Neeilinė istorija, kaip ereliai ištuštino rusų mokslininkų kišenes: „Jie tikrai paliko mus be skatiko kišenėje, turėjome pasiimti paskolą“  ()

Migruojančius erelius stebintys rusų mokslininkai buvo priversti inicijuoti sutelktinio finansavimo kampaniją, nes jų paukščiams nuklydus į Iraną sekimo prietaisų iš užsienio siunčiamos žinutės ištuštino projekto biudžetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aliarmą mokslininkai sukėlė anksčiau šį mėnesį, kai keli reti stepiniai ereliai su prietaisais, per rusiškus mobiliųjų telefonų numerius perduodančiais jų koordinates, nuklydo į Irano ryšio tinklo zoną.

„Jie visą vasarą buvo nepasiekiami Kazachstane, o dabar, kai pasiekė superbrangius Iraną ir Pakistaną, siunčia šimtus SMS žinučių su savo koordinatėmis“, – rašė mokslininkas Igoris Kariakinas.

Mokslininkai praėjusią savaitę pradėjo kampaniją „Papildyk erelių mobiliuosius“, kad su visuomenės pagalba galėtų tęsti tyrimą. Kol kas jiems teko pasiimti paskolą ir iš jos apmokėti SMS žinutes, kurių kiekviena atsieina 49 rublius (0,69 euro) vietoje įprastų 2–15 rublių.

„Jie tikrai paliko mus be skatiko kišenėje, turėjome pasiimti paskolą“, – penktadienį sakė I.Kariakinas.

Tačiau paukščių mylėtojai jau paaukojo pakankamai pinigų, kad projektas tęstųsi iki metų pabaigos.

„Žmonės vis dar siunčia pinigus, tad yra vilties, kad galėsime išlaikyti erelių SIM korteles, kol jie vasaros pradžioje sugrįš iš savo tolimų kelionių į Rusiją, kur mobilusis ryšys ne toks brangus“, – nurodė I.Kariakinas.

Stepiniai ereliai peri Pietų Rusijoje ir Kazachstane, o žiemoja Afrikoje ir Indijoje.

Jie sparčiai nyksta dėl žemės ūkio naudmenų plotų didėjimo jų buveinėse ir jiems pavojų keliančių vėjo turbinų, nurodo gamtosaugos organizacija „Bird Life International“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()