„Manau, kad tai Nobelio premijos vertas pasiekimas“: 80-ies metų senumo mįslė pagaliau gali būti įminta – mokslininkams galiausiai pavyko sukurti „metalinį vandenilį“  (1)

Skelbiama, kad Prancūzijos fizikų komandai galiausiai pavyko suprasti, kaip vandenilį paversti į kietą būseną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fizikas Eugene‘as Paul‘as Winger‘is prieš daugiau, kaip 80 metų prognozavo, kad vandenilis, labiausiai Visatoje paplitęs elementas, gali virsti kietuoju metalu ir elektros laidininku, esant tinkamai temperatūrai bei slėgiui.

Mokslininkai praleido dešimtmečius, siekdami pagaminti tą „metalinį vandenilį“ ir panašu, jog jiems pavyko.

Remiantis kol kas dar neišspausdinto tyrimo autorių straipsnio rezultatais, vandenilis perėjo į kietą būseną, kai buvo paveiktas 80 laipsnių temperatūros virš absoliutaus nulio ir 425 mlrd. paskalių slėgio. Tai yra beveik 4,2 mln. kartus didesnis, nei Žemės atmosferos slėgis.

Mokslininkai teigia, kad jiems pavyko taip suspausti vandenilio dujas, kad dėl kvantinių efektų per tokį vandenilį elektronai gali tekėti taip, kaip per metalą.

Toks atradimas yra įdomus dėl keleto priežasčių. Pirmiausiai, žinoma, dėl to, kad apskritai egzistuoja tokia medžiaga. Antra – metalinis vandenilis gali perduoti elektros energiją ir būti netgi superlaidininku kambario temperatūroje. O tai yra vienas labiausiai trokštamų fizikų tikslų, kurio įgyvendinimas leistų iš pagrindų pakeisti elektroniką.

Be to, tikėtina, jog tokių planetų, kaip Jupiterio šerdį sudaro metalinis vandenilis, ir tokios medžiagos sukūrimas čia, Žemėje, leistų tiesiog laboratorinėmis sąlygomis tyrinėti ir dar daugiau sužinoti apie tokias planetas.

Su šiuo tyrimu nesusiję fizikai „Gizmodo“ teigė, kad tai visiškai naujas eksperimentas ir jo rezultatai kol kas nėra oficialiai recenzuoti ir priimti spausdinti akademiniame žurnale. Tačiau pripažįstama, kad šie rezultatai yra patikimesni, palyginus su ankstesniais tyrėjų komandų padarytais tyrimais ir pareiškimais, kad jiems pavyko sukurti metalinį vandenilį.

„Manau, kad tai Nobelio premijos vertas atradimas“, - teigė Argonne National Laboratory fizikas Maddury‘is Somayazulu‘as. „Tai pats tyriausias ir išsamiausias tyrimas su vandeniliu.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(31)
(9)
(22)

Komentarai (1)