Daugelis nori ne tokio pažadinimo iš pokaičio miego – pirmasis patvirtintas meteorito smūgis žmogui  ()

1954 metų lapkričio 30 dieną įvyko kai kas labai įdomaus, pavojingo ir netikėto – į Žemę nukrito nemažas meteoritas, dar mūsų planetos atmosferoje suskilęs į kelis didelius gabalus. Tačiau nors ir pats meteoritas nebuvo kažkuo ypatingas, visiško atsitiktinumo dėka jis pateko į istorijos knygas – tai pirmasis patvirtintas atvejis, kuomet meteoritas pataikė į žmogų ir jį sužalojo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tądien popiet trijų valstijų žmonės danguje išvydo įspūdingą vaizdą – pailgą žybsnį, kuris šviesiame danguje atrodė kaip sprogimas. Kai kurie liudininkai taip tą įvykį ir apibūdino – kaip didžiulį sprogimą, kuris buvo ne tik matomas, bet ir girdimas. Buvo galima įžiūrėti, kad meteoritas dar Žemės atmosferoje suskilo bent į tris dideles dalis, tačiau niekas iš liudininkų nė neįtarė, kad vienas iš šių fragmentų kažką sužalos.

Tuo tarpu Ann Elizabeth Fowler Hodges, 34 metų moteris, sau saldžiai snaudė namuose Oak Grove miestelyje. Tikriausiai taip ir būtų pramiegojusi visą popietę ant sofos, tačiau pro stogą prasimušęs maždaug greipfruto dydžio meteoritas atsitrenkė į didelį radijo aparatą, atšoko ir rėžėsi Hodges į šoną. 3,86 kg sveriantis akmuo paliko didelę mėlynę, tačiau kartu Hodges bent trumpam pastatė priešais viso pasaulio akis – tai juk buvo neeilinis įvykis.

Žiniasklaida plačiai aprašė meteorito smūgį, iš karto buvo paskelbta, kad tai pirmasis toks atvejis žinomoje istorijoje. Tortonoje, Italijoje, yra 1677 metais rašytas rankraštis, pasakojantis apie panašų nutikimą, kuomet meteoritas užmušo milanietį vienuolį. Tačiau, aišku, šio įvykio patvirtinti neįmanoma ir yra didelė tikimybė, kad dalis istorijos buvo pagražinta ar sukurta religiniais tikslais.

Tuo tarpu Hodges meteoritas buvo iš karto konfiskuotas policijos ir perduotas JAV karinėms oro pajėgoms ištirti. Juo norėjo tiek pati Hodges su vyru, tiek namo, kuriame garsusis įvykis ir nutiko, savininkas. JAV institucijos meteorito per daug nenorėjo ir neketino už jį mokėti, o teisiškai jis priklausė žemės savininkui. Hodges nenusileido ir labai norėjo turėti meteoritą, kuris ją sužalojo, bet jo norėjo ir namo savininkas.

Kodėl buvo pešamasi dėl šio kosminio akmens? Kolekcionieriai už jį jau siūlė 5000 JAV dolerių. Visgi, Hodges sumokėjo namo savininkui 500 dolerių ir meteoritas atiteko jai.

Per visą šį laiką žiniasklaidos dėmesys atslūgo, meteorito kaina susitraukė, o ir visuomenės spaudimas padarė savo – 1956 metais Hodges paaukojo savo meteoritą Alabamos gamtos istorijos muziejui. Daugelis sveikino jos tokį poelgį, tačiau buvo ir tokių, kurie negalėjo to suprasti. Juk kitas to paties meteorito gabalas, rastas kitą dieną po nukritimo, buvo parduotas už tokią sumą, kad meteoritą suradęs Julius McKinney nusipirko namą ir automobilį.

Kažkur turėtų būti ir trečioji meteorito dalis, tačiau ji taip niekada ir nebuvo surasta. Hodges pateko į istoriją kaip pirmasis žinomas žmogus, nukentėjęs nuo meteorito smūgio. 1992 metais mažas, vos 3 gramus svėręs meteorito fragmentas atsitrenkė į berniuką Ugandoje, tačiau nesužeidė – meteoritas buvo per lengvas, o jo kritimą sulėtino medžiai.

Beje, Hodges gyvenimą meteorito smūgis paveikė neigiamai. Užklupęs ir staiga dingęs dėmesys paveikė jos psichinę sveikatą. Kurį laiką viskas buvo gerai, tačiau galiausiai jai pakriko nervai ir jos vyras ją paliko. Hodges mirė vieną slaugos namuose 1972 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Nodum.lt
Nodum.lt
(30)
(2)
(28)

Komentarai ()