9 anksti pastebimi simptomai, kad turite rimtų bėdų su kraujagyslėmis: tai verta žinoti ir dvidešimtmečiams  ()

Pirmosios cholesterolio nuosėdos ant kraujagyslių sienelių gali susidaryt ir dvidešimtmečiams, o apie 35–40 metus jos jau ne vienam primena apie save. 80 proc. infarktų ir insultų įvyksta dėl aterosklerozės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalia tiesioginių aterosklerozės simptomų (galvos skausmo, hipertonijos, širdies ritmo sutrikimo), kardiochirurgas Sergejus Levinas nurodo ir antrinius.

Pavyzdžiui, nuolat šąlančios rankos (net karštu oru), juntamas sunkumas, kai rankos būna nuleistos, mėšlungis be priežasties, o odos niežulys byloja apie kraujotakos sutrikimus, taip pat ir apie lipidines plokšteles kraujagyslėse.

Ankstyvas žilimas

Žilų plaukų atsiradimas iki 40-ies taip pat yra priežastis apsilankyti pas kardiologą. Pablogėjus kraujo apytakai, sutrinka melanino, atsakingo už plaukų ir odos spalvą, sintezė. Jo trūkumas nulemia ankstyvą žilimą ir odos blyškumą.

Padidėjęs prakaitavimas

Aterosklerozė gali sukelti hormoninius ir endokrininius sutrikimus, todėl žmogus ima daugiau prakaituoti. Jo prakaitas gali turėti nemalonų kvapą.

Nemiga

Kai iš dalies užsikemša galvos ir kaklo kraujagyslės, maitinančios centrinę nervų sistemą, ima kankinti nemiga, žmogus dažnai pabunda naktimis. Susirūpinimą turėtų sukelti nuovargis rytais, po 7–8 valandų miego.

Prikimęs balsas

Aterosklerozės pasekmė gali būti aortos lanko išsiplėtimas. Dėl to šiek tiek prikimsta balsas, taip pat gali svaigti galva, staiga pakeitus kūno padėtį.

Pusiaujo skausmas

Dėl kraujagyslių, maitinančių vidaus organus, aterosklerozės, sumažėja jų praeinamumas ir atsiranda maudžiantis skausmas pusiaujo srityje, po to kyla staigūs trumpalaikiai skausmai ir su laiku išsivysto inkstų nepakankamumas.

Užmaršumas

Atminties nusilpimas atsiranda dėl kraujo cirkuliacijos sutrikimų. Kai smegenys gauna per mažai kraujo, pablogėja atmintis, gali nusilpti klausa, trumpam sutrikti koordinacija. Žmogus greitai apvargsta.

„Gelbėjimosi ratas“ ant liemens

Riebalinio sluoksnio ant liemens didėjimas byloja apie medžiagų apykaitos , taip pat ir cholesterolio, sutrikimus.

Sunkumas kojose

Neretai dėl kraujagyslių skersmens sumažėjimo kojų audiniai gauna nepakankamai kraujo ir deguonies. Juntamas sunkumas, nuovargis, kojos pradeda tinti.

Viduriavimas arba vidurių užkietėjimas

Dėl cholesterolio nuosėdų dubens aortoje, sutrinka žarnyno kraujo apytaka, sulėtėja jo raumenyno darbas. Pasekmė: vidurių užkietėjimas arba viduriavimas.

Jei gydytojai nustatė cholesterolio padidėjimą, reikia vengti grietinėlės, grietinės, sūrio, kiaulienos, avienos, keptos žuvies, ikrų, saldžių bandelių, kepinių, šokolado, saldainių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(18)
(2)
(16)

Komentarai ()