Daugeliui šie gyvūnai kelia juoką, bet iš tikro, tai evoliucijos viršūnė: kodėl kai kurie mokslininkai juos tiesiog dievina ir kuo jie iš tikro tokie ypatingi? (Video)  ()

Atrodytų, kad tinginiai yra tokie niekam tikę, kad naudos iš jų gali atrasti nebent pokštų kūrėjai. Na, ir galbūt rinkodarininkai, kurie tinginio atvaizdą sutapatino su mieguistumu, lėtais judesiais ir savotišku mielumu, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau iš tiesų tinginiai domina ne tik interneto juokelių kūrėjus ir rinkodarininkus. Kai kurie mokslininkai juos tiesiog dievina.

Viena iš jų yra zoologė Lucy Cooke, kuri savo patirtį nupasakojo neilgoje, virusinio populiarumo sulaukusioje TED konferencijos paskaitoje.

Šie lėti žinduoliai yra mokslininkės mūzos ir ji yra įsitikinusi, kad mes tinginių tiesiog nesuprantame.

L.Cooke netgi aptiko pirmąjį istorijoje užfiksuotą atvejį, kai iš tinginių buvo išsišaipyta, bet konferencijos lankytojams pateikė ne populiarųjį, o moksliškai stipriai pagrįstą ir nuostabiai sukonstruotą požiūrį.

Pietų Amerikos džiunglėse tinginių populiacijos tiesiog klesti – tai yra bene dažniausias ten sutinkamas gyvūnas, sudarantis ketvirtį visos žinduolių biomasės. Vadinasi, jie kažką daro teisingai.

Tinginių išlikimo strategija – sugebėjimas išgyventi iš neįtikėtinai mažo mažai kaloringo maisto kiekio. Šiek tiek jiems padeda ir tai, kad plaukioja jie kur kas geriau ir greičiau nei vaikšto, o kybojimo įgūdžiais apskritai yra neaplenkiami.

Dėl šių priežasčių L.Cooke aiškinosi, ką tinginių kūnai mums pasakoja apie gyvūnų evoliuciją ir koks yra sėkmingos evoliucijos veidas.

Įpindama daug humoro ir vaizdinės medžiagos pasakotoja pateikė labai įdomių argumentų, dėl ko tinginiais turėtų domėtis kiekvienas. Nors čia, žinoma, esama ir šiek tiek asmeninio finansinio intereso – L.Cooke yra parašiusi ne vieną knygą apie tinginius.

Nepaisant to, jos entuziazmas pasakojant apie šiuos gyvūnus yra tiesiog užkrečiamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(6)
(8)

Komentarai ()