Sezonas prasidėjo - mokslininkai patvirtino, jog grybai tikrai naudingi mūsų organizmui ir štai 5 priežastys, kodėl turėtume jais paskanauti  ()

Dauguma Lietuvos gyventojų mėgsta grybauti ir mielai valgo patiekalus iš šių miško gėrybių. Kai kurie nusiteikę skeptiškai ir mano, kad grybai niekam nenaudingi, tik apsunkina virškinimą. Ir visai be reikalo, nes mokslininkai patvirtino, jog jie tikrai naudingi mūsų organizmui. 


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vitaminas D

Grybuose susikaupia nemažas kiekis vitamino D, kuris pasigamina saulės poveikyje. Šis vitaminas kartu su kalciu būtinai reikalingas mūsų kaulams. Jis sumažina susirgimų širdies ligomis, diabetu, hipertonija, žarnyno vėžiu riziką. Kai trūksta vitamino D, žmonės suserga osteoporoze ir rachitu.

Imuninė sistema

Mokslininkų atlikti tyrimai patvirtino, kad grybų vartojimas yra naudingas žmogaus imuninei sistemai. Grybai skatina ląsteles gaminti specialius baltymus, kurie apsaugo nuo virusų ir „suremontuoja“ pažeistus kūno audinius. Grybai padeda suaugti imuninės sistemos ląstelėms, kurios pasigamina kaulų čiulpuose. Organizmas ima lengviau kovoti su kenksmingais mikrobais.

Antioksidantai

Mokslininkai iš Pensilvanijos universiteto nustatė, kad grybuose būna toks pat kiekis antioksidantų kaip ir raudonoje paprikoje – rekordininkėje tarp augalų. Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie pagreitina senėjimo procesus ir skatina įvairias ligas.

Metabolizmas

Grybai naudingi sveikatai dar ir todėl, kad pagreitina medžiagų apykaitą dėl juose esančių vitaminų B2 ir B3. Kuo greičiau žmogaus organizme susiskaido maistas, tuo mažesnė antsvorio ir nutukimo rizika.

Šlapimo pūslė

Septynių atskirų mokslinių tyrimų rezultatų suvestinė, išspausdinta žurnale „Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention“ atskleidė, kad grybus vartojantiems žmonėms sumažėja rizika susirgti šlapimo pūslės vėžiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()