Nuo Rytų Antarktidos atskilo Sidnėjaus dydžio ledkalnis: „Nemanome, jog šis įvykis yra susijęs su klimato kaita“ (Video)  (3)

Nuo Rytų Antarktidos atskilo Sidnėjaus miesto dydžio ledkalnis, tačiau ne dėl klimato kaitos, pranešė Australijos aplinkosaugos departamento Antarkties skyriaus (AAD) atstovai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1 636 kvadratinių kilometrų dydžio ledkalnis atsiskyrė nuo trečio pagal dydį Antarktidoje Eimerio šelfinio ledyno, kuris yra tarp dviejų Australijos tyrimų stočių – „Davis“ ir „Mawson“. Pasak mokslininkų, ledkalnis atitrūko rugsėjo 26 dieną. Jis yra 210 m storio ir sveria 315 milijardų tonų.

Šis ledkalnis, oficialiai vadinamas D-28, atskilo nuo šelfinio ledyno, kurį mokslininkai atidžiai stebi jau nuo šimtmečio pradžios. Anksčiau buvo prognozuota, jog ledynas turėtų atsiskirti 2010–2015 metais.

„Nemanome, jog šis įvykis yra susijęs su klimato kaita, – teigė Helena Amanda Fricker, JAV įsikūrusio „Scripps“ okeonografijos instituto mokslininkė. – Tai normalaus šelfinio ledyno ciklo dalis – kas 60–70 metų nuo šelfinio ledyno atskyla ledkalnių“. Paskutinį kartą nuo Eimerio šelfinio ledyno ledkalnis atskilo 1963–1964 metais.

„Žinojome, kad tai turi kada nors įvykti, tačiau kad išlaikyčiau visų budrumą, turiu pasakyti – ledkalnis atskilo ne toje vietoje, kur numanėme, jį atskilsiant“, – teigė H. A. Fricker.

AAD glaciologas Benas Galtonas-Fenzis sakė, jog atskilęs ledkalnis tiesiogiai nepaveiks jūros lygio. „Tačiau bus įdomu stebėti, kaip tokio didelio ledkalnio atsiskyrimas paveiks šelfinio ledyno tirpimo greitį“, – sakė B. Fenzis. Mokslininkai žada ir toliau atidžiai stebėti Eimerio šelfinį ledyną – dar nėra aišku, kaip ledkalnio atsiskyrimas paveiks jo būseną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Elzbieta Reivytytė
(6)
(2)
(4)

Komentarai (3)