Tai - ne šiaip papuošalas, o pavojingas ginklas - kaip naudojamas turkanų peilis?  ()

Žmonės kariauja jau tūkstančius metų, todėl yra sukūrę daug įvairių ginklų. Daiktas, kurį matote nuotraukoje, taip pat yra ginklas - tai yra vienas keisčiausių ir įdomiausių karinių peilių dizainų. Bet kaip naudoti tokį ginklą? Ir iš kur jis kilęs?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkanai - tai Rytų Afrikos tauta, kurią dabar sudaro beveik milijonas žmonių. Turkanai įprastai verčiasi klajokline gyvulininkyste, rečiau - žemdirbyste. Ši tauta žinoma dėl savo gyvenimo būdo. Sezonines trobeles jie statosi iš džiovinto mėšlo, nors nuo 20 amžiaus vis daugiau turkanų persikelia į sėslias gyvenvietes.

Turkanai puošiasi geležiniais papuošalais, o vyrai dažnai nešiojasi peilius, skydus ir ietis. Šie ginklai yra skirti apginti galvijus. Tradiciškai turkanai tiki, kad galvijus jiems suteikė dievai ir jų niekas negali atimti. Problema tame, kad aplinkinės gentys tiki tuo pačiu. Taigi, turkanai ir jų kaimynai galvijus vagia vieni iš kitų.

Turkanai tiki savo karine galia ir nuo mažens ruošia berniukus gintis nuo priešininkų. Vienas iš neįprastų ginklų - riešo peilis. Žinoma, tai yra gana primityvus daiktas, tačiau iki šiol turkanų riešo peilis yra laikomas vienu neįprasčiausių pasaulio karinių peilių dizainų.

Turkanai anksti išmoko apdirbti metalą. Ašmenis jie kaldina akmenimis, nors šiais laikais tam naudojami ir vakarietiški plaktukai. Riešų peilius turkanų vyrai įprastai dėvi ant dešinės rankos, nors yra žinoma, kad juos nešiojo ir moterys. Tam, kad metalas nepažeistų odos, vidinė peilio briauna yra padengiama ožkos oda.

Riešo peilis nėra pats praktiškiausias ginklas jau vien dėl savo pozicijos. Tačiau juo galima greitai prisidengti nuo smūgio ranka ar koja. Smūgis atgalia ranka su riešo peiliu taip pat gali būti labai efektyvus. Turkanai šiuos peilius taip pat naudoja ir gamindami maistą - tuomet jie dažniausiai nuimami ir naudojami laikant delne.

Įdomu tai, kad pagal turkanų tradicijas, turkanas negali būti nužudytas ietimi. Todėl vidiniai konfliktai taip pat dažnai būdavo sprendžiami šiais peiliais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(8)
(26)

Komentarai ()