Kai senstame greičiau nei krenta kalendoriaus lapai - mokslininkai atskleidė, kas sukelia neproporcingą biologinio amžiaus augimą  (4)

Amžius dažnam kažkodėl yra skaudi tema. Žmonės tiesiog bijo pasenti. Tačiau fizinis žmogaus amžius nėra toks jau svarbus, ypač lyginant su biologiniu. Mokslininkai iš Edinburgo ir Glazgo universitetų neseniai atrado fenomeną, dėl kurio biologinis žmogaus amžius gali aplenkti kalendorinį. Kitaip sakant, kai kurie žmonės sensta greičiau nei turėtų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmogus, kaip ir viskas šiame pasaulyje, yra pavaldus laikui ir mes tam tikrų pokyčių tikimės. Jei 40 metų vyras ima plikti, niekas dėl to nenustemba. Maždaug 35-38 metų amžiaus sportininkai jau vadinami veteranais, nes jų fizinės galimybės jau po truputį senka. 40-50 metų amžiaus moterys patiria daug daugiau sunkumų bandydamos pastoti nei tos, kurios dar nėra sulaukusios nei 30. Ir visa tai - normalūs organizmo pokyčiai, su kuriais kovoti bando tik mokslininkai.

Tačiau kartais žmogaus biologinis amžius nesutampa su fiziniu. Tai ypač dažnai pastebi gydytojai. Kai kurių vyresniu žmonių sąnariai yra sveiki, o kai kurių jaunų žmonių plaučiai yra sudėvėti tarsi senukų. Tai dažnai susiję su gyvenimo būdu - žmogų sendina rūkymas, nesaikingas alkoholio vartojimas, darbas užterštoje aplinkoje, nepakankamas fizinis aktyvumas ir dar daugybė pakeičiamų faktorių. Tačiau kai kurie nelaimingi žmonės sensta net patys to nežinodami.

DNR pokyčiai, vadinami somatinėmis mutacijomis, daro įtaką kamieninių kraujo ląstelių darbui. Šie pokyčiai yra siejami su kraujo vėžiu ir kitomis ligomis. Mokslininkai teigia, kad somatinės mutacijos gali paspartinti biologinį senėjimą - žmogus gali imti senti greičiau nei nurodytų jo tikrasis amžius. Bet ar dažnai taip nutinka?

Mokslininkai išanalizavo 1000 žmonių, gimusių 1921-1936 metais. Jie pastebėjo, kad 6 % tyrimo dalyvių turi somatinių mutacijų. Tolesnis tyrimas parodė, kad žmonių, kurių DNR pakeitė somatinės mutacijos, biologinis amžius vidutiniškai yra 4 metais didesnis nei bendraamžių, kurie somatinių mutacijų neturi. Kitaip tariant, somatinės mutacijos prisideda prie neproporcingai greito biologinio senėjimo.

Somatinės mutacijos - tai neįgimti genetiniai pokyčiai, kurie plinta ląstelėms dalijantis. Kitaip tariant, tai yra DNR mutacijos, kurios nėra paveldimos iš tėvų. Įprastai somatines mutacijas sukelia aplinkos poveikis (per ilgas buvimas ultravioletiniuose spinduliuose, žalingi įpročiai). Mokslininkai somatines mutacijas įprastai sieja su vėžiu, tačiau neseniai pasirodė tyrimai, nurodantys ryšį tarp jų ir Alzheimerio ligos. Dabar mokslininkai nori išsiaiškinti, kaip somatinės mutacijos sukelia neproporcingą biologinį senėjimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(8)
(4)

Komentarai (4)