Kodėl puodelis rytinės kavos mus gena į tualetą? Negi kava tikrai yra neblogi laisvinamieji?  ()

Jei geriate kavą, tikriausiai žinote šį jausmą. Vos tik užbaigę savo rytinį ritualą norite kibti į darbus, tačiau prieš tai laukia būtinas apsilankymas tualete. Tačiau kodėl kava mus taip veikia?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kofeinas yra diuretikas. Tai reiškia, kad jis iš organizmo šalina skysčius. Įprastai tai reikštų pavojų viduriams užkietėti, tačiau kava kai kuriuos žmones veikia priešingai. Tiesa, ne visus - nemažai kavos mėgėjų tikriausiai tik dabar sužinojo, kad dalis šio gėrimo vartotojų dėl savo pomėgio kiekvieną rytą priverstinai keliauja į tualetą.

Tačiau kodėl? Reikėtų sakyti, kad mokslininkai tiksliai nežino. Tiksliau, nebandė išsiaiškinti - fenomenas yra per daug nereikšmingas, kad mokslininkai jam skirtų didesnį dėmesį. Taigi, platesnio masto tyrimų nėra. Ir visgi, mokslininkai mano, kad paaiškinimas egzistuoja.

Kofeinas skatina žarnyno judesius (peristaltiką), kurie išmatas stumia laukan. Lygiai tas pats vyksta žmogui pavalgius, tačiau kava nėra maistas. Kitaip tariant, kavoje esantis kofeinas kažkaip apgauna žarnyną, jog žmogus gerai pavalgė. Kava su kofeinu žarnyno susitraukinėjimus skatiną 60 % labiau nei vanduo ir 23 % labiau nei kava be kofeino.

Taigi, kava pagreitina išmatų keliavimą žarnynu. Tai reiškia, kad lieka mažiau laiko pasišalinti vandeniui. Žarnynas nėra tik šalinamasis traktas - jis taip pat virškina maistą ir iš išmatų pašalina vandens perteklių. Tačiau kai kava įjungia aukštesnę pavarą nelieka laiko tam vandeniui pašalinti, o, kaip žinote, skystos išmatos kur kas su didesniu entuziazmu veržiasi laukan. Štai ir jūsų rytinės kavos problemos.

Tai kaip dėl kofeino kaip diuretiko? Na, tyrimai rodo, kad kava taip veikia tik kai yra vartojama dideliais kiekiais. Įprastame kavos puodelyje yra apie 150 mg kofeino ir daug vandens. Net jei kofeinas ir suveikia kaip diuretikas, jis iš organizmo pašalina nedaug daugiau skysčių nei išgeriate su kava. Aišku, vis tiek patariama gerti pakankamai vandens ir vengti dehidratacijos.

Galiausiai, jei kava jus gena į tualetą, tai nebūtinai yra tik kofeino kaltė. Nemažai žmonių į kavą pila pieno, per daug cukraus ar dirbtinių saldiklių - šie priedai taip pat gali suveikti kaip laisvinamieji.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(8)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: