Archeologai Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėse aptiko įspūdingą kalaviją ir kitų senovės civilizacijos pėdsakų - šių klajoklių bijojo romėnai ir graikai  ()

Vienoje Ukrainos archeologinėje vietovėje surastas senovės klajoklių kario kapas. Kaip praneša ekspertai, šioje vietovėje jau ir anksčiau buvo rasta daugybė įvairiausių lobių, tačiau šis – ypatingas. Kario kape buvo rastas įspūdingas paauksuotas kalavijas – kuris, manoma, suteiks daugiau informacijos apie skitų civilizaciją istoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologai kapą atrado tyrinėdami Mamai-Hora archeologinę vietovę, kuriyra kairiajame Kachovkos tvenkinio krante netoli Velyka Znamiankos kaimo Zaporožės apskrityje.

Iš pradžių atradimas buvo laikomas paslaptyje, mat taip buvo siekiama apsisaugoti nuo plėšikų. Šiems archeologiniams kasinėjimams vadovavo Zaporožės universiteto mokslininkai Henadijus Tosčevas ir Svitlana Andrukh.

Senovinės skitų kapinės

Mamai-Hora yra viena didžiausių senovinių kapaviečių visoje Europoje. Ekspertai sako, kad čia žmonės buvo laidojami kelis tūkstantmečius – nuo akmens amžiaus iki antikos laikų.

„Šioje vietovėje buvo rasta 700 kapų, o 400 iš jų priklauso skitams“, – praneša archeologynewsnetwork.com.

Archeologai šiose vietose dirba jau seniai. 2019 metų vasara buvo jau 32-asis kasinėjimų sezonas, per jį jie ir atrado skitų kario kapą. Euromaidanpress.com informuoja, kad pirmiausia archeologai atrado „įdubą su įvairiausiais gyvūnų kaulais ir nedideliais amforų fragmentais“.

Tada mokslininkai suprato, kad šioje vietoje kažkada galėjo vykti laidotuvių ceremonija. Senoviniuose šaltiniuose rašoma, kad skitai per jas įprastai ne apraudodavo mirusįjį, bet švęsdavo jo nugyventą gyvenimą.

Įspūdingas kalavijas

Galiausiai archeologų komanda ėmė kastis giliau ir ilgainiui atrado du kapus – vienas iš jų buvo didesnis, kitas – mažesnis. Buvo nuspręsta pirmiausia patikrinