Kaip sumažinti randus natūraliomis priemonėmis? LSMU profesoriaus patarimai  (1)

Sakoma, randai vyrą puošia. Tačiau kai randų daug arba jie itin matomose vietose, šie traumų, ligų ar gydymo padariniai gali kelti didžiulį diskomfortą. Laimei, yra paprastų veiksmingų priemonių randams sumažinti ar net visai jiems panaikinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ pasakojo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Daugelis randus laiko tiesiog kosmetine problema, tačiau kai kada jie trukdo gyventi visavertį gyvenimą. Sumažinti randus, o kai kada – netgi panaikinti galima visai paprastomis priemonėmis. Ir visai nesvarbu, randas liko užgijus žaizdai, atsirado nudegus odą, po operacijos, persirgus vėjaraupiais ar turint aknę.

Tačiau A. Unikauskas iškart perspėja – pirmiausia reikia apsilankyti pas specialistą, nes randų būna įvairių, ir tik tada griebtis šių papildomų, tačiau tikrai veiksmingų priemonių.

Arbatmedžių aliejus – vienas iš veiksmingiausių kovojant su randais

Šis aliejus pasižymi antimikrobinėmis, antiseptinėmis savybėmis, puikiai tinka aknės, hipertrofiniams randams gydyti, ypač veiksmingas gijimo metu.

Arbatmedžių aliejų reikėtų maišyti su kokosų aliejumi (2–4 lašai arbatmedžių aliejaus ir tiek pat kokosų aliejaus). Šiuo mišiniu tepti pažeistą odą (tik išorėje) du kartus per dieną.

Šluotinių sėklučių – manukos – eterinis aliejus dar veiksmingesnis už arbatmedžio

Tai aliejus, puikiai tinkantis ir žaizdoms gyjant, ir tada, kai randas jau būna susiformavęs. Manukos eterinis aliejus padeda ląstelėms regeneruotis, saugo nuo infekcijų. Kelis lašus šluotinių sėklučių aliejaus reikia sumaišyti su tiek pat kokosų aliejaus ir tepti pažeistą vietą. Svarbu atkreipti dėmesį, kad manukos aliejaus negalima naudoti nėščiosioms.

„Tiesa, vaistinėse šio aliejaus nerasite. Mums šluotinių sėklučių aliejaus pavyko gauti tik iš internetinių parduotuvių“, – pažymi gydytojas.

Šlamučių eterinis aliejus regeneruoja pažeistą odą

Šis aliejus turi daug antioksidantų, blokuoja UV spindulius. Naudokite taip pat – 2–3 lašus sumaišykite su tokiu pačiu kiekiu kokosų aliejaus ir tepkite randą.

„Jeigu pasidarytumėte medetkų ir šlamučių aliejaus mišinį, jis puikiai tiktų visų tipų randams gydyti. Abu šie aliejai yra gerai toleruojami“, – sako A. Unikauskas.

Bosvelijų eterinis aliejus puikiai tinka norint sumažinti po operacijų likusius randus

Bosvelijų aliejus neleidžia randams susidaryti ir kovoja su uždegimo procesais. Maišyti lygiomis dalimis su kokosų aliejumi. Taip pat galima maišyti su medetkų aliejumi ir kitais drėkinamosiomis savybėmis pasižyminčiais eteriniais aliejais.

Vetiverijų eterinis aliejus padeda pašalinti aknės paliktus randus

Vetiverijų (dar sakoma – auksabarzdžių) aliejus skatina odos regeneraciją, padeda pašalinti tamsias dėmes ir aknės paliktus randus. Šį aliejų taip pat reikėtų skiesti su kokosų aliejumi ir šiuo mišiniu tepti probleminę vietą.

Alavijai atkuria audinius, gydo ir sumažina nudegimų randus

Šios priemonės veiksmingumu neabejoja niekas. Reikia naudoti natūralų iš augalo gaunamą gelį ir tepti randą ar pažeistą vietą 2–3 kartus per dieną, ant odos tepalą laikyti apie 30 minučių.

Sviestmedžių ir kokosų aliejus – puikus odos drėkiklis

Maitina ir drėkina odą, yra omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, slopina keloidinių randų proliferaciją (augimą). Tepti odą 2–3 kartus per dieną.

Svogūnų ekstraktas tinka hipertrofiniams randams gydyti

Svogūnų ekstraktas gausus bioflavanoidų (kvercetino, kamferolio, cepalino), kurie, naudojami kasdien, padeda sumažinti randus per keturias savaites.

Obuolių actas tinka aknei gydyti ir kovoja su jos paliktais randais

Obuolių actas – puikus antiseptikas, veiksmingas gydant aknę ir jos sukeltus padarinius. Taip pat padeda pašalinti negyvas odos ląsteles.

Obuolių actą galima maišyti su medumi – pasigamintą mišinį tepti ant rando ir palikti 10-iai minučių. Kartoti 2–3 kartus per dieną.

A. Unikauskas pabrėžia – esant įsisenėjusiam randui stebuklų nesitikėkite, tačiau sąžiningai tepant randą veiksmingomis priemonėmis tikrai galima pasiekti pastebimų rezultatų.

„Kuo randas naujesnis, tuo mažiau laiko prireiks. Tačiau pirmiausia reikalingas vizitas pas specialistą“, – sako profesorius.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai (1)