Ne beviltiška situacija - kaip numesti svorio, kai turite genetinį polinkį į nutukimą?  (1)

Žinome, kad yra aibė dalykų, kurie turi įtakos mūsų svoriui. Vieni yra susiję su gyvenimo būdu, kiti – su genetika. Tačiau mokslininkams pavyko identifikuoti šešis specifinius pratimus, kurie duoda puikių rezultatų ir neleidžia vėl priaugti svorio, nors genetiškai esate linkę į nutukimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikus tyrimą, kurio metu buvo tirta virš 18 tūkstančių kinų, kurių amžius nuo 30 iki 70 metų, paaiškėjo, kad žmonėms, kurie linkę į nutukimą, geriausi pratimai sumažinti svorį yra šie: reguliarus bėgiojimas, kopimas į kalnus, vaikščiojimas, jėgos ėjimas, šokiai (pagal „tarptautinį standartą“) ir ilgas jogos praktikos, rašo sciencealert.com

Tačiau įdomu tai, kad dauguma populiarių pratimų visiškai nepadėjo tiems, kurie dėl genetikos yra linkę į nutukimą.

Tiksliau sakant, pratimai, įskaitant važinėjimą dviračiu, tempimą, plaukimą ir legendinį konsolinį žaidimą „Dance Dance Revolution“, atrodo, negali neutralizuoti genetinio polinkio nutukti (nors šie pratimai yra naudingi ir daugeliu kitų būdų).

„Mūsų išvados rodo, kad atliekant įvairius pratimus, genetinis polinkis į nutukimą gali būti sumažintas“, – rašo tyrėjai savo dokumente, paskelbtame žurnale „PLOS Genetics“.

„Reguliaraus fizinio krūvio pranašumai daro didesnį poveikį asmenims, linkusiems į nutukimą“. Be Kūno masės indekso (KMI), komanda taip pat išnagrinėjo dar keturias nutukimo matavimo priemones, siekdama išsamesnių rezultatų: kūno riebalų procentas, juosmens apimtis, klubo apimtis ir liemens bei klubo santykis.

Reguliarus bėgiojimas – po 30 minučių 3 kartus per savaitę – pasirodo, geriausiai padeda kovoti su polinkiu į nutukimą. Tyrėjai taip pat teigia, kad kitos sporto formos nėra tokios veiksmingos, nes sunaudoja per mažai energijos.

Mokslininkai pabrėžia, kad veikla šaltame vandenyje, pavyzdžiui plaukimas, gali priversti žmones pasijusti alkanais, tad jie suvalgo daugiau. Mokslininkams pavyko įrodyti savo pagrindinę hipotezę: polinkis į nutukimą nereiškia, kad viršsvorio neįmanoma išvengti. Tinkama sporto šaka ir reguliarus sportavimas puikiai kovoja prieš įgimtą nutukimą. „Nutukimą nulemia genai, gyvenimo būdas ir sąveika tarp jų. Paveldimi dalykai yra įgimti, tačiau gyvenimo būdą galime keisti“, – „Newsweek“ pasakojo epidemiologas Wan-Yu Lin iš Nacionalinio Taivano universiteto.

Verta paminėti, kad ne visos mankštos rūšys buvo pakankamai populiarios imties populiacijoje, kad būtų įtrauktos: tokios veiklos kaip svorio treniruotės, stalo tenisas, badmintonas ar krepšinis taip pat gali būti naudingos.

Mokslininkams nepakako duomenų šias sporto šakas įvertinti. Tačiau visame pasaulyje smarkiai išaugus nutukimui (dabar 13 proc. pasaulio gyventojų yra nutukę), akivaizdu, kad reikia imtis priemonių šiai tendencijai pakeisti.

Nutukimas daro įtaką mūsų fiziologinei sveikatai, nes padidėja širdies ir kraujagyslių ligų, kai kurių vėžio ir kitų problemų rizika; ir yra įrodymų, kad didelis antsvoris gali turėti neigiamos įtakos ir mūsų smegenims. Tokie tyrimai kaip šis gali parodyti, kaip pasiekti sveiką svorį, net tada, kai genai nėra linkę leisti nukristi svoriui. Kai kuriais atvejais reikia tik kelių minučių krūvio per dieną.

„Ankstesniais tyrimais nustatyta, kad reguliarus fizinis krūvis gali sulėtinti genetinį poveikį KMI. Tačiau nedaugelis tyrimų ištyrė kitus nutukimo rodiklius. Šios nutukimo matavimo priemonės yra dar svarbesnės sveikatai nei KMI“, – daro išvadą tyrėjai.

Tyrimas paskelbtas „PLOS Genetics“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(8)
(-5)

Komentarai (1)