Virš Rusijos netikėtas ugnies kamuolys - vėl sprogo meteoras (Video)  (1)

Virš Rusijos vėl sprogo meteoras. Pasak „Siberian Times“, šeštadienį 19 val. vietos laiku (16 val. Lietuvos laiku) ugninis kamuolys praskriejo ir sprogo virš industrinio Krasnojarsko miesto Sibire.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvykį užfiksavo kelių vairuotojų autoregistratoriai – oranžinį ugninį kamuolį, kurį lydėjo, pasak liudininkų, į lėktuvo panašus garsas.

Dangaus kūnas sprogo aukštai danguje Irkutsko regione, Krasnojarsko rytuose.

Meteorai, kurie sprogsta ore prieš įsirėždami į žemę vadinami bolidais. Manoma, kad didelis oro slėgis, susidarantis prieš krentantį meteorą sukelia skilimus kosminės uolos paviršiuje, taip padidina vidinį slėgį ir sukelia objekto suirimą.

Dideli meteorai sprogdami gali išskirti didelius kiekius energijos – kaip 2013 m. Čeliabinsko meteoras, kurio sprogimo siekė 440 kilotonų ar 1908 m. Čeliabinsko meteoras, kurio sprogimas, manoma, siekė 3 megatonas ir išvartė 2000 km2 Sibiro miško. Ar 2018 m. gruodžio Beringo jūros meteoritas, kurio sprogimas prilygo 173 kilotonoms.

Bet nors ir įspūdingas pažiūrėti, Krasnojarsko meteoritas vis dėlto nebuvo iš didžiųjų lygos – vietinė valdžia pranešė, kad jis nekėlė jokios grėsmės nei vietiniams žmonėms, nei infrastruktūrai.

Beje, pasak NASA bolidų žemėlapio, ši planetos dalis visai neseniai matė ir dar vieną kosminį klajūną: kovo 15 d. be jokios sukeltos žalos virš Krasnojarsko sprogo ir 0,15 kilotonos meteoras. Kas įdomiausia, jis sprogo ore ir išsibarstė netoliese Tunguskos incidento vietos.

Ekspertai teigia, kad Naujasis Tunguskos meteoras buvo apie metro skersmens ir skriejo tokiu pačiu greičiu, kaip ir Čeliabinsko meteoras, kurio pasekmė – 1200 sužeistų žmonių.

Kol kas nežinome daug apie šio savaitgalio bolidą, bet pirmosios analizės rodo, kad jis buvo kiek didesnis už Naująjį Tunguskos meteorą.

„Jis… judėjo didesniu greičiu nei Naujasis Tunguskos meteoras Evenkijoje. Turint omenyje, kad jis suskilo į fragmentus, jo struktūra buvo ganėtinai mažo tankio“, – „Siberian Times“ sakė Federalinio Uralo universiteto meteoritų ekspertas Viktoras Grochovskis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(5)
(8)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: