Galite išbandyti JAV armijai sukurtą specialų kavos gėrimo algoritmą: mokslininkai paskaičiavo, kiek, kada ir kokios kavos reikia gerti, jei neišsimiegate ar tenka būdrauti  ()

Mokslininkai kavos gėrimo algoritmą sukūrė JAV armijai. Tačiau jis pravers ir civiliams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasdien miegoti 7–9 valandas – normalu. Tačiau ką daryti, jei dėl kokių nors priežasčių išsimiegoti nepavyksta, tarkime, esate JAV armijos kareivis? Wall Street Journal duomenimis, apie 40 % amerikiečių kareivių miega mažiau nei 5 valandas per parą ( rekomenduojama norma – 7 valandos), o kartais jiems tenka apsieiti ir visai be miego.

Kad galėtų normaliai funkcionuoti, jiems reikia kavos. Daug kavos. Alternatyva – bealkoholiniai (energetiniai) gėrimai su kofeinu. Tas pats pasakytina ir apie civilius gyventojus. Tyrėjai iš Villanova universiteto išsiaiškino, kad šį stimuliatorių viena ar kita forma kasdien vartoja 90 % amerikiečių.

Tai gali paaiškinti, kodėl mokslininkai po JAV Gynybos ministerijos egida 10 metų tyrė miego trūkumą ir ką galima padaryti. Jiems pavyko išvesti formulę, kiek neišsimiegojusiam kareiviui reikia kofeino, kad jis išlaikytų budrumą. Idealiai parinkta stimuliatoriaus dozė, suvartota tinkamu momentu, pašalina nuovargį, galintį kelti grėsmę visai karinei misijai. Ir ši formulė pravers ne tik kareiviams, bet ir civiliams.

Daktaras Jaquesas Reifmanas iš JAV armijos medicininių tyrimų ir materialinio-techninio aprūpinimo valdybos, vienas iš naujo tyrimo autorių, pavadino jį ganėtinai efektyviu 10 metų darbo rezultatu. „Argi jums nepatiktų, jei galėtumėte ateiti į darbą ir suvartoti kofeino dozę, o jūsų dėmesio koncentracija per kitas 4 valandas pagerėtų 40%? Būtent to mes ir siekiame“, – sako Reifmanas.

Susikaupimo algoritmas

Mokslininkams pavyko sukurti algoritmą, rodantį, kiek kofeino vidutiniškai reikia neišsimiegojusiam žmogui, kad jis jaustųsi taip, lyg išmiegoję savo 8 valandas.O taip būdą nustatyti, kokia kofeino dozė kaip paveiks gebėjimą susikaupti konkretaus žmogaus atveju.

JAV armijos direktyvose yra tokios rekomendacijos: jei kareivis naktį miegojo 5 valandas, jam padės 2 puodeliai silpnos kavos (200 mg kofeino) pabudus ir dar 2 – po 4 valandų. Jei kareivis miega pakankamai, tačiau kartais tenka būdrauti naktimis, tai jam rekomenduojama išgerti 2 puodelius silpnos kavos pačioje „naktinės pamainos“ pradžioje. Jeigu jam reikia nemiegoti parą ir ilgiau, dozė padidinama: po 200 mg kofeino pusiaunaktį, 4 ir 8 ryto.

Reifmano ir jo kolegų algoritmas ankstesnis ir priklauso nuo aplinkybių. Kareivis, 5valandas miegojęs vieną naktį, išsimiegojusio kareivio budrumo lygį gali pasiekti, išgėręs puodelį silpnos kavos (100 mg kofeino) pabudęs 7 valandą ryto ir dar vieną – 9 ryto. Tai yra, algoritmas leidžia per pusę sumažinti kofeino dozes ir sutrumpinti laiką tarp jų suvartojimo. Mokslininkas tvirtina, kad algoritmas padeda pagerinti kareivio kovinę parengtį 64%, suvartojant tiek pat kofeino. Ir atvirkščiai, galima sumažinti stimuliatoriaus dozę 65% ir tiek pat pagerinti jo dėmesio koncentraciją. „Jei nesijaučiate blogiau, nei išmiegoję 8 valandas, kam didinti dozę?“ – klausia daktaras Reifmanas.

Parenkant konkrečią dozavimo strategiją, algoritmas iš pradžių prognozuoja žmogaus susikaupimą, remdamasis informacija, kiek žmogus miegojo ir kiek kavos išgėrė. Paskui paskaičiuoja įvairių stimuliatoriaus dozių, suvartotų įvairiu metu, pranašumus. „Galime atlikti tūkstančių kofeino vartojimo kiekio ir laiko kombinacijų simuliacijas, – tvirtina mokslininkas. – Iš jų ir pasirenkame geriausią variantą“.

Mokslinis pagrindimas

Kofeino poveikį algoritmas skaičiuoja, remdamasis ilgamečių miego trūkumo tyrimų duomenimis. Žmogaus dėmesio koncentracijos matavimai paremti jo reakcijos sparta, taip pat apskaičiuota atitinkamuose moksliniuose darbuose. „Žiūrite į juodą ekraną, kuriame staiga pasirodo skaičius. Vos jį išvydus, reikia paliesti ekraną. Jeigu jūs susikaupęs, tai užtrunka maždaug ketvirtį sekundės“, – pasakoja Reifmanas.

8 valandų miegas tokią dėmesio koncentraciją suteikia visai dienai. Tačiau, kaip rodo Gallup duomenys, amerikiečiai vidutiniškai miega po 6,8 valandos. Todėl, remiantis Reifmano algoritmu, darbo savaitės gale, norint susikaupimo lygiu prilygti vidutiniam statistiniam žmogui, kuris miegojo 8 valandas ir apsiėjo be „dopingo“, 6 valandą pabundančiam žmogui reikėtų suvartoti 200 mg kofeino 7valandą ir dar tiek pat – 9 valandą ryto.

Pasak Reifmano, mokslininkai siekia gauti maksimalią naudą iš naudojamo kofeino, tuo pačiu stengiantis, kad bet kuriuo laiku kofeino kraujyje nebūtų daugiau nei 400 mg.

Išmaniojo telefono programėlė

Reifmano ir kolegų sukurtas algoritmas apsaugotas autorinėmis teisėmis, todėl sužinoti tiksliai personalizuotos kofeino dozės maksimaliam koncentracijos padidinimui kol kas nepavyks. Kariškiai šį algoritmą ir jo pagrindu sukurtą programėlę stengiasi užpatentuoti, leidiniui Inc. pranešė mokslininkas.

Laikui bėgant, programėlė išmoks nustatyti, kaip konkretus vartotojas reaguoja į miego trūkumą ir kofeiną ir kokiu paros metu jam reikia didžiausio susikaupimo. Remdamasi šiais duomenimis, programėlė apskaičiuos kofeino vartojimo kiekį ir laiką. Ji turėtų pasirodyti po 2–3 mėnesių.

Tačiau supaprastinta ir nemokama internetinės programėlės versija kol kas gali naudotis visi. Reifmanas dar planuoja sukurti algoritmą, priminsiantį kareiviams kofeiną vartoti mūšio lauke, kad šie išliktų maksimaliai budrūs. Tai gali padėti išsaugoti gyvybę, mano mokslininkai.

D. Šliancev
World Press skilties redaktorius
republic.ru

(10)
(4)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: