Liūdnos prognozės Lietuvai: pagal JT ataskaitą – Lietuva yra sparčiausiai nykstanti valstybė pasaulyje

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

MITEJUS 2019-06-26 13:15
kodel blaiviai mastantis turetu likti lietuvoje jei kur kas geriau uzsienyje. per pora metu gyvendamas uzsienyje pasiekiau tiek kiek net negaleciau svajoti pasiekti musu lietuvoje per visa gyvenima.
HardAxe 2019-06-26 13:46
Lietuva dabar tokioj dėkingoj padėtyje, kai šalia yra pasiturinčių kaimynų, migracija visiškai neribojama bei dauguma lietuvių gerai moka bent vieną užsienio kalbą. Rytų kaimynai daug mieliau migruotų, bet jiem kelią pastoja popierizmas ir kalbos barjieras. Gal kas turit kokią nuomuonę, visa tai tęsis ir toliau, ar augant ekonomikai lietuvoje tendencija po truputį lėtės? nuo 91 gyvenimas smarkiai pagerėjo, bet lengvesnės emigracijos sąlygos tai labai lengvai atsvėrė.
Ruth253 2019-06-26 14:14
„Lietuvoje gyvens 1,5 mln. Žmonių“ Tai puiki naujiena, gauta iš JT. Tikrai džiaugiuosi ir vertinu šį darbą
agentxio 2019-06-26 14:47
idomu kiek is tu pusantro milijono bus tikru lietuviu ,manau maza dalis
VOiD 2019-06-26 14:56
O as tai sakau, kad iki 2050 neliks paciu JT, 2030 pasaulio kontrole perims super AI, "savo noru" sulipsim i kokonus, paspausim mygtuka "play" ir atsibusim ryte pries kasmetine mamutu medziokle.
Sniegcius 2019-06-26 15:16
Galima plačiau?
Arunas1948 2019-06-26 15:36
Nereikia placiau, gydytojas uzsienyje gauna 10 kartu didesni atlyginima ir visa cia paslaptis.
sub 2019-06-26 16:51
Koks gydytojas, kokios srities, kurioje šalyje, kokią sumą tiksliai gauna ir ar dirba privačiai ar valdiškai? Konkretumo, o ne postringavimų reikia diskusijai.
Arunas1948 2019-06-26 18:30
Mano giminaitis Norvegijoje dirba ant ekskavatoriaus, i rankas gauna 4 tukstancius euru, pasistate nama Lietuvoje, dabar nusipirko sklypa statys nama nuomai, Lietuvoje bande nieko neisejo.
Kyborg 2019-06-26 20:44
O kodėl namą statėsi ne Norvegijoj? Kokiomis sąlygomis ten gyvena? Vienas nuomojasi namą/butą, ar su kolegomis? Kažkodėl absoliuti dauguma emigrantų savo gerovę matuoja tuo ką gali įsigyti Lietuvoje už svetimos šalies algą, tuo pačiu pamiršdami kokiomis sąlygomis ten gyvena, kad galėtų susitaupyt.
AAA000 2019-06-27 07:09
cia negeriantis ekskavatorininkas gautu kokiu 1200€ ant ranku (po mokesciu). Norgej kiek zinau mokescius pats susimoki - nebent ten dirba tipo komandiruoteje - tai neaisiku ka jis ten gauna i rankas. 4-5 tukstaniai pries mokescius ten gana tipine legali alga. bet po mokesciu gal kokie 3 tukstanciai realiai. ir ten brangi nuoma. nuosavybes kainos irgi dvigubai-trigubai didesnes - pvz namas priemiesciuose eina kazkur 350-450k€ eiles - kai pas mus 100k€ nelabai siekia. bet tikrai nebe desimtiniai skirtumai. vejames kazkiek. desimtiniai algu skirtumai buvo pries 20 metu. dabar manau iki 5 kartu tik. juodadarbiai iki 2-3 kartu. pas mus pagal algu lygi brangu tik maistas ir smulkios paslaugos visokios. einamosios islaidos. cia mes mokam daugiau. bet jei lygint pagal nekilnojama turta - proporcijos panasios ir mokestine nasta panasi ir dar didinama. pas mus pigiau vietinis automobilizmas - del to vis kisa idejas cia papildomus mokescius uzdet. ir pribaigt Lietuva kad neliktu net smulkiu bonusu visumoj cia nieko gero, situacija slegianti, bet pragyvent galima.
sub 2019-06-27 08:49
Kas čia per darbas, ant eksvatoriaus? Ant stogo užsilipęs mojuoji ar kaip? Ar visgi ekskavatorininku dirba. Dėl darbų ir pinigų, sutinku, ne visiems Lietuvoje išeina uždirbti ir pasistatyti namus, kai pasiimi pašalpą ir užgeri. Netaikau tai tavo giminaičiui, bet dažnai būna tokių egzempliorių kad žmonės Lietuvoje sau leidžia tinginiauti gaudami pašalpas ar nedarbo išmokas, o kai uždirba kokioj Norgėj tada prasideda pasakos kaip blogai Lietuvoje buvo, kol tingėjau ir gėriau.
svetys 2019-06-27 09:29
Ne pašalpiniai yra mūsų didžioji bėda. Didžioji mūsų bėda yra „ale subų“ požiūris į žmogų. Deja, pašalpiniai yra tik pasekmė, o aibė „ale subų“ yra priežastis kodėl vyksta giluminė degradacija valstybėje.
HardAxe 2019-06-27 09:47
Skandinavijoj nuoma - žiauriai brangi. Pragyvenimas daug brangesnis. Mokesčiai palyginus su Lietuva - kosminiai. 4k gaudamas ant popieriaus į rankas 3 niekaip. Algai kylant procentaliai kyla ir mokesčiai. Bet jei šeimoj dirba du žmonės, pragyventi realiai užtenka vieno atlyginimo, antrą gali atidėti taupymui, kelionėms, pramogoms ir t.t. Gydytojai skandinavijoj uždirba daug. Lyginant su Lietuva tai būtų kaip koks IT sektorius, algos geros, o dirbantiems "konlsultanto" pavidalu - kosminės. Bet norėdamas dirbti gydytoju turi mokėti vietinę kalbą ir kalbos barjieras visvien gali lemti kiek mažesnę algą, nes tai bendravimas su klientais. http://www.salaryexplorer.com/salary-su ... &loctype=1 Pvz slaugės: http://www.salaryexplorer.com/salary-su ... &jobtype=3 Blogai mokant kalbą teks pradėti kažkur 2-2.5k ribose (prieš mokesčius) algos čia kyla labai lėtai, tai lengvos ir greitos karjieros nebus. Medianą galima tikėtis pasiekti pradirbus 10metų, tuo pačiu pragyvenimas kainuoja žmogui ~1k/mėn, jei gyventi dviese ~1.5. Geresni pinigai nei Lietuvoj, bet skirtumas nėra baisus. O kraustymasis į naują vietą - visada stresas. Gyvenant su šeima/draugais savoj aplinkoj yra didelis pliusas. Manau kažkiek pakilus pragyvenimo lygiui emigracija turėtų lėtėti.
