Lietuva pateko tarp 20 nesveikiausių pasaulio valstybių: dvi pagrindinės priežastys, kodėl taip sergame, kokios dvi ligos yra pačios dažniausios ir tai visai ne vėžys  (3)

Po neseniai atlikto pasaulinio sveikatos lygio įvertinimo paaiškėjo, kurios šalys išsiskiria aplaidžiausiu požiūriu į sveikatos problemas. Lietuvai skirta 12-a vieta dėl dviejų pagrindinių priežasčių – depresija ir aukštas kraujospūdis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vertinimas buvo atliekamas vadovaujantis dešimčia kriterijų: numatoma sveiko gyvenimo trukmė, kraujospūdis, kraujo gliukozės lygis (diabeto rizika), nutukimas, depresija, laimės pojūtis, alkoholio vartojimas, tabako vartojimas, pasyvus gyvenimo būdas (nepakankamas fizinis aktyvumas) ir vyriausybės skiriamos lėšos sveikatos priežiūrai.

Kai kurios idiliškomis laikomos šalys, kaip antai Sent Lusija ir Barbadosas, žemo įvertinimo sulaukė dėl gyventojų praktikuojamos nesveikos mitybos ir fizinio aktyvumo stokos.

Atliekant pasaulinį sveikatos lygio įvertinimą, buvo išskirtos šalys, kuriose, remiantis 2019 metais atliktos apklausos ir analizės rezultatais, dominuoja sveikiausi ir nesveikiausi įpročiai, informuoja portalas „Business Insider“.

„Indigo“ sveikatingumo indekso sudarymui vadovavo Richardas Daviesas, dirbantis ekonomikos klausimais konsultuojančioje grupėje „Bloomsbury Economics“, o jį paskelbė investicijų įmonė „LetterOne“ naujame žurnale „Global Perspectives“. Šis sąrašas laikytinas vienu patikimiausių dokumentų, leidžiančių spręsti apie šiandieninę sveikatos padėtį 191 pasaulio šalyje.

Šalys sąraše išsidėsčiusios nuo pasirodžiusių prasčiausiai iki geriausiai, jos vertintos pagal 10 pagrindinių kriterijų, kurie apima sveiko gyvenimo trukmę, kraujospūdį, gliukozės kiekį kraujyje (diabeto riziką), nutukimą, depresiją, laimės jausmą, alkoholio vartojimą, tabako vartojimą, per mažą fizinį aktyvumą ir vyriausybės sveikatos apsaugai skiriamas lėšas.

Tuomet buvo nustatytas koeficientas, skirtas įvertinti, kiek kiekviena šalis priartėja prie bendro geriausio rezultato: blogiausias rezultatas yra nulis, geriausias – vienetas.

Sąrašo viršuje atsidūrė ir sveikiausia valstybe buvo įvardinta Kanada, o karų draskomos Užsachario Afrikos valstybės pasirodė prasčiausiai. Tačiau stebina tai, kad idiliškomis laikomos valstybės, pavyzdžiui, Sent Lusija ir Barbadosas, buvo įvertintos prastai – duomenys rodo, jog dėl to kalta prasta mityba ir fizinio aktyvumo stoka.

„Business Insider“ pateikia 20 nesveikiausių pasaulio valstybių sąrašą, kuriame šalys išrikiuotos indekso mažėjimo tvarka.

Tos valstybės, kurių duomenų trūko kelių kriterijų atveju (įskaitant Pietų Sudaną, Palau, Niujė, Tuvalu, Kuko salas, Bahamas, Pusiaujo Gvinėją ir Libiją), galutiniame sąraše neatsirado. Jame yra 151 šalis, iš jų 68 buvo įvertintos pagal visus 10 kriterijų, o 89 – pagal devynis kriterijus. Galutiniai rezultatai apima daugiau nei 95 procentus pasaulio gyventojų.

  • =18. Samoa – 0,41. Didelis gliukozės kiekis kraujyje, nutukimas ir girtavimas atvedė šalį į 20-tuką.
  • =18. Dominikos Respublika – 0,41. Dažni depresijos atvejai, gausus alkoholio vartojimas ir aukštas kraujospūdis – dėl šių priežasčių Karibų šalis atsidūrė tarp nesveikiausių.
  • =18. Egiptas – 0,41. Šioje šalyje vyriausybė sveikatos apsaugai skiria mažai lėšų, didelė diabeto rizika ir aukštas nutukimo lygis.
  • =16. Jamaika – 0,40. Karibų sala pasirodė prastai vertinant pagal daugelį kriterijų, įskaitant nutukimą, valstybės sveikatos apsaugai skiriamas lėšas, rūkymą, depresiją ir gliukozės kiekį kraujyje.
  • =16. Latvija – 0,40. Dėl prasto pasirodymo Latvija gali kaltinti kraujospūdžio problemas ir girtuokliavimą.
  • =14. Trinidadas ir Tobagas – 0,39. Karibų šalis prastai įvertinta pagal tokius kriterijus kaip depresija, aukštas kraujospūdis ir didelis gliukozės kiekis kraujyje.
  • =14. Serbija – 0,39. Balkanų valstybė nekaip pasirodė dėl fizinio aktyvumo stokos ir itin neraminančių kraujospūdžio rodiklių.
  • =12. Ukraina – 0,38. Depresija ir kraujospūdis – kategorijos, kuriose Rusijos karinę agresiją patirianti Ukraina pasirodė blogai.
  • =12. Lietuva – 0,38. Tos pačios dvi kategorijos, depresija ir aukštas kraujospūdis, nubloškė Lietuvą į nesveikiausių valstybių 20-tuką.
  • =9. Gruzija – 0,37. Gruzijai koją kiša daugelis kriterijų, įskaitant mitybą (šalyje dažni nutukimo ir didelio gliukozės kiekio kraujyje atvejai), depresiją ir girtavimą.
  • =9. Irakas – 0,37. Mažas fizinis aktyvumas, nedidelė gyvenimo trukmė, valstybės lėšų sveikatos apsaugai stygius, žemas laimės lygis ir dažni nutukimo atvejai – tokie veiksniai šioje šalyje neramina labiausiai.
  • =9. Haitis – 0,37. Haitis varganai pasirodė pagal tokius kriterijus kaip laimės lygis, valstybės sveikatos apsaugai skiriamos lėšos ir gyvenimo trukmė.
  • =8. Centrinės Afrikos Respublika – 0,36. Gyvenimo trukmė ir valstybės sveikatos apsaugai skiriamos lėšos – tikrai ne tie dalykai, kuriais ši Afrikos valstybė galėtų pasigirti.
  • =7. Armėnija – 0,35. Armėnija nesveikiausių valstybių gretose atsidūrė dėl dažnų didelio gliukozės kiekio kraujyje, aukšto kraujospūdžio ir depresijos atvejų.
  • =5. Barbadosas – 0,34. Gali atrodyti, kad ši šalis – tikra Karibų idilė, tačiau iš tiesų ji pasižymi neraminančiais rezultatais daugelyje kategorijų, įskaitant aukštą kraujospūdį, depresiją, nutukimą, mažą fizinį aktyvumą ir girtavimą.
  • =5. Mikronezijos Federacinės Valstijos – 0,34. Nutukimas, girtavimas ir negausios valstybės išlaidos sveikatos apsaugai nubloškė šalį į penktąją vietą.
  • =4. Bulgarija – 0,33. Dėl savo paplūdimių Bulgarija gali atrodyti nuostabi atostogų vieta, tačiau sveikatos atžvilgiu Bulgarijai sekasi kur kas prasčiau: dėl prastų rezultatų, susijusių su aukštu kraujospūdžiu, depresija ir gausiu alkoholio vartojimu ji atsidūrė ketvirtoje nesveikiausių valstybių sąrašo vietoje.
  • =3. Kiribatis – 0,31. Okeanijos valstybei didžiausią nerimą kelia nutukimas.
  • =2. Sent Liusija – 0,29. Didžiausios problemos čia – girtavimas, aukštas kraujospūdis ir didelis gliukozės kiekis kraujyje.
  • =1. Pietų Afrikos Respublika – 0,28. Nesveikiausia pasaulio šalis pasirodė blogai visose kategorijose, o ypač daug problemų joje kelia nutukimas, girtavimas ir nedidelė gyvenimo trukmė.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai (3)