20 įdomiausių ir netikėčiausių faktų apie prezidentus: kuo išgarsėjo pirmasis JAV prezidentas G. Washingtonas, kodėl moteris sviedė obuolį su telefono numeriu ir kaip kulką gavęs prezidentas toliau tęsė savo kalbą  ()

Kviečiame susipažinti su įdomiausiais ir netikėčiausiais faktais apie mūsų ir kitų šalių prezidentus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Baigęs kadenciją, pirmasis JAV prezidentas George’as Washingtonas išgarsėjo kaip alkoholio gamintojas – jo darykla Mount Verne pagal gamybą buvo tuo metu viena didžiausių JAV. Per metus pagamindavo daugiau nei 40 000 litrų alkoholinių gėrimų. G.Washingtono distilerijoje buvo gaminamas ruginis viskis, obuolių brendis ir persikų brendis.

2. Venesuelos prezidentas Nicolas Maduras susitikimo metu buvo apsuptas minios žmonių ir tada tarsi iš niekur atskriejo mango vaisius. Jis paėmė mangą ir pamatė ant jo užrašą „Jei gali, paskambink man“ su pridėtu telefono numeriu. Pasirodo, kad mangą metė vietinė moteris, vardu Marleny Olivo. Ji turėjo didelę problemą – neturėjo kur gyventi. Moters sumanymas pavyko – prezidentas šį įvykį aptarė vienos televizijos laidos metu. N.Maduras pasakė, kad netrukus moteriai bus nupirktas namas ir po kelių dienų savo žodį ištesėjo.

3. Pirmasis Lietuvos prezidentas Antanas Smetona buvo ir lituanistas. Būdamas gimnazistu, jis susitiko su Jonu Jablonskiu ir, kai kurių šaltinių teigimu, faktiškai tapo kalbininko pagalbininku, konsultantu kaip aukštaičių tarmės atstovas. Būsimasis prezidentas iš graikų kalbos išvertė keletą klasikinių veikalų, buvo laikomas vienu geriausių lietuvių kalbos stilistų. Lietuvos universiteto Humanitarinių mokslų fakultete dėstė etiką, senovės filosofiją. A.Smetona kalbėjo mažiausiai septyniomis kalbomis.

4. JAV prezidentas Abrahamas Lincolnas buvo ne tik aukštaūgis – jo ūgis siekė 193 cm, bet ir jaunystėje garsėjo kaip imtynininkas. Vieną kartą jis kovėsi su liūdai pagarsėjusiu kaimo imtynininku Jacku Armostrongu. Pastarasis vadovavo miestelyje siaučiančiai chuliganų gaujai ir, nugalėjęs Armstrongą, A.Lincolnas sutramdė gaują. Beje, po kovos A.Lincolnas ir J.Armstrongas tapo gerais draugais.

5. Trečiasis Lietuvos prezidentas Kazys Grinius jaunystėje piršosi rašytojai Marijai Pečkauskaitei–Šatrijos Raganai. Deja, piršlybos buvo nesėkmingos. Sūnus iš antrosios santuokos Liūtas Grinius buvo artimas prezidento Valdo Adamkaus draugas. Pats K.Grinius buvo gydytojas, gamtininkas, kūrė lietuvišką botanikos terminiją.

6. Jaunystėje JAV prezidentas Andrew Johnsonas mokėsi būti siuvėju. Net ir tapęs prezidentu, visus savo kostiumus jis siuvosi pats.

7. Jauniausiu prezidentu pasaulyje (nuo 1900 m.) faktiškai buvo Haičio prezidentas Jean Claude Duvalier'as (1971-1986). Tiesa, prezidento postą tuometinis devyniolikmetis nelaimėjo rinkimais, bet paveldėjo iš tėvo (vėliau buvo nuverstas). Jauniausias šiuolaikinis prezidentas – Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas: dabar jam 41-eri.

8. Generolas ir JAV prezidentas Ulysses S.Grantas buvo didelis rūkalius – per dieną jis sutraukdavo iki 20 cigarų. Po svarbios pergalės Shiloho mūšyje, piliečiai jam atsidėkojo padovanodami 10 000 cigarų dėžučių. Žinoma, jis mirė nuo gerklės vėžio.

9. Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus turi 36 užsienio valstybių apdovanojimus. Karo metais būdamas paauglys kartu su mokslo draugais leido antinacistinį leidinį. Jam tai pat priklausė nacionalinis 100 metrų bėgimo rekordas.

