6 artimųjų ligos, apie kurias reikėtų pasakyti iš karto kai tik nueinate pas gydytoją  (1)

Žinant, kokiomis ligomis serga ar sirgo jūsų giminaičiai, ypač artimi, pastebėti pirmuosius paveldimų ligų požymius daktarui bus daug lengviau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ pasakojo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jis papasakojo, apie kokias artimųjų ligas informuoti savo šeimos gydytoją tiesiog būtina.

Dažnai lankantis pas gydytoją, o prieš gulantis į ligoninę – kaskart, reikia užpildyti daugybę anketų, kuriose klausiama ne tik apie paciento sveikatos būklę, bet ir jo giminaičių. „Jūsų artimųjų ligos nėra vien jų pačių reikalas“, – sako A. Unikauskas.

Tad papasakoti apie savo artimųjų ligas turime ne šiaip sau – kuo daugiau apie jūsų giminaičių ligas žinos daktaras, tuo didesnė tikimybė nustatyti teisingą diagnozę.

Pasak profesoriaus, yra dvi paveldimų ligų grupės. Yra ligų, kurias galime paveldėti tiesiogiai, pavyzdžiui, hemofilija (tam tikrų krešėjimo faktorių trūkumas, dėl kurio sergančio žmogaus kraujas kreša kur kas lėčiau arba visai nekreša), o kitomis ligomis galima susirgti, tačiau jų galima ir išvengti – tai tik polinkis. „Tai labai dažnai priklauso nuo jūsų elgesio gyvenime“, – tikina medikas.

A. Unikauskas papasakojo, apie kokias 6 ligas būtina pranešti savo gydytojui vizito metu.

1. Širdies ligos

Paprastai jos būna diagnozuojamos tik tada, kai įvyksta infarktas ar kiti priepuoliai, todėl svarbu žinoti, ar šeimos nariai sirgo širdies ligomis, kad būtų galima stebėti savo pojūčius ir laiku apsilankyti pas kardiologą.

„Ypač svarbu pasakyti, ar širdies problemos jūsų giminaitį kankino jaunesniame amžiuje – tada rizika, kad galite turėti problemų su širdimi, labai išauga. Jeigu jaučiate nuovargį, dusulį ar skausmą krūtinėje, reikėtų kreiptis į gydytoją“, – perspėja profesorius.

2. Aukštas kraujo spaudimas

Ilgainiui aukštas kraujospūdis gali sukelti kur kas rimtesnių sveikatos problemų: širdies ligas ar net insultą, todėl gydytojui tai žinoti svarbu.

3. Alzheimerio liga

„Tyrimai atskleidė, kad genetika čia atlieka labai didelį vaidmenį. Rizikos genai didina ligos atsiradimo galimybę, todėl informuokite savo šeimos daktarą apie šia liga sirgusius šeimos narius, kad laiku imtumėtės prevencinių priemonių“, – sako A. Unikauskas.

Ypač svarbu, jei šia liga sirgo artimi giminaičiai: tėvai, broliai ar seserys. Jei manote, kad galite būti genetiškai paveldėję šią ligą, iš anksto pasitarkite su gydytoju dėl tinkamos mitybos, proto mankštos ir pan.

4. Diabetas

Gydytojas galės atidžiau stebėti jūsų cukraus kiekį kraujyje ir lengviau aptikti ankstyvuosius diabeto požymius, jei jam pranešite, kad turite ar turėjote artimųjų, sergančių diabetu. Jums susirgti prediabetu rizika didesnė.

5. Celiakija (gliuteno netoleravimas)

Celiakija – tai lėtinė plonosios žarnos liga, kuriai būdingas sutrikęs kviečių baltymo gliuteno arba į jį panašių miežių ir rugių baltymų įsisavinimas ir plonosios žarnos naikinimas. Ši liga perduodama genetiškai. Pasak A. Unikausko, tikimybė, kad galite imti netoleruoti gliuteno, jei celiakija sirgo jūsų giminaitis, siekia net 40 proc.

6. Gimdos miomos (fibroidai)

Šie gerybiniai navikai, esantys gimdoje, gali sukelti skausmą ir kraujavimą, galiausiai baigtis histerektomija (gimdos pašalinimu). Tad moterys, tarp kurių giminaičių pasitaikė ši liga, turi didesnę tikimybę ja susirgti. Būtent dėl to daktaras A. Unikauskas perspėja apie tai informuoti savo gydytoją – jis galės jus atidžiau stebėti.

„Visi turime silpnų vietų, todėl skrupulingai pateikta informacija gali padėti rasti negalavimo priežastį arba net padėti užkirsti kelią rimtai ligai. Pasidomėkite, kuo serga jūsų šeimos nariai, nes ši informacija gali būti jums labai naudinga“, – teigia medikas.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai (1)