Rusija pasiuntė į kosmosą savo pirmąjį robotą FEDOR (Video)  (1)

Rusija ketvirtadienį paleido nepilotuojamą erdvėlaivį su žmogaus dydžio androidu, turinčiu išbūti 10 dienų Tarptautinėje kosminėje stotyje, kur mokysis padėti astronautams. Tokio tipo robotas, kurio pavadinimas FEDOR reiškia „Galutinis eksperimentinis demonstracinio objekto tyrimas“ (Final Experimental Demonstration Object Research), yra pirmasis, pasiųstas į kosmosą Rusijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

FEDOR išskrido erdvėlaivyje „Sojuz MS-14“ 6 val. 38 min. Maskvos (ir Lietuvos) laiku iš Rusijos Baikonuro kosmodromo Kazachstane.

„Sojuz“ turėtų šeštadienį susijungti su kosmine stotimi ir bus ten iki rugsėjo 7 dienos.

Per tokius skrydžius erdvėlaiviai „Sojuz“ paprastai būna pilotuojami, bet ketvirtadienį nebuvo pasiųsta jokių įgulos narių, nes šįkart testuojama nauja gelbėjimo sistema.

Vietoje kosmonautų FEDOR, taip pat žinomas kaip „Skybot F850“, buvo pasodintas į jam pritaikytą piloto sėdynę, o savo manipuliatoriumi jis laikė Rusijos vėliavavėlę.

„Važiuojam, važiuojam“, – paleidimo metu ištarė robotas, atkartodamas pirmojo į kosmosą pakilusio žmogaus – Jurijaus Gagarino – garsiąją frazę.

Žmogaus pavidalo sidabro spalvos robotas yra 1,8 m aukščio ir sveria 160 kg.

FEDOR turi paskyras socialiniuose tinkluose „Instagram“ ir „Twitter“. Jo žinutėse rašoma, kad androidas mokosi naujų įgūdžių, pavyzdžiui, atidarinėti vandens butelius. Pasiekus TKS šie praktiniai įgūdžiai bus tobulinami esant silpnai gravitacijai.

„Tai yra, sujungti ir atjungti laidus bei naudoti įprastus daiktus – pradedant atsuktuvu ir veržliarakčiu, baigiant iki gesintuvu“, – po paleidimo per televiziją sakė Rusijos kosmoso agentūros „Roskomos“ perspektyvių programų ir mokslo skyriaus direktorius Aleksandras Blošenka.

„Pirmasis skrydžio metu atliekamų eksperimentų etapas įvykdytas pagal skrydžio planą“, – pasiekęs orbitą tviteryje parašė robotas.

FEDOR kopijuoja žmogaus judesius; šis svarbus įgūdis leidžia jam, valdomam per atstumą, padėti atlikti įvairias užduotis astronautams ir net žmonėms Žemėje. Robotas gali būti valdomas žmonių, dėvinčių egzoskeletus.

Prognozuojama, kad tokie robotai ilgainiui taps pajėgūs atlikti pavojingus užduotis, pavyzdžiui, dirbti atvirame kosmose, valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ pareiškė A.Blošenka.

Vieno iš valstybinių projekto rėmėjų – Pažangių mokslinių tyrimų projektų fondo – svetainėje FEDOR apibūdinamas kaip potencialiai naudinga mašina Žemėje, galėsianti dirbti esant didelei spinduliuotei, taip pat dalyvauti išminavimo ir sudėtingose gelbėjimo misijose.

Nors FEDOR iš pradžių buvo kuriamas Nepaprastųjų situacijų ministerijai, „Roskosmos“ vadovo Dmitrijaus Rogozino paskelbtame vaizdo įraše buvo pademonstruota, kad robotas taip pat gali šaudyti į taikinius iš dviejų pistoletų.

Būdamas stotyje robotas atliks įvairių užduočių, stebint liepos mėnesį prie TKS įgulos prisijungusiam rusų kosmonautui Aleksandrui Skvorcovui. Pastarasis per vėliau rugpjūtį numatytą virtinę eksperimentų dėvės egzoskeletą ir papildytosios realybės akinius.

Kadangi FEDOR nėra išmokytas laikytis už TKS viduje įtaisytų rankenų, kad galėtų judėti po stotį silpnos gravitacijos sąlygomis, jo kojos bus nejudamai pritvirtintos, sakė A.Blošenka.

FEDOR – nebe pirmasis

Šį mėnesį D.Rogozinas parodė roboto nuotraukų Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, teigdamas, kad jis bus „įgulos padėjėjas“.

„Planuojame, kad ši mašina ateityje padės mums užkariauti tolimąją kosmosą“, – pridūrė „Roskosmos“ vadovas.

Rusijos žiniasklaida spėlioja, kad tokie androidai kaip FEDOR bus naudojami šaliai vykdant savo Mėnulio programą.

FEDOR nėra pirmasis į kosmosą išskridęs robotas.

2011 metais NASA paleido „Robonaut 2“ – į žmogų panašų robotą, sukurtą padedant bendrovei „General Motors“ ir taip pat turėjusį dirbti itin pavojingomis sąlygomis.

Dėl techninių gedimų jis 2018 metais buvo parskraidintas į Žemę.

2013 metais Japonija paleido į kosmosą nedidelį robotą „Kirobo“, skridusį kartu su pirmuoju TKS vadu japonu. Šis robotas, sukurtas bendradarbiaujant su bendrove „Toyota“, mokėjo šnekėti, bet tik japonų kalba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
Autoriai: Raimondas Čiuplys
(3)
(4)
(-1)

Komentarai (1)