Štai kokia nuostabi yra mūsų galaktikos kaimynė Andromeda: juda link mūsų ir galime pamatyti plika akimi  ()

Andromeda yra arčiausiai mūsų esanti didžioji galaktika. Jos skersmuo siekia net 140 000 šviemečių, kai tuo tarpu mūsų Paukščių tako galaktikos skersmuo siekia „tik“ 100 000 šviesmečių. Tai reiškia, kad Andromedos galaktika yra 40 procentų didesnė už mūsiškę Paukščių Tako galaktiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Andromedos galaktika yra nutolusi nuo mūsų per 2,5 milijono šviesmečių – arba per 25 Paukščių tako galaktikos skersmenis. Tad šviesai nuo vienos galaktikos iki kitos užtrunka nuskrieti net 2,5 milijono metų. Tai reiškia, jeigu koks nors smalsus Andromedos galaktikos gyventojas šiuo metu per galingą teleskopą žiūri į mūsų planetą, jis mato dar tik pirmuosius hominidus – smarkiai beždžioniškai atrodančius australopitekus.

Jeigu matuotume šį atstumą kilometrais, tai jis būtų 250 kvintilijonų kilometrų. Palyginimui, Mėnulis nuo mūsų nutolęs per 400 000 kilometrų, tad iki Andromedos atstumas yra 625 trilijonais kartų didesnis.

Nepaisant to, Andromedos galaktika yra laikoma mūsų kaimyne ir yra viena arčiausiai esančių galaktikų – kuri, beje, šiuo metu juda link mūsų galaktikos. Mat nedidelis atstumas reiškia, kad gravitacijos jėga traukia galaktikas viena link kitos. Visa tai vyksta nepaisant to, kad pati visata plečiasi ir objektai tolsta vienas nuo kito.

Maždaug po 4 milijardų metų Andromedos galaktika susidurs su Paukščių tako galaktika ir jos kartu suformuos vieną milžinišką galaktiką.

Andromedos galaktika yra vienas iš nedaugelio už Paukščių tako galaktikos ribų esančių objektų, kuriuos plika akimi galime pamatyti naktiniame danguje. Žinoma, jeigu žinote, kur tiksliai reikia žiūrėti. Tačiau ji yra pakankamai toli, tad matome tik dalį galaktikos, kurioje žvaigždžių koncentracija yra didžiausia.

O iš viršuje esančios nuotraukos matyti, kad ji yra didžiulė – net ir vizualiai didesnė net už Mėnulį, kuris yra vos už 400 000 kilometrų nuo mūsų – kai Andromeda nutolusi net už 2,5 milijono šviesmečių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(30)
(2)
(28)

Komentarai ()

Susijusios žymos: