiugiu, kad tuo galime pasidalinti ir su visuomene“, – skelbia archeologas.

Mokslininkai sako, kad tokia tyrimų praktika gali būti pritaikoma ir kitiems istoriniams statiniams. Jų teigimu, tai parodo kaip šiuolaikinės technologijos gali padėti rasti atsakymus į rūpimus klausimus nepažeidžiant jokių istorinių objektų.

Šiandien Alkatrazo kalėjimas yra nacionalinis istorinis objektas, atviras visuomenei, jame vyksta ir ekskursijos.

Parengta pagal „IFL Science“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()