Kodėl verta atostogauti prie jūros: pasikeičia net ir pačio kūno cheminė sudėtis  ()

„Man taip reikia atostogų prie jūros.“ Ar ne taip nuolat sako nuo namų ruošos ar darbo pavargę žmonės? Gal ir patys karts nuo karto tą pasakote. Pasirodo, neklystate. Mokslinių tyrimų rezultatai patvirtina, kad būdami prie jūros ne tik atsipalaiduojame – pasikeičia ir mūsų kūnų cheminė sudėtis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Portalas „Bright Side“ pateikia priežastis, kodėl verta dieną praleisti paplūdimyje, tad kai norėsite sudaryti sąrašą vietų, kurias norite aplankyti vasarą, jūrą galėsite įrašyti pačią pirmą.

Jūra gydosi jau daugybė kartų

Žmonės jau prieš kelis šimtmečius suprato, kad jūra naudinga sveikatai. XVIII amžiaus medikai, pavyzdžiui Williamas Buchanas, ragino maudytis jūroje, nes manė, kad maudymasis padeda sveikti. Kad pacientai galėtų maudytis, prie jūros buvo netgi statomos ligoninės. Dabar galime patvirtinti, kad gydytojai neklydo – mokslininkai atrado, kad jūra labai stipriai veikia žmonių organizmus.

Jūra padeda kūnui gauti daugiau deguonies, o protui – atsipalaiduoti

Projektą „BlueHealth“ vykdžiusių mokslininkų komanda norėjo ištirti ryšius tarp sveikatos ir atstumo nuo jūros ir atrado vieną jūros teikiamą privalumą. Jie pastebėjo, kad jūros ošimas stimuliuoja smegenų dalį, vadinamą prefrontaline smegenų žieve (ši smegenų dalis atsakinga už emocijas ir apmąstymus apie asmeninį gyvenimą) ir taip padeda žmonėms geriau suvokti savo jausmus ir pagerinti emocinę sveikatą.

Galbūt skamba keistai, tačiau jūros bangos taip pat padeda palaikyti gerą savijautą. Pasak tyrimų, paplūdimyje mūsų kūnai sugeria bangų išskiriamus neigiamuosius jonus, o šie padeda įsisavinti daugiau deguonies ir reguliuoti nerimą slopinančios medžiagos serotonino kiekį. Dėl to jaučiamės ramūs kaip tada, kai užsiimame joga.

Jūros ošimas padeda sumažinti stresą

Specialistai tikina, kad jūros ošimas mažina organizmo išskiriamą stresą sukeliančio hormono kortizolio kiekį ir suteikia ramybės jausmą. Kai kurie specialistai netgi teigia, kad jūros ošimas primena motinos širdies plakimą gimdoje, todėl mus veikia emociškai ir suteikia saugumo jausmą.

Žiūrėdami į vandenį jaučiamės saugūs

„Kai žvelgiame į jūrą arba vaikštinėjame pakrantėje, esame nuspėjamoje ir saugioje aplinkoje“, – teigia neurologijos specialistas Michaelas Merzenichas. Pasak jo, saugūs jaučiamės būdami aplinkoje, kur nėra tokių pavojų, kaip, pavyzdžiui, laukiniai gyvūnai džiunglėse arba nusikaltėliai dideliame mieste. Link horizonto besitęsiantis vandens paviršius lygus ir vienodas, todėl smegenims suteikia stabilumo ir saugumo jausmą.

Jei prie jūros nueisite saulėtą dieną, gausite džiaugsmą sukeliančių cheminių medžiagų dozę. Pasak vieno tyrimo rezultatų, deginantis paplūdimyje karštis teigiamai veikia mūsų endokrininę sistemą, kuri reguliuoja endorfinų (tų pačių cheminių junginių, kurie suteikia laimės jausmą, kai valgote šokoladą) išsiskyrimą. Tačiau nepamirškite, kad reikia būti atsargiems, tad visada pasitepkite kremu nuo saulės ir gerkite daug vandens.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()