Lietuvos lazerių pramonė ant didelių pokyčių slenksčio: yra tiesiog milžiniškas potencialas plėstis - lazerių poreikis pasaulyje auga geometrine progresija  (19)

Šiandien 90 iš 100 lyderiaujančių pasaulio universitetų jau naudoja lietuvių mokslininkų sukurtus lazerius; beveik visi Lietuvoje pagaminti lazeriai eksportuojami, o mūsų lazerių įmonėse dirbančių specialistų sukuriama pridėtinė vertė 3 kartus viršija sukuriamą kituose pramonės sektoriuose. Specialistų vertinimu, turime milžinišką potencialą plėstis, nes lazerių poreikis pasaulyje auga geometrine progresija, o didžiausi augimo šaltiniai – savaeigių automobilių sektorius ir kosmoso pramonė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antrus metus vykusiame fotonikos verslo renginyje „Baltic Photonics 2019” plačiai diskutuota apie pasaulines ir Baltijos regiono fotonikos ir lazerių sektoriaus tendencijas. Naujus produktus ir paslaugas pristatė ir patirtimi dalijosi 60 įmonių ir organizacijų, pusė kurių – iš užsienio.

Lietuvos lazerių ir komponentų gamintojai, tarp kurių „Integrated Optics“, „Light Conversion“, „Eksma Optics“, „Optogama“ ir kt., sulaukė didžiausio dėmesio iš Skandinavijos, Vokietijos, Prancūzijos ir D. Britanijos įmonių.

Užsienio partneriams lyderiaujanti ultratrumpųjų impulsų lazerių gamintoja „Light Conversion“ pristatė naujausius pasiekimus bei jos gaminamų lazerių taikymus mikroelektronikos, mobiliųjų įrenginių, medicinos ir akių chirurgijos taikymuose.

Išsiskyrė ir suomijos įmonės „Oplatek“ įžvalgos apie platesnio bendradarbiavimo galimybes tarp Baltijos šalių ir Suomijos, regione vystant lazerinių technologijų panaudojimą miškų bei saugumo sektoriuose.

Lietuvių lazeriai – savaeigiams automobiliams?

„Ko gero didžiausių diskusijų sulaukė bene sparčiausiai pasaulyje auganti optinių sensorių ir akiai saugaus diapazono lazerių paklausa savaeigių automobilių rinkoje. Tiek Lietuvoje, tiek Švedijoje įmonės labai aktyviai vysto produktus šiam sektoriui, tikintis užimti nemažą rinkos dalį bei artimiausiais metais pradėti masinę gamybą“, - pasakoja renginio „Baltic Photonics 2019” dalyvis Tadas Lipinskas.

„Tesla“, „Volvo“, „Mercedes-Benz“, „Volkswagen“ ir daugelis kitų automobilių gamintojų šiandien investuoja milijardus eurų į savaeigių automobilų sprendimus ir visų jų neatsiejama dalimi tampa aplinką skanuojančių lazerinių sistemų sprendimai.

Štai pavyzdžiui, lietuvių „Integrated Optics“ gaminami mažiausi pasaulyje lazeriai, skirti aplinkos skenavimui, gali būti pritaikyti nuo automobilių pramonės iki kosmoso srities, kur šie lazeriai yra bene vienintelis pasirinkimas – konkurentų produktai yra tiesiog per didelių gabaritų ir svorio.

Kaip tik automobilių pramonėje Lietuvos lazerių gamintojai ir gali patirti tarptautinį proveržį, jei sugebės pasinaudoti dideliu įdirbiu ir patirtimi gaminant aukščiausios precizijos reikalaujančius mokslui skirtus lazerius. Lietuvos lazerių asociacijos duomenimis, mūsų bendrovės šiandien pagamina 1% visų pasaulyje mokslui naudojamų lazerių; šios rinkos metinė vertė siekia 14 mlrd. EUR.

Ne tik parduoda, bet ir perka

Apie vis augantį Lietuvos lazerių pramonės potencialą liudija ir nuolat augantys mūsų bendrovių įrangos ir medžiagų įsigijimai iš užsienio partnerių. Didelio susidomėjimo sulaukė „Hamamatsu“ bei „Thorlabs“ bendrovės, kurių tiekiamus komponentus Lietuvos įmonės integruoja į gaminamas lazerines sistemas.

Su D. Britanijos lazerių ir lazerinių komponentų gamintoju „Lumibird“ net kelioms Lietuvos įmonėms pavyko sutarti dėl abipusio bendradarbiavimo tiek įsigyjat reikalingus komponentus lazerių gamybai, tiek ir parduodant unikalius sprendimus.

Bene daugiausia diskusijų tarp lazerinių komponentų gamintojų buvo apie dangų, skirtų lazerinei optikai, gamybą. Baltarusijos kompanija „Izovac“ su Lietuvos įmonėmis sutarė galimybes tiekti optinių dangų garinimo paslaugas lazeriniams bei kosmoso taikymams, taip pat drėgmę atstumiančių hidrofobinių dangų technologijų taikymą statybų pramonėje ir saulės elementų gamyboje. Buvo aptartos ir galimybės į Lietuvą perkelti dalį „Izovac“ gamybinių pajėgumų bei serviso centrą Baltijos regionui.

Lietuvos lazerių asociacijos duomenimis, sektoriaus vertė Lietuvoje siekia 130 mln. EUR. Šiandien Lietuvoje veikia 40 su lazeriais susijusių bendrovių, 80% jų sukuriamos produkcijos eksportuojama. Prognozuojama, kad didelis kasmetinis sektoriaus augimas leis jau 2025 m. Lietuvoje lazerių pramonėje sukurti per 1% vidaus BVP.

Renginį organizuoja Visorių informacinių technologijų parkas su partneriais. Renginio rėmėjas Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai (19)