Gydytoja apie tai, ką daryti su pažaliavusia bulve - dažniausiai jos išmesti nereikia, bet yra viena sąlyga  ()

Jei namuose laikote bulves, tikriausiai esate pastebėję, kad kai kurios būna pažaliavusios ir, matyt, nebus naujiena, kad taip atsitinka nuo pernelyg daug šviesos. O ką darote su šiomis bulvėmis? Išmetate ar tiesiog nupjaunate žalią dalį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Apsinuodijimų skyriaus vedėja gydytojas Laima Gruzdytė sako, kad pažaliavusioje bulvės dalyje yra nuodas soloninas, kuris taip pat slypi ir bulvės lapuose, stiebuose, o ypač bulvės vaisiuose.

Kai į Europą atkeliavo bulvės, žmonės iš pradžių valgydavo jos vaisius ir nesuprasdavo, kodėl ši bjauri daržovė taip liaupsinama. Vaisiai žmonėms pasirodė ne tik, kad neskanūs, bet pavalgius kamavo ir bloga savijauta. Tik vėliau buvo išsiaiškinta, kad reikia valgyti stiebagumbius.

Gydytoja sako, kad to paties nuodo yra ir pomidorų žaliojoje masėje. Jau pradėjusiuose nokti pomidoruose solonino kiekis kur kas mažesnis.

Jei bulvė pažaliavusi – galima nupjauti blogąją dalį ar visgi tokią bulvę išmesti? Gydytoja L. Gruzdytė sako, kad tikrai nieko neatsitiks, jei valgysite bulvę, kuri buvo pažaliavusi, bet vėliau ją apipjaustėte.

„Tik toje žalioje dalyje yra soloninas“, – sako L. Gruzdytė.

Soloninas – nuodas tad, kas atsitiks, jei žaliosios masės paragausime?

„Jei suvalgysite mažą pažaliavusį bulvės gabalėlį, tai nuo to nieko neatsitiks, – sako gydytoja. – Bet jei būtų suvalgytas didelis kiekis, arba ne bulvių, o bulvių vaisių, tai tada apsinuodijimas gali būti.“

Apsinuodijus gali pasireikšti ryškūs simptomai – pykinimas, vėmimas, viduriavimas, sunkiais atvejais gali vystytis ir psichikos sutrikimai, delyras, sąmonės sutrikimai.

Literatūroje aprašoma, kad yra pasitaikę ir kvėpavimo sustojimo.

Apsinuodijus specifinio gydymo nėra, blogumas turėtų praeiti savaime, vartojant skysčius ir tausojančią dietą.

Gydytoja informuoja, kad pažaliavusioje bulvės vietoje esantis soloninas verdant nesuyra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Žiedūnė Juškytė
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()