Nauji eksperimentai atskleidė, kokia yra tikroji Mėnulio branduolio temperatūra  (4)

Mėnulis, kaip ir Žemė, turi plutą, mantiją ir branduolį. Seismologiniai duomenys leidžia spręsti, kad branduolio išorinėje dalyje 5-30% medžiagos yra skystos būsenos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar pristatyti laboratorinių tyrimų rezultatai, gana tiksliai nurodantys, kokia yra Mėnulio branduolio temperatūra. Geležies ir titano mėginys, chemine sudėtimi atitinkantis tikėtiną Mėnulio branduolio-mantijos sandūros sudėtį, buvo suslėgtas iki 45 tūkstančių atmosferų ir kaitinamas, kol dalis jo išsilydė. Paaiškėjo, kad 5% mėginio išsilydo 1330 laipsnių Celsijaus temperatūroje, o 30% – 1470 laipsnių.

Šis intervalas yra gerokai siauresnis, nei ankstesni įvertinimai, kurių neapibrėžtumas siekė 800 laipsnių. Šis atradimas leis sudaryti geresnius Mėnulio struktūros modelius ir identifikuoti tikėtinus mineralus palydovo plutoje bei mantijoje.

Tokie modeliai padės geriau suprasti ir Žemės sandarą bei evoliuciją, nes cheminė abiejų objektų sudėtis turėtų būti labai panaši, o prieš puspenkto milijardo metų panaši turėjo būti ir struktūra. Vėliau Žemę keitė judančios tektoninės plokštės ir gyvybė, o Mėnulis kito mažiau, tad jį nagrinėdami galime sužinoti daug apie pirmykštę Žemę.

Tyrimo rezultatai publikuojami Geochimica et Cosmochimica Acta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(30)
(4)
(26)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: