Prieš gamtos taršą kovojanti Vokietija siūlo įteisinti baudas net iki 100 tūkst. eurų, bet ar tai neatneš priešingo efekto?  (11)

Visa Žemės planeta susirūpino aplinka. Net atokiausiuose kraštuose rasime moderniųjų plastiko šiukšlių. Nuo aukščiausios pasaulio viršūnės Everesto iki atokiausių salelių ar ledynų Antarktidoje randami ištisi šiukšlynų plotai.Pasaulis susizgribo su tokia tarša kovoti, o Vokietija pasiryžusi pademonstruoti vokišką uolumą spręsdama problemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palyginti nesenai atrastas plastikas žmonijos pritaikomas plačiai, o ir pagaminti jį pigu. Daugelyje sričių tai nepamainoma medžiaga, kuri labai naudinga ir visai netarši. Jei nedeginsime jų. Tačiau iš plastiko gaminama daug vienkartinių ar apsauginių gaminių, kurie iškart išmetami. Būtent šie plastikai labiausiai taršūs.

Ekologai ypač susirūpinę dėl plastikinių maišelių. Jie mėgstami žmonių, nes lengvi ir tvarūs puikiai tinka pirkiniams nešti. O jei suplyšta, juos galima pigiai pasikeisti. Atsidūrę gamtoje tokie maišeliai tampa stambiomis šiukšlėmis. Ypač pavojingi jei patenka į vandenynus, kuriuose maišeliai savo išvaizda primena plaukiojančias medūzas. Pastarąsias ėdančios stambiosios žuvys jų prisiryja, o galiausiai nuo to gaišta.

Vokietija nuo ateinančių metų ketina uždrausti plastikinius maišelius. Nebus maišelių, nebus ir problemos. Nesvarbu ar tai įprasti, greitai įrantys ar ekologiškai (iš perdirbtų medžiagų) pagaminti gaminiai. Visi prekybininkai išdrįsę nesilaikyti įstatymo būtų baudžiami iki 100 tūkstančių eurų siekiančiomis baudomis. Pirmąjį pusmetį dar būtų leidžiama išnaudoti sukauptas senas atsargas.

Toks drastiškas sprendimas priimtas nepaisant net akivaizdaus vokiško racionalaus požiūrio į gamtosaugą. 2018 metais statistinis vokietis per metus sunaudodavo 24 plastiko maišelius. Tuo tarpu ES direktyvos dar tik siekia , kad iki 2025 metų bendrijoje tektų po 40 maišelių žmogui.

Per pastaruosius kelis metus vokiečiai sumažino plastikinių maišelių vartojimą 64%, bet valdantiesiems tai atrodo per mažas progresas.

Draudimas atrodo kaip labai šaunus sprendimas, bet daug kas abejoja jo būsima nauda. Smulkieji maišeliai skirti vaisiams ir daržovėms nepaklius į šio įstatymo rėmus. Didelė tikimybė, kad jų naudojimas kaip tik išaugs. Žmonės tepius produktus greičiausiai instinktyviai supakuos į mažuosius maišelius saugodami daugkartinius medžiaginius ar vienkartinius popierius nuo gresiančio sutepimo.

Mažiausieji maišeliai dar taršesni ir dar mažiau šansų, kad jie bus panaudoti pakartotinai užuot atsidūrę tarp šiukšlių. Kaip juos pakeisti į mažiau taršias alternatyvas nesugalvota. Viso labo svarstomi papildomai mokesčiai. Bet ar kelių centų mokestis privers susimąstyti?

Aišku tik viena, kad Vokietija priėmusi drastišką sprendimą bus kelrodė kitoms valstybėms. Jei pasiteisins, su plastikais galime atsisveikinti daug greičiau nei galvojome. Jei nepasiseks, bent jau bus galima aiškintis kodėl taip įvyko. Faktas tik toks, kad ignoruoti šiukšlinimo problemos nebeįmanoma.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Arnas Mulokas
(8)
(3)
(5)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: