Sausra pasitarnavo bent archeologams – Irake virš vandens iškilo 3400 metų senumo rūmai  ()

Iš Kurdistano regione esančio vandens rezervuaro iškilo 3400 metų senumo rūmai. Šiuo metu Irakas kenčia nuo sausros, o dėl to nukrito vandens lygis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Griūvėsiai buvo pastebėti Mosul Dam rezervuare, esančiame netoli Tigro upės. Iš karto po to archeologai pradėjo spontaniškus kasinėjimus, kurie turėtų suteikti daugiau informacijos apie Mitanijos imperiją – mažiausiai tyrinėta imperiją visuose Artimuosiuose Rytuose.

„Tai vienas iš svarbiausių archeologinių atradimų per pastaruosius amžius“, – sakė kurdų archeologas Hasanas Ahmedas Qasimas.

Šie rūmai turėjo stovėti maždaug per 20 metrų nuo upės, ant šiek tiek iškilusios terasos. Ši terasa, panašu, vėliau buvo sutvirtinta purvo plytomis.

Archeologė iš Tubingeno universiteto Ivana Puljiz (Vokietija) teigia, kad šie rūmai vadinasi Kemune. Ji taip pat sako, kad jie buvo itin kruopščiai statomi, o kai kurios rūmų sienos buvo net gi dviejų metrų storio. Iš griūvėsių matosi, kad rūmų sienos buvo daugiau nei dviejų metrų aukščio, kai kurių kambarių sienos vis dar turi išlikusio tinko.

Komanda taip pat aptiko priešinius ant rūmų sienų, jie buvo nutapyti naudojant raudonus ir mėlynus dažnus. Tuo metu piešiniai rūmuose buvo gana įprastas dalykas, tačiau labai retai jie yra randami išlikę.

„Šie piešiniai yra archeologinė sensacija“, – teigė I.Puljiz.

Griūvėsiuose taip pat buvo rastos molio lentelės ant kurių buvo dantiraščiu užrašytas tekstas, tai senovinė rašto sistema. Visos lentelės buvo išsiųsto į Vokietiją vertimui.

Archeologai pirmą kartą apie šiuos po vandeniu paskendusius rūmus sužinojo 2010 metais, kai rezervuare buvo sumažėjęs vandens lygis. Deja, bet tuo metu atlikti kasinėjimų jie negalėjo, dėl to šis kartas yra pirmasis.

H.A.Qasimas yra dirbęs ir prie kitų projektų. Štai 2016 metais jis kartu su savo komanda šiauriniame Irake atrado Bronzons amžiaus miestą. Jis buvo praktiškai po dabartiniu Bassetki kaimeliu, kuris yra Kurdistano regione, netoli teritorijos, kurią buvo užėmusi Islamo valstybė – islamo radikalų darinys.

Beveik iš karto po to kai kasinėjimai senoviniame mieste buvo baigti, Irako pajėgos pradėjo veržtis į Islamo valstybės teritoriją, kad atsiimtų Mosulą (Irakas).

Senovinis miestas yra maždaug kilometro ilgio ir 500 metrų pločio. Jame stovėjo dideli, prabangūs namai, rūmai, kapinės, buvo nutiesti keliai.

Parengta pagal BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(25)
(2)
(23)

Komentarai ()