10. JAV Prezidentas Williamas McKinley kaip sėkmės talismaną atlape visada segėdavo raudoną gvazdiką. Bet 1901 m. susitikime su žmonėmis jis padovanojo gėlę mažai mergaitei. Po kelių sekundžių prezidentą pašovė žudikas ir po aštuonių dienų jis mirė.

11. Vyriausio prezidento titulas priklauso Tuniso prezidentui Beji Caidui Essebsiui: prezidento tarnybą 2014 m. jis pradėjo eidamas 88-uosius metus, o dabar jam – 93 metai (ir taip, jis vis dar prezidento pareigose).

12. Kulką į krūtinę gavo ir populiarusis JAV prezidentas Theodore’as Rooseveltas. Ir tai nutiko jam sakant kalbą. „Aš nežinau, ar jūs gerai suprantat, bet mane ką tik pašovė, – pareiškė jis apstulbusiai publikai. – Bet duodu žodį, man nė trupučio nerūpi, kad mane pašovė. Nė trupučio.“ Ir jis toliau tęsė savo 90 minučių trukmės kalbą su kulka krūtinėje. Beje, jo dukterėčia Eleanora ištekėjo už savo penkto pusbrolio, vėliau tapusio 26-uoju JAV prezidentu, – Franklino Roosevelto.

13. 36-asis JAV prezidentas Lyndonas B. Johnsonas mėgdavo gąsdinti savo svečius. Jis turėjo automobilį-amfibiją, galėjusi ne tik važiuoti keliu, bet ir plaukti vandeniu. Savo svečius jis kviesdavo pasivažinėti, užvažiuodavo ant kalno, apsimesdavo, kad sugesdavo stabdžiai ir su visais svečiais automobiliu nuriedėdavo į ežerą. Kai automobilis pūkšteldavo į vandenį, svečiai kartais puldavo gelbėtis iš tariamai skęstančio automobilio, o šis išdidžiai nuplaukdavo toliau.

14. Pirmąja prezidente-moterimi pasaulyje tapo Isabel Martínez de Perón. 1974-1976 m. ji buvo Argentinos prezidentė.

15. Jei manote, kad jūs turite bjaurų bosą – manykite iš naujo. JAV prezidentas Calvinas Coolidge’as kartais paspausdavo visus skambučių mygtukus Baltuosiuose Rūmuose ir šie visi imdavo aidėti. Tada prezidentas pasislėpdavo ir stebėdavo, kaip pas jį bėga jo darbuotojai. Taip jis norėdavo pažiūrėti, kas iš tiesų dirba.

16. Johnas F.Kennedy buvo didelis Jameso Bondo gerbėjas. Su legendinio šnipo kūrėju Ianu Flemingu legendinis JAV prezidentas buvo susitikęs per vakarienę 1960 m. Pasakojama, kad jie visą tą laiką kartu generavo idėjas, kaip galima būtų nuversti Fidelį Castro.

17. Prezidentų muzikinis skonis, kaip ir paprastų žmonių, gali būti įvairus. Štai 2014 m. BBC rašė, kad Indonezija yra pirmoji šalis, kurios prezidentas Joko Widodo yra sunkiojo metalo gerbėjas – jo paties teigimu, sunkioji muzika jam padeda išvalyti mintis.

18. JAV prezidentas Jimmy Carteris 1973 užpildė raportą, kaip jis matė NSO. „Tai buvo labiausiai pritrenkiantis dalykas, kokį tik kada mačiau“, – vėliau sakė jis. Pasak jo, tai buvo raudonai žalias rutulys danguje. „Aš nebesijuokiu iš žmonių, kurie sakosi matę NSO“, – sakė prezidentas.

19. Kai Liberijos prezidentas George’as Weah sakė savo inauguracinę kalbą Monrovijos stadione, tai nebuvo pirmas kartas, kai jis stovėjo prieš pilnutėlį stadioną. Mat 1995 m. jis jau buvo tapęs FIFA Metų pasaulio žaidėju ir žaidęs tokiuose klubuose, kaip "Paris Saint-Germain", "Milan" ir "Chelsea". Be to, jis treniravo Liberijos rinktinę.

20. JAV prezidentas Ronaldas Reaganas labai mėgo anekdotus apie Sovietų sąjungą. Vienas jo mėgstamiausių anekdotų buvo toks: „Ateina žmogus pirkti automobilio Sovietų sąjungoje. Gerai, sako jam, ateik po penkerių metų, bus tau paskirtas automobilis. O sakykite, kada tai bus – ryte ar vakare? Koks tau skirtumas, žmogau, – juokiasi funkcionierius. – Juk po penkerių metų tai bus. Na kaip, sako žmogelis. Po pietų pas mane santechnikas ateina.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()