Indija numušė kosminį palydovą ir sukėlė tikrą audrą: NASA šį akibrokštą pavadino „siaubingu, siaubingu dalyku“, kuris kelia grėsmę ir TKS dirbantiems astronautams (Video)  (1)

JAV kosmoso agentūrai NASA vadovaujantis Jimas Bridenstine'as Indijos įvykdytą bandymą – nebenaudojamo savo pačių palydovo sunaikinimą – pavadino „siaubingu, siaubingu dalyku“, kuris kelia grėsmę ir Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) dirbantiems astronautams, rašo engadget.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su agentūros darbuotojais kalbėjęs administratorius sakė, kad raketa, numušusi palydovą, sugeneravo ne mažiau nei 400 orbitoje besisukančių nuolaužų, tarp kurių yra ir 60 stambesnių nuolaužų – didesnių, nei 15 cm ilgio. Ir nors numuštasis palydovas sukosi kur kas mažesniame aukštyje už TKS, 24 detalės buvo išmestos aukščiau šio palydovo apogėjaus, o tai jau yra potenciali grėsmė.

„Tai yra nepriimtina ir NASA turi labai aiškiai pasakyti kokia yra šio bandymo įtaka mums“, – sakė J.Bridenstine'as.

Kovo 27 d. Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi pačiame rinkiminės kampanijos įkarštyje paskelbė apie sėkmingai atliktą „Shakti misiją“ – nebenaudojamo Indijos palydovo sunaikinimą iš Žemės paleista raketa. Tai yra ketvirta pasaulio valstybė, atlikusi tokį bandymą – po JAV, Rusijos ir Kinijos. Indijos vyriausybė informavo, kad bandymas buvo atliktas pakankamai žemai, kad visos nuolaužos, susidariusios sprogimo metu, per kelias savaites nukristų ant Žemės.

Tačiau JAV mokslininkams iš NASA ir JAV Strateginio vadovavimo kombinuotųjų kosminių operacijų centro atlikus situacijos modeliavimą buvo gautas įspūdingo dydžio nuolaužų debesis. Skaičiavimai rodo, kad dėl šio bandymo grėsmė TKS per pastarąsias 10 dienų išaugo 44 procentais. J.Bridenstine'as vėliau sakė, kad NASA vertinimu astronautai vis dar yra saugūs ir, jeigu kils būtinybė išvengti susidūrimo, TKS turi gebėjimą manevruoti erdvėje. „Gerai yra tai, kad tos nuolaužos yra pakankamai arti Žemės ir bėgant laikui jos išnyks“, – sakė NASA administratorius.

Kinija savo eksperimentą atliko 2007 metais – jie palydovą sunaikino labai dideliame – 864 kilometrų – aukštyje. Šio bandymo nuolaužos vis dar sukasi apie Žemę ir kelia grėsme įvairiems palydovams ir kosminėms misijoms. Kinai, amerikiečiai ir kai kurios kitos valstybės, turinčios pakankamai stiprias kosmoso programas, svarsto įvairias kosmines misijas, kurios leistų išvalyti planetos orbitą nuo kosminių šiukšlių – svarstomi jų smulkinimo lazeriais, gaudymo harpūnais ar tinklais projektai.

Didžiausia kosminių šiukšlių keliama grėsmė – vadinamasis „Kesslerio sindromas“. Tai yra susidūrimų grandinė, galinti sunaikinti didžiąją dalį kosminės infrastruktūros. Toks įvykis buvo pavaizduotas kino filme „Gravitacija“. „Privalome aiškiai pasakyti, kad tokia veikla nėra nei tvari, nei suderinama su žmogaus kosminių skrydžių siekiu“, – sakė J.Bridenstine'as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(48)
(0)
(48)

Komentarai (1)