Ar vyresniems žmonėms reikėtų vartoti papildus smegenų veiklai gerinti? Mokslininkai nėra tuo įsitikinę  ()

Sveiki vyresnio amžiaus žmonės neturėtų vartoti maisto papildų, kurie, pasak jų gamintojų, gerina smegenų veiklą. Tokia išvada skelbiama Smegenų sveikatos tarybos ataskaitoje. Pasak ekspertų, nėra įtikinamų įrodymų, kad jie galėtų rekomenduoti sveikiems vyresnio amžiaus žmonėms tokius papildus vartoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Įrodyta, kad papildai neatidėjo demencijos atsiradimo, taip pat negali užkirsti kelio Alzheimerio ligai ar kitoms neurologinėms ligoms, sukeliančioms demenciją“, – rašoma ataskaitoje, kurią cituoja „The Guardian“.

Remiantis JAV duomenimis, vadinamųjų „atminties papildų“ pardavimai 2006–2015 m. padvigubėjo ir pasiekė 643 mln. JAV dolerių, o daugiau nei ketvirtadalis suaugusiųjų, vyresnių nei 50 metų, JAV reguliariai perka papildų, bandydami pagerinti smegenų veiklą.

Visgi ekspertų grupė šiuo metu sako, kad yra mažai įrodymų, kad šie papildai padeda sveikiems vyresnio amžiaus žmonėms, be to, teigiama, kad jie gali kelti pavojų sveikatai.

Tiesa, tyrėjų komanda pastebi, kad tam tikrų maistinių medžiagų, pvz., vitaminų B9 ir B12, trūkumas yra susijęs su problemomis, susijusiomis su pažinimo funkcija arba smegenų sveikata, ir kad papildai gali būti naudingi žmonėms, kuriems jų trūksta. Teigiama, kad apie 20 proc. vyresnių nei 60 metų amžiaus žmonių trūksta vitamino B12.

Ekspertai pataria visais atvejais pasitarti su gydytojais. Pasak jų, dažnai tokių papildų vartojimas yra pinigų švaistymas ir saviapgaulė.

Komanda nustatė, kad tik keletas priedų, kurie turėtų gerinti smegenų veiklą, iš tikrųjų buvo išbandyti dėl jų poveikio. „Jei egzistuoja tyrimai, jie pateikia mažai ar abejotinų įrodymų, kad papildai pagerina smegenų funkciją arba užkirsti kelią demencijai“, – rašoma ataskaitoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()