paul.kis 2019-06-27 10:03
Nera cia jokios paslapties. Istatymai Lietuvoje nekokie.Bando kopijuot skandinavus, bet zmogui neinesi i galvele.Gali jie ten baust bandyti imt tuos vaikus, va vienas atvejis ir baigesi, daug tokiu yra kur mentai net neziuri tu istatymu.Nes kox mentalitetas zmoniu toks, reikia ji pazinti, pagal ji istatymus delioti, o ne kopijuoti. Pvz.: norvegijoj yra laida tokia kaip pas mus farai-zmones uztusuoti iki koju balsai visiskai pakeisti.stipriu prikolu net nerodo. Lietuvoje operatorius pasiepia bedanti banditeli varguoli traukdamas daugiau prikolu.valdzia to nepastebi, bet vaikus atimineti nori taip kaip toji salis.kas iseis is vaiku atiminejimo ? jei jie patys mato tokias laidas per TV.Nu esme supratot.Plius baigesi bumas su siuo pagireztinimo del vaiku todel kad reikia skirti papildomai ir policijos,automobiliu,apvazinejanciu-tikrinanciu,ofise sedinciu nu islaidos kuriu LTU negali pakelt. Pats dirbu norvegijoje komandiruojamas, tai kaip tik su viduriniu issilavinimu Lietuvoje niekada nebedirbsiu bent jau stengsiuos, nes uzsieni ne tik kad maitinimas darbe pilnas nemokamas bet ir alga 6x didesne, Lietuvoje darbovietese daugumoje net kavos aparato nemokamo nebuna..apie ka snekam.Rasiau taip todel, kad pilnai tikiu jog prognozes teisingos ar net gali greiciau issipildyti.Galima daug niuansu vardint neuztektu raidziu cia rasyti. Dar dadesiu pridesiu.: alkoolio reklamos.Uzdraude reklamuoti alkoholi? OK pareklamuosime kaip vaziuoja vyrukas su masina ir geria alu. ivyksta tolimesni ivykiai, o reklamos gale nealkoolinis.viskas. apeita.Norvegijoj,Danijoj, nu normaliuose visose salyse sakytu pala pala.STOP.Pataisa nesvarbu.Negalima.Nu cia juokiasi kas netingi is Lietuvos arba tiesiog cia niekas is valdanciuju zodzio neturi.
Arunas1948 2019-06-27 10:24
Giminaicio brolis irgi dirba Norgej, irgi pasistate nama Lietuvoje bet jis dirba pas ukininka karviu fermoje nors turi aukstaji issilavinima, daug metu buvo geda klausti kodel tu dirbi fermoje, tik siemet issiaiskinau kad tai robotizuota ferma o jis tik sedi prie kompiuterio, jau ir Lietuvoje yra tokiu fermu irgi uzdirba apie 4 tukstancius, turi atskira nameli, moketi nereikia, produktai irgi dykai. Norvegas savininkas siulo ferma pirkti bet jis nenori visam gyvenimui, kada savininkas garantuoja bankas be problemu duoda pinigu.
Niemand 2019-06-27 11:56
Aš formuluočiau klausimą kitaip - kodėl asmuo, dirbantis užsienyje, bet statantis namą Lietuvoje turėtų būti minusuojamas iš Lietuvos gyventojų? Absoliuti dauguma emigrantų investuoja Lietuvoje ir ketina anksčiau ar vėliau grįžti, nes banaliai toje šalyje su gaunama alga ir pragyvenimo kaštais negalėtų gyventi superkomfortiškai, įskaitant norimo būsto įsigijimą.
Niemand 2019-06-27 11:57
Lietuvos kaime dabar ūkininkai irgi duoda paskolas būstui įsigyti (aišku, netoli ūkio), kad tik darbuotojų prisivilioti.
Kyborg 2019-06-27 14:32
O kodėl turėtų būt kitaip? Statistika vedama faktiškai Lietuvoje gyvenančių. Galim save apgaudinėt ir pateikt, kad tarkim Lietuvoje dabar gyvena 3,3 mln, nes galbūt keli šimtai tūkstančių grįs į Lietuvą. Ko verta bus tokia statistika paremta būrimu iš kavos tirščių? Pasistatė namą, kažkada kai grįš į Lietuva deklaruos savo gyvenąmąją vietą ir vėl bus įskaičiuotas į Lietuvos gyventojų skaičių. Statistika negali būt vedama ateities prielaidomis. Prognozės taip, bet ne faktinė statistika.
kukulis4 2019-06-27 15:50
Labai noreciau priminti, kad didzioji dalis emigruojanciu yra zemesniu, nei vidutiniu, gabumu, neissilavine, ir aplamai, darbo nemegstantys zmones. Taip, isimciu yra, bet ju nedaug. Emigracija labai daznu atveju yra pasekme eiles 'bbdejau' sprendimu padarytu iki to momento, kai kitos iseities nebelieka.