Archeologų grupė teigia atradusi prarastą miestą - tai galėjo būti legendinio karaliaus slėptuvė (Video)  ()

Archeologų grupė teigia atradusi prarastą miestą, kuriame, anot Biblijos, prieglobsčio ieškojo antrasis suvienytosios Izraelio karalystės valdovas Dovydas. Jis dažniausiai yra apibūdinamas kaip karingas, bet poetiškas valdovas, kuris valdė po karaliaus Sauliaus, kurio istoriškumas nėra įrodytas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologinė vietovė, kurioje ir buvo padarytas šis atradimas, yra vadinama Khirbet a Rai, o randasi ji netoli Judėjos kalnų, centriniame Izraelyje. Archeologai tiki, kad tai gali būti Biblijoje minimas prarastasis filistinų miestas Ziklagas.

Filistinai – tai Artimųjų Rytų etninė grupė, kuri XII-V a. pr.m.e. gyveno Viduržiemio jūros rytinėje pakrantėje. Tiek filistinai, tiek Ziklagas Biblijoje yra minimi ne kartą. Čia rašoma, kad Dovydas, prieš tampant karaliumi, Ziklage ieškojo prieglobsčio, nes pabėgo iš Izraelio karalystės, o tuo pačius ir karaliaus Sauliaus persekiojimo.

Po Sauliaus mirties, Dovydas Hebrono mieste buvo paskelbtas karaliumi, o vėliau ėmė valdyti ir Ziklagą.

Kasinėjimai Khibert a Rai prasidėjo 2015 metais, nuo tada šiose vietose buvo rasta daugybė artefaktų iš tų laikų, kai mieste dar gyveno žmonės. Archeologams pavyko rasti ir daugybę indų bei puodų.

Prie kasinėjimų prisidėjo ir savanoriai iš Pietų Korėjos ir Australijos, kuriems vadovavo archeologas Yosefas Garfinkelis iš Jeruzalės hebrajų universiteto (Izraelis) ir archeologijos profesorius Kyle Keimeris iš Macquairie universiteto (Sidnėjus, Australija).

„Šis miesto pavadinimas Izraelyje yra neįprastas, kadangi tai ne vietinė kanaanitų kalba. Šį pavadinimą sugalvojo filistinai – imigrantai atkeliavę nuo Egėjo jūros“, – teigė Y.Garfinkelis.

Biblijoje rašoma, kad Ziklagą apvogė ir sudegino dykumos klajokliai amalekitai (angl. Amalekites).

Šis prarastasis miestas nėra vienintelis miestas kuriam buvo suteiktas Ziklago vardas. Prieš šį buvo dar 12 senovinių miestų, kurie, mokslininkų manymų, galėjo būti karaliaus Dovydo prieglobstis.

Tiesa, ankstesniuose miestuose buvo per mažai ilgalaikio gyvenimo įrodymų, tuo tarpu šiame, neseniai atrastame mieste – jų gausu, o dėl to archeologai yra įsitikinę, kad tolimesni tyrinėjimai įrodys, kad tai iš tiesų yra prarastasis Ziklagas.

„Didelis kiekis indų rodo, kad čia kažkada virė mums labai įdomus kasdienis gyvenimas. Beje, atitinka ir laikas – miestas gyvavo karaliaus Dovydo valdymo laikais“, – sakė Izraelio sienų tarnybos (angl. Israel Antiquities Authority, IAA) atstovas.

„Kasinėjimų metu buvo rasta daugybė indų skirtų įvairių aliejų ir vyno saugojimui. Jų dydžiai irgi buvo įvairūs – nuo vidutinių iki didelių“, – tęsė atstovas.

Parengta pagal „Metro“ ir „Live Science“​.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()