Sportinės treniruotės daro patį geriausią efektą smegenims: štai ką parodė Ciūricho neurologijos klinikų tyrimas  (3)

Judėjimas skatina įvairius organizmo procesus, kurie daro teigiamą poveikį sveikatai, taip pat ir smegenims. Mat jis pagerina kraujo apytaką ir suaktyvina tam tikras smegenų zonas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Specifinius judėjimo efektus smegenims reikėtų skirstyti į dvi rūšis, aiškina prof. Andreasas Luftas iš Ciūricho neurologijos klinikų. „Mokantis naujų judesių treniruojasi ir kinta smegenys. Aerobinės treniruotės skatina smegenų aprūpinimą krauju, o tai pozityviai veikia mąstymą ir dėmesį“, – pabrėžia mokslininkas.

Apdorojant mokymosi procesus ir atliekant rutininius judesius suaktyvinami skirtingi smegenų regionai. Reguliarus vienos smegenų zonos apkrovimas paprastai nulemia jos padidėjimą, tada kalbama apie nervinį plastiškumą.

Šis atradimas yra labai svarbus tyrinėjant demencijos ligas, kurios gali turėti įvairių priežasčių. Viena jų yra vis didėjantis nervų ląstelių nykimas.

Aerobinės treniruotės padeda stiprinti atmintį

Kad padidėjęs nervinis plastiškumas padeda nuo užmaršumo, jau yra galutinai moksliškai įrodyta. Pitsburgo universiteto psichologai, vadovaujami Kirko Ericksono, 2000 m. atliko tyrimus, kuriais buvo nustatyta, kad reguliariai judančių pagyvenusiu žmonių tam tikri smegenų regionai padidėja, o nejudančių – susitraukia.

Tyrimuose dalyvavo 120 pagyvenusių žmonių. Pusė jų visus metus tris dienas per savaitę treniravosi aerobikos treniruotėse, o kita kontrolinė grupė galėjo atlikti tik tempimo pratimus. Branduolinio magnetinio rezonanso tomografo nuotraukos parodė vienareikšmius rezultatus. Sportiškosios tyrimo dalyvių grupės hipokampas per metus padidėjo dviem procentais, o nesportuojančios grupės susitraukė vienu procentu.

Nuoseklumas ir įvairovė

Profesorius A. Luftas pabrėžia, kad sportinės treniruotės daro geriausią efektą smegenims. Šių metų pradžioje buvo paskelbti amerikiečių mokslininkų tyrimų rezultatai, kurie parodė, kad reguliarios treniruotės daro teigiamą poveikį ir jaunų pacientų smegenų žievės storiui (kortikaliniam storiui).

Pastarajame tyrime dalyvavo 132 asmenys nuo 20 iki 67 metų amžiaus. Jie buvo padalyti į dvi grupes atsitiktiniu principu. Dalyviai turėjo keturis kartus per savaitę treniruotis aerobikos treniruotėse arba daryti tempimo pratimus. Po to buvo ištirtos jų širdys ir smegenų funkcijos.

Į ką reikia atkreipti dėmesį, jei norime judėti ir kartu dar padaryti gerą darbą savo smegenims? Reikia laikytis dviejų principų: judėti reguliariai ir noriai mokytis, būti atviriems naujiems dalykams.

Šaltinis: Blick.ch

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(30)
(2)
(28)

Komentarai (3)