Šokiruojantis video: Šiaulių veterinarai pasmerkė šimtus gyvūnų lėtai mirčiai (Video)  (18)

37°C laipsnių karštyje be vandens vežti veršiukai užfiksuoti geriantys vienas kito šlapimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gyvūnų apsaugos organizacija „Tušti narvai“ paviešino Animal Welfare Foundation ir Israel Against Live Shipments aktyvistų nufilmuotą vaizdo medžiagą, kurioje užfiksuotos šokiruojančios iš Lietuvos į Izraelį gabenamų veršiukų transportavimo sąlygos. „Tušti narvai“  ragina Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą nedelsiant pradėti tyrimą dėl neteisėtai išduoto leidimo vežti gyvūnus sąlygomis, neatitinkančiomis gyvūnų gerovės reikalavimų.

Du vilkikai, transportuojantys gyvūnus iš Lietuvos į Izraelį, buvo sustabdyti po to, kai juos sekę aktyvistai susisiekė su Lenkijos policija dėl gyvūnų gerovės įstatymų pažeidimų. 

Atvykus veterinarams buvo nustatyta, jog gyvūnai negali tęsti kelionės, dėl daugybės  reglamento (EB) Nr. 1/2005 pažeidimų: priekabos buvo pergrūstos, dėl vietos trūkumo negalintys pajudėti gyvūnai buvo susižaloję, jie gulėjo savo išmatose, buvo dehidratavę. Priekabų ventiliacija buvo išjungta, neatsižvelgiant į lauko temperatūrą, kuri tuo metu siekė 27°C. Temperatūra priekabose pasiekė 37°C, kai kurie veršiukai buvo nufilmuoti geriantys vieni kitų šlapimą, nes vandens neturėjo. Girdyklos vilkikuose buvo, tačiau jos buvo pritaikytos kiaulėms ir jų buvo per mažai, kad tankiai sugrūsti gyvūnai galėtų jas pasiekti. Dėl šių sąlygų dalis veršiukų mirė, o kiti išseko, tad iš priekabų buvo ištempti už kojų ar ausų.

„Tai buvo tragiškiausi vaizdai, kuriuos man teko pamatyti per visus darbo metus tiriant gyvūnų transportavimą,“ - teigė Animal Welfare Foundation projektų vadovė Maria Boada-Saña, dalyvavusi daugiau nei 100-ame gyvūnų transporto inspekcijų. „Nesuprantama, kaip Lietuvos veterinarai galėjo patvirtinti tokias gyvūnų transportavimo sąlygas. Džiaugiuosi, kad Lenkijos pareigūnai iš karto nusprendė ištraukti kenčiančius gyvūnus iš priekabų ir pradėti administracines bylas prieš Lenkijos transporto kompaniją KONRAD“.

Pasak filmavusių organizacijų, tokiomis žiauriomis sąlygomis vežamų gyvūnų jie nematė per 20 metų darbo šioje srityje.

Lenkijos veterinarai nusprendė sustabdyti gyvūnų transportavimą ir išleisti juos 24 val. poilsiui. Po paros veršiukai buvo išgabenti į Slovėniją. Nors šį kartą gyvūnus gabeno trys vilkikai vietoj dviejų, Slovėnijos uoste aktyvistai pastebėjo, kad gyvūnai buvo silpni ir išsekę. Iš ten jie buvo plaukdinami į Izraelį, jūroje praleido 4 dienas be atsakingo asmens, galinčio užtikrinti gyvūnų gerovės standartų laikymąsi.

„Užfiksuoti vaizdai iliustruoja grubų įstatymų pažeidinėjimą gyvūnų transporto metu. VMVT negeba užtikrinti gyvūnų gerovės, paskirti veterinarai nėra kompetentingi arba neatlieka savo pareigų. Tokios gyvūnų transportavimo sąlygos negalėjo būti patvirtintos,“ - teigia organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė. „Raginame VMVT vadovus imtis tyrimo ir išsiaiškinti, kokiomis aplinkybėmis toks gyvūnų transportavimas buvo patvirtintas bei užtikrinti, jog tai nepasikartos. Atsakingi asmenys turi būti nubausti. Jeigu ne Lenkijos policija, sustabdžiusi vilkikus, šimtai gyvūnų būtų mirę kelionės metu.“

Aktyvistų teigimu, išgyvenę kelionę veršiukai vis dar laikomi karantine Izraelyje. 

Nuoroda į peticiją: www.gyvunu-eksportas.tustinarvai.lt

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(43)
(2)
(41)

Komentarai (18)