Nerimaujate dėl žylančios ir retėjančios šukuosenos? Mokslininkai ruošiasi pasiūlyti išeitį  ()

Mokslininkai nustatė mechanizmus, kurie sukelia plaukų žilimą bei plikimą, o ištyrę retą genetinę ligą tikisi sukurti vaistą, padėsiantį pristabdyti šiuos procesus. 


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo bendraautorius dr. Lu Le su kolegomis susiruošė ištirti sutrikimą, vadinamą pirmo tipo neurofibromatoze (NF1) – tai genetinė būklė, dėl kurios navikai auga ant nervų.

Tyrimo tikslas buvo atrasti navikų augimo priežastis. Tačiau mokslininkai netyčia nustatė procesus, atsakingus už plaukų praradimą bei žilimą. Šis atradimas gali privesti prie naujų būdų užkirsti tam kelią.

Tyrėjai neseniai pranešė apie savo atradimą žurnale „Genes and Development“ („Genai ir vystymasis“).

Pasak Amerikos plaukų slinkimo asociacijos, du trečdaliai vyrų Jungtinėse Amerikos Valstijose, kuriems iki 35 metų, patirs tam tikro laipsnio plaukų slinkimą. 

Kalbant apie plaukų žilimą, 2012 metais atliktas tyrimas nustatė, kad nuo 6 iki 23 procentų suaugusiųjų visame pasaulyje gali tikėtis, kad sulaukus 50 metų bent pusė jų plaukų bus padengti šerkšnu.

Nors plaukų slinkimas ir žilimas daugelio laikomas normaliu senėjimo procesu, kai kuriuos šie reiškiniai užklumpa gerokai anksčiau. Dr. L.Le kartu su kolegomis tiki, kad jų atradimas padės pakloti pagrindą naujiems šios būklės gydymo būdams.

Atradimai gali privesti prie tinkamo gydymo būdo

Kaip pabrėžia mokslininkai,  tyrimu jau nustata, kad plaukų folikulai turi kamieninių ląstelių, kurios iš dalies atsakingos už plaukų augimą, be to, tam tikras baltymas (KLF) yra susijęs su plaukų pigmentacija.

Savo tyrime dr. L.Le su kolegomis atrado, jog kamieninėms lastelėms nuslinkus į plaukų folikulų pagrindą, baltymas pavadinimu KROX20 (geriau žinomas nervų vystymęsi) aktyvuojamas odos ląstelėse, kurios formuoja plaukų kamienus. Tyrėjai nustatė, kad baltymui KROX20 tapus akvyviam, plaukų pirmtakų ląstelės išskiria KLF, kuris yra itin svarbus plaukų pigmentacijos procesui.

Tirdami peles, kurių odos ląstelės turėjo KROX20 ir KLF, tyrėjai atrado, kad odos ląstelės kontaktavo su melanocitų ląstelėmis, kad suformuotų pigmentuotus plaukus. Melanocitų ląstelės išskiria melaniną, pigmentą suteikianti spalvą odai, plaukams, akims.

Mokslininkams pašalinus KLF iš pelių, graužikams pradėjo augti pilki plaukai, o  ilgainiui jie tapdavo balti. Kai ląstelės, gaminusios KROX20 buvo pašalintos, pelėms visiškai nebeaugo kailis. 

Mokslininkai tikina, kad jų atradimai parodo, jog nukrypimai nuo KROX20 ir KLF, turi daug įtakos plaukų slinkimui bei žilimui, tačiau norint tai patvirtinti reikalingi tolimesni tyrimai su žmonėmis.

Visgi dr. L.Le su kolegomis tiki, kad jų atradimai padės sukurti naujus metodus, kurie stabdys plaukų slinkimą ir žilimą.

„Nors šis tyrimas buvo pradėtas norint suprasti, kaip formuojasi tam tikrų rūšių navikai, mes sužinojome, kodėl plaukai pražilsta bei nustatėme ląstelę, kuri atsakinga už plaukų augimą. Tikimės, kad ateityje išmoksime saugiai perkelti būtinus genus, ir žmonių nebekamuos plikimas ar žilimas“, sakė dr. L.Le.

Parengta pagal medicalnewstoday.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: