Ekoterorizmo grėsmė - ekstremistų grupė Jungtinėje Karalystėje grasina rimtai sutrikdyti svarbiausio oro uosto darbą  (1)

Terorizmas - tai viešos prievartos naudojimas politiniams tikslams pasiekti. Šios prievartos kelyje pasitaikę žmonės nėra tikrieji teroristų taikiniai - jų taikinys yra visa visuomenė ar jos dalis. Jie siekia pakeisti politinius sprendimus ar net politinę sistemą, žmonių gyvenimo būdą, tradicijas. Ar bandymas sutrikdyti visus užimčiausio Europos oro uosto skrydžius yra prievarta, spręsti jums.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ateina laikas, kai daiktus svarbu vadinti tikraisiais jų vardais. Viena klimato aktyvistų grupė (bent jau taip ji įprastai vadinama) „Extinction Rebellion“ rugsėjo 13 dieną ketina sudrumsti Londono Heathrow oro uosto darbą. Ekstremistų grupelė ketina tam panaudoti žaislinius dronus.

Tiesa, jie stengsis balansuoti ant terorizmo ribos, darydami viską, kad jų veiksmai nebūtų laikomi agresijos aktu - dronai skraidys draudžiamoje zonoje, bet nesimaišys lėktuvų kelyje ir išlaikys nedidelį aukštį. Oro uostas bus perspėtas iš anksto. Taip tikimasi demonstratyviai parodyti, kad nesiekiama sukelti saugumo problemų. Tačiau tai yra saugumo problema ir, jei planas bus įvykdytas, lėktuvai negalės pakilti ar nusileisti.

Net jei tai ir nėra terorizmas, nes nėra to akivaizdaus prievartos elemento (viršuje esantis terorizmo apibrėžimas paimtas iš „Dictionary of Politics and Government“, „Bloomsbury“), tai yra ekoterorizmas - žmonių ar įstaigų, kurie yra laikomi teršiančiais aplinką, veiklos drumstimas.

Šios grupės tikslai yra politiniai - „Extinction Rebellion“ teigia, kad Jungtinės Karalystės Vyriausybė nededa pakankamai pastangų į klimato kaitos stabdymą. Aviacija, žinoma, yra vienas iš didžiausių teršėjų, o Londono Heathrow oro uostas yra pats užimčiausias Europoje, todėl taikinio pasirinkimas klausimų nekelia.

Oro uosto atstovai teigia, kad sutinka, jog reikia kovoti su oro tarša, tačiau tūkstančių keleivių planų trikdymas nėra produktyvus veiksmas. Taip pat primenama, kad taisyklės draudžiančios naudoti dronus oro uostų prieigose nėra sugalvotos šiaip sau - su saugumu nejuokaujama. Tačiau aktyvistų grupelė jau anksčiau buvo skelbusi, kad dronus skraidins pasiaukoti sutikę žmonės - visi supranta, kad jie bus suimti.

Tokie veiksmai gali paliesti tūkstančius žmonių. Gatviko oro uoste gruodį buvo pastebėtas dronas, todėl skrydžiai buvo sustabdyti. Kelionės tikslą vėliau nei planavo pasiekė 140 tūkstančių žmonių.

Taigi, kuomet bus kalbama apie šiuos veiksmus, jei šie planai bus įgyvendinti, tai reikėtų vadinti tikruoju vardu - ekoterorizmu. Visi esame susirūpinę aplinkos apsauga, tačiau kitų žmonių trikdymas pavojingais veiksmais, turint politinių motyvų, yra netoleruotinas. Tai, kas vyksta, yra organizuotos grupės grasinimai įvykdyti nusikaltimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (1)