Baltijos jūros dugne rastas puikiai išsilaikęs daugiau nei 500 metų amžiaus laivas (Video)  ()

Švedijios jūrų administracija atliko pirmuosius povandeninio objekto „Okänt Skepp“, kas švediškai reiškia „nežinomas laivas,“ tyrimus. Specialistų nuomone, jam mažiausiai 500 metų ir laivas oficialaus pavadinimo galėjo neturėti iš viso, nes tuo metu tokia praktika nebuvo paplitusi. Tačiau dėl tik dar įdomiau — juk pagal netiesioginius požymius tai gali būti seniausias laivo sudužimas Baltijoje, o labiausiai intriguoja, kad laivas puikiai išsilaikė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Okänt Skepp“ buvio aptiktas, tyrinėjant jūros dugną naujo dujotiekio tiesimui. Laivo nuolaužos guli 140 metrų gylyje, nepalankiame gyvybei sūresnio šalto vandens sluoksnyje, visiškoje tamsoje. Tikėtina, būtent dėl to jis puikiai išsilaikė – ekspertai spėlioja, kodėl laivas išvis nuskendo, nes video ir 3D modelyje jis trodo praktiškai sveikas.

„Okänt Skepp“ išliko ilgi stiebai ir dalis takelažo, o tai nutinka itin retai – dažniausiai jie lūžta pirmieji. Matosi instrumentų technologinės angos, apdailos elementai, laive netgi liko gelbėjimosi valtis, tad galima daryti išvadą, kad komanda nesievakuavo. O juk laivas nemenkas, beveik 18 metrų ilgio, tai yra vos mažesnis už „Santa Maria“, – karaką, kuria maždaug tuo metu Kolumbas perplaukė Atlanto vandenyną.

Kol kas prie „Okänt Skepp“ leidosi tik povandeniniai robotai, kuriais buvo atlikta apžiūra ir vaizdo įrašai. Tačiau ir šių duomenų gana, kad būtų galima padaryti išvadą, kad tai – seniausias ir geriausiai išsilaikęs laivas iš paskendusių Baltijos jūroje. Apie jo kilmę ką nors pasakyti kol kas sunku, neaišku, kam jis priklausė, ką gabeno ir kodėl paskendo. Švedų mokslininkai planuoja sudaryti sutartį su energetikais, kad iki dujotiekio tiesimo pradžios spėtų suorganizuoti dar vieną ekspediciją.


(10)
(1)
(9)

Komentarai ()