13 būdų, kaip sau kenkiate kasdien - nerinkite čekių, nekramtykite tablečių ir neišbraukite darbų bloknote  (1)

Kasdien atliekame standartinius veiksmus, o didžiąją dalį nesąmoningai, nes – taip esame įpratę. Nesusimąstome, kad šie įpročiai gali būti žalingi sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Sukramtote tabletes

Ne visas tabletes lengva praryti dėl dydžio ar dėl tekstūros, todėl kartais jas kramtome arba sutriname į miltelius ir tada praryjame. Iš tiesų tabletėse esanti medžiaga turi patekti į organizmą palaipsniui tirpdama. Sukramtę tabletę rizikuojate perdozuoti ar suerzinti skrandžio gleivinę.

Tabletės apvalkalas išsaugo jos farmacines ypatybes iki patenkant į žarnyną, kur susigers gydomosios medžiagos. Tokiu būdu skrandžio gleivinė apsaugoma nuo neigiamo cheminio preparato poveikio. Šalutinis poveikis gresia net įkvėpus sutrinto vaisto. Patarimas – kad lengviau nurytumėte visą tabletę, galvą šiek tiek atloškite, tada vandens srovė nuplaus vaistą tiesiai į skrandį.

2. Gulime vonioje su putomis ar burbulais

Valandą vonioje su putomis ar aromatine druska laikome atpalaiduojančia procedūra, tiesa? Deja, kieti dažikliai ir aromatizatoriai, kurių dedama į vonios priemones, ardo intymios vietos mikrofloros rūgščių ir šarmų pusiausvyrą, todėl galimas odos sudirgimas arba lytinės ir šlapimo takų sistemos infekcija.

3. Per dažnai prausiamės su dušo želė

Dušo želė nėra naudinga dėl tos pačios priežasties, kaip ir dezinfekuojamasis rankų skystis – ji nuplauna ne tik mikroorganizmus, bet ir bakterijas, kurios palaiko žmogaus sveikatą. Laikui bėgant oda sausėja, ant jos greičiau atsiranda raukšlių. Patartina dušo želė ar dezinfekuojamąjį rankų skystį naudoti rečiau.

4. Viešose vietose naudojamės kietu muilu

Muilas laikomas steriliu, bet ant kieto muilo paviršiaus būna bakterijų, kurios gali liečiant muilą gali būti perduodamos nuo vieno žmogaus kitam. Taigi viešose vietose teikite pirmenybę skystam muilui ar drėgnoms servetėlėms.

5. Atliekate tik kardiopratimus

Smagu minti dviratį ar bėgti bėgimo takeliu ir matyti, kaip dega kalorijos. Tomis akimirkomis galvojame: „Jei kardiopratimų toks stulbinamas poveikis, kam reikia jėgos, intervalinių treniruočių, tempimų?“ ir atsisakome šių pratimų. O raumenys įpranta prie krūvio ir svoris mažėja ne taip greitai, kaip norėtųsi. Kad treniruotės būtų maksimaliai naudingos, reikia jas kaitalioti, taip pat daryti pertraukas ir leisti organizmui pailsėti. Atsiminkite – 70 proc. sėkmės lieknėjant priklauso nuo mitybos ir 30 proc. – nuo fizinio krūvio.

6. Nevalgote pusryčių ar pietų, kad vėliau galėtume daugiau suvalgyti

Daugelis mano, kad nevalgyti pusryčių ar pietų – sumanu, nes kalorijų trūkumą pirmoje dienos pusėje galės kompensuoti sočia vakariene, juk kalorijų kiekis vienodas. Deja, tai neveikia – alkis kelia dirglumą, mažėja tonusas, didėja tikimybė, kad vakare persivalgysite. Jeigu norite lengviau pavalgyti ryte ar dieną – suvalgykite saują riešutų, bananą.

7. Geriate vien vandenį iš butelių

Vandens buteliukas iš parduotuvės – tikras išsigelbėjimas karštą dieną. Tik neišbraukite iš raciono paprasto vandens. Buteliuose parduodamame vandenyje nėra floro, kuris reikalingas dantims. Šiais laikais žmonės vis dažniau trūksta šio elemento. Galite nešiotis filtruoto, naminio vandens, o vandens buteliukus pirkti išskirtiniais atvejais.

8. Išbraukiate darbus bloknote

Išbraukiant punktą iš darbų sąrašo apima džiaugsmas, o sąrašas su užbrauktais visais punktais teikia dar daugiau džiaugsmo. Vis tik gyventi griežtai pagal grafiką yra pavojinga psichikai – stengiamės viską suspėti, nervinamės, kai nepavyksta. Rezultatas – padidėjęs streso hormono kortizolio lygis. Leiskite sau perkelti pora darbų kitai dienai, nepeikite savęs, kad visko nespėjote – rytoj būsite ramesni ir kur kas produktyvesni.

9. Skundžiatės artimiesiems ir draugams

Atrodo, jei pasidalinsime problemomis, rūpesčiais su artimu žmogumi, pasidarys lengviau. Vis tik tyrimų rezultatai priešingi – kartu aptarinėjant problemas, stiprėja negatyvios emocijos, apima depresinės nuotaikos. Moterims tokie pokalbiai didina stresą. Žalinga nuolat laikyti savyje užgniaužtas emocijas, bet ne mažiau kenkia nuolatiniai nusiskundimai.

10. Persistengiate drėkindamos odą

Daugelis moterų skuba drėkinti veidą ar rankas, vos pajutusios sausumą. Neskubėkite tepti kremo – per gausus, reguliarus drėkinimas padaro odą tingia, ji nustoja gaminti minkštinantį sekretą. Laikui bėgant oda sausėja, o mes tampame priklausomos nuo drėkinamųjų priemonių. Stenkitės teptis kremais rečiau – pvz., rankas pasitepkite tik po generalinio tvarkymosi.

11. Renkate čekius, kvitus

Puikus įprotis būti atsakingam už savo finansus. Bet ant popierinių dokumentų paviršiaus yra bisfenolio A (BPA) – toksiškos medžiagos, kuri kenkia endokrininei sistemai ir apskritai viso organizmo sveikatai. Bisfenolis žalingas tik ilgo, pastovaus kontakto atveju. Pakaks rečiau liesti čekius – jei įmanoma, teikite pirmenybę elektroniniams dokumentams.

12. Pešate plaukelius iš nosies

Jei pastebėjome iš nosies šnervės kyšančius plaukelius, galvojame, kad visi juos pastebi. Neskubėkite pešioti plaukelių iš nosies, nes folikulai be plaukelių tampa mažiau atsparūs bakterijoms. Pešiojant plaukelius vidinėje nosies dalyje gali likti žaizdelės. Be to, plaukeliai nosyje sulaiko dulkes, kenksmingas oro daleles.

13. Dažote apatinio voko vidinį kontūrą

Skysto pravedimo ar pieštuko sluoksnis ant apatinio voko vidinio kontūro suteikia makiažui užbaigtumo. Bet jei nešiojate kontaktinius lęšius ar turite ypač jautrias akis, būkite atsargios – ant gleivinės patekusios makiažo dalelės gali suraižyti akį ar lęšį, sukelti diskomfortą. Gali prasidėti net akių infekcija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(13)
(21)
(-8)

Komentarai (1)