Tas gąsdinantis prieširdžių virpėjimas - kas tai, kas jį sukelia ir kaip jo išvengti  ()

Ne veltui sakoma – svarbu valgyti daug daržovių. Šie įprasti produktai daro tikrus stebuklus, pavyzdžiui, papildo mūsų organizmą mineralais, kurių trūkumas gali baigtis prieširdžių virpėjimu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskaspapasakojo, kodėl svarbu gebėti atpažinti šią ligą.

„Lietuvoje širdies ir kraujagyslių ligos vis dar vienos pavojingiausių ir dažniausių. Viena iš dažnų patologijų – prieširdžių virpėjimas“, – sako A. Unikauskas.

Ši liga insulto riziką padidina net 5–7 kartus, tad būtina žinoti, kaip jai užkirsti kelią arba laiku atpažinti. O statistika negailestinga – lietuvių mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų sudaro 58 proc.

Širdis turi plakti ritmiškai, o esant prieširdžių virpėjimui nutinka priešingai – širdis ima plakti neritmiškai. Tačiau tai ne priežastis, o rezultatas tam tikro labai blogo pokyčio. Prieširdžių virpėjimo esmė – ne neritmiška širdies veikla.

Tam, kad mūsų organizme cirkuliuotų kraujas, širdis jį turi išstumti. Kai prasideda prieširdžių virpėjimas, šie ima nebesusitraukti. Dalis kraujo iš prieširdžio įteka į skilvelį, bet, kadangi prieširdžiai nebesusitraukia, kita dalis kraujo nebeišstumiama. Vietoje sklandaus kraujo tekėjimo kraujas užsistovi ir susidaro pelkė.

Trombocitai ima ir sukimba, trombas patenka į skilvelį, yra įstumiamas į kaklo arteriją ir galiausiai patenka į smegenis. Jis užkemša kokią nors arteriją ir ta dalis smegenų, jeigu nebus suteikta skubi pagalba, greičiausiai žus.

Prieširdžių virpėjimo požymiai:

  • neritmiškas pulsas,
  • dusulys,
  • skausmas krūtinėje,
  • bendras nuovargis,
  • silpnumas,
  • svaigimas,
  • pulso deficitas (pakitęs pulsas).

Širdies ritmo sutrikimas atsiranda dėl dviejų priežasčių, abi jos susijusios su elektrolitais. Viena iš priežasčių – elektrolitų trūkumas.

Kaip aiškina A. Unikauskas, su širdies ritmo sutrikimu susiję du elektrolitai – magnis ir kalis. Prieširdžių virpėjimas yra elektrinė širdies problema, nes širdį susitraukti verčia elektros impulsas, sklindantis per širdį, tad šią problemą sukelia būtent šių elektrolitų, kurie užtikrina sklandų impulsų sklidimą, trūkumas.

„Gali būti sunku atpažinti, kad iš tiesų trūksta kalio ir magnio. Paprastas kraujo tyrimas gali būti klaidingas, nes daugiau nei 90 proc. magnio ir kalio yra ląstelėse, o ne ekstraląsteliniame skystyje, pavyzdžiui, kraujyje“, – teigia medikas.

Elektrolitų gali imti trūkti dėl netinkamos mitybos. Didžiausias magnio šaltinis – daržovės. Antras magnio šaltinis – papildai, tokie kaip citratas, malatas, glicinatas, bet ne oksidas. Papildai gali praversti, jei turite virškinimo problemų, dėl kurių magnio, esančio daržovėse, neįsisavinate.

„Kad organizmas turėtų pakankamai kalio ir magnio, reikia suvartoti keletą stiklinių daržovių kasdien“, – pažymi daktaras.

Daugiausia kalio ir magnio turi špinatai, burokėliai, avokadai, saldžiosios bulvės, pastarnokai. „Tai tikri natūralios gamtos dovanoti vitaminai jūsų širdžiai. Tačiau to gali neužtekti“, – sako A. Unikauskas.

Širdies ritmo sutrikimas gali atsirasti ir dėl elektrolitų įsisavinimo blokavimo.

„Mūsų organizmai – ir magiški, ir kartu sudėtingi. Net jeigu daržovių valgoma pakankamai, kalio ir magnio gali trūkti dėl kelių priežasčių, kurios blokuoja šių mineralų įsisavinimą“, – aiškina gydytojas.

Kalio ir magnio įsisavinimą gali blokuoti:

  • virškinimo sistemos sutrikimai,
  • per didelis kalcio kiekis,
  • vitamino D trūkumas.

„Virškinimo sutrikimai – vienas iš skydų, kurie neleidžia magniui ir kaliui „susmigti“ į organizmą ir taip apsaugoti širdį. Problemų kelia virškinimo sistemos sutrikimai, tokie kaip Krono liga, per mažas skrandžio rūgštingumas. Pastarasis ypač reikalingas mineralams įsisavinti“, – perspėja medikas.

Blokuoti kalio ir magnio įsisavinimą gali ir per didelis kalcio kiekis organizme. Gydytojas perspėja – kalcio su maistu gauname pakankamai, o kalcio papildų vartojimas gali jums padaryti meškos paslaugą: ne padėti, o pakenkti.

„Savo širdimi rūpintis būtina, todėl nepamirškite, kad kalis ir magnis padės užtikrinti gerą širdies veiklą. Tačiau turite išsiaiškinti, ar nėra kliūčių šiems elektrolitams sėkmingai „susmigti“ į jūsų organizmą. Te visų mūsų širdys plaka ritmiškai“, – sako A. Unikauskas.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()