Be politikos - ką iš tikrųjų žinome apie aromatizuotų elektroninių cigarečių poveikį?  ()

Apie elektroninių aromatizuotų cigarečių žalą kalbama labai daug. Šiuo metu 20 pasaulio valstybių jau pasiryžo jas uždrausti, kitos pritaikė tam tikrus ribojimus, trečios – diskutuoja ir uždraudimo galimybę dar svarsto. Politikai, siūlantys tokias cigaretes uždrausti įstatymais, socialiniuose tinkluose netgi sulaukia dūmo mėgėjų grasinimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kokiais moksliniais tyrimais remiasi politikai? Kodėl tokių cigarečių poveikio žmogaus organizmui tyrimai yra sudėtingi ir komplikuoti? Galiausiai, ar galima rasti atsakymą, grindžiamą tik mokslo žiniomis, – drausti, riboti ar leisti?

Kenksmingi fermentai

Į šiuos klausimus pabandė atsakyti Karalienės universiteto Belfaste mokslininkai, kurie įvertino naujausių tyrimų išvadas. Universiteto profesorė Lorraine Martin ir mokslo darbuotojas Jamesas Reihillas „The Conversation“ publikuotame straipsnyje aiškino, kad elektroninės cigaretės sukuria aerozolį kaitindamos sudėtingą cheminių medžiagų tirpalą, kurį sudaro aliejai, kvapiosios medžiagos ir nikotinas. Garuose išsiskiriančios smulkios dalelės savo dydžiu ir koncentracija yra panašios į tabako dūmus, gali patekti į plaučius.

Kai kurios iš šių cheminių medžiagų gali nužudyti tam tikras ląsteles, tačiau cheminė aromatizuotų elektroninių cigarečių sudėtis yra labai skirtinga, todėl rasti bendrą vardiklį yra sunku. Be to, daug kas priklauso ir nuo temperatūros, kurioje cheminės medžiagos yra kaitinamos.

Kol kas tyrėjai išsiaiškino, kad aromatizuotas dūmas dirgina kvėpavimo takus, todėl susidaro daugiau gleivių bei padaugėja audinius ardančių fermentų, vadinamų proteazėmis. Didelis proteazių kiekis gali sunaikinti plaučių audinį.

Tokie plaučių pažeidimai yra ilgalaikiai ir gali sukelti sunkias plaučių ligas, pavyzdžiui, emfizemą. Tiems, kurie jau serga lėtinėmis plaučių ligomis, pavyzdžiui, astma, aromatizuotų elektroninių cigarečių rūkymas gali padažninti simptomus.

Kito mokslinio tyrimo metu nustatyta, kad proteazes stimuliuoja elektroninių cigarečių garai. Skirtingų elektroninių cigarečių (prekių ženklų) garai laboratorijoje buvo naudojami izoliuotiems baltiesiems kraujo kūneliams paveikti.

Fermentų kiekis buvo panašus arba šiek tiek didesnis nei tada, kai ląstelės buvo veikiamos ekstraktu, paruoštu iš cigarečių dūmų. Fermentų kiekio padidėjimas taip pat buvo pastebėtas rūkant elektronines cigaretes be nikotino. Tokie rezultatai parodė, kad dėl padidėjusio fermentų kiekio buvo atsakingos kitos aromatizuotų elektroninių cigarečių sudedamosios dalys.

Neseniai JAV atliktas tyrimas, paskelbtas „American Respiratory and Critical Care Medicine“ žurnale. Mokslininkai ištyrė lėtinio elektroninių cigarečių rūkymo poveikį plaučių sužalojimų žymenims kvėpavimo takuose. Palyginus su nerūkančiaisiais, padaugėja proteazių, susijusių su audinių pažeidimais.

Tyrimų sunkumai

Galimos elektroninių cigarečių žalos tyrimo problema yra ta, kad tyrėjams tenka susidurti su labai dideliu gaminių, prietaisų ir kvapiųjų medžiagų asortimentu. Pasak mokslininkų, neįmanoma sukurti standartizuotų tyrimo procedūrų.

Remiantis JAV chirurgų paviešinta ataskaita, 97 procentai jaunų dūmo mėgėjų per paskutines 30 dienų vartojo aromatizuotą produktą. Pranešama, kad atskiruose gaminiuose yra bent šešios skirtingos kvapiosios medžiagos, o populiariausi kvapai turi žymiai didesnį junginių skaičių.

166 elektroninių cigarečių gaminių testai parodė, kad viename iš penkių gaminių (21 proc.) yra kvapiųjų medžiagų (benzilo alkoholio, benzaldehido, vanilino), kurios gali neigiamai paveikti kvėpavimo takus.

Taip pat buvo rasta keletas kitų pavojingų cheminių medžiagų, o 70 proc. tirtų produktų turėjo tabakui būdingų nitrozoaminų – kancerogenų, aptinkamų tabako gaminiuose. Mokslininkų teigimu, šių sudėtingų cheminių medžiagų mišinių įkvėpimo poveikį bus labai sunku nustatyti.

Be to, pranešama, kad daugėja paslaptingos ligos atvejų, kai plaučiuose pradeda kauptis riebalai. Ši liga siejama ir su 8 mirtimis. Tiesa, verta paminėti, kad kai kurie pacientai, kuriems išsivystė lipoidinė pneumonija, prisipažino, jog vartojo veikliąją kanapių medžiagą, nors kiti tvirtino, kad vartojo tik nikotino produktus.

Visuose mėginiuose, kuriuos ištyrė Niujorko valstijos sveikatos specialistai, buvo rasta viena medžiaga, vadinama vitamino E acetatu, tačiau nėra pakankamai įrodymų, kad medžiaga galėjo būti ligos priežastimi. Be to, už JAV ribų nėra pranešta apie nė vieną lipoidinės pneumonijos atvejį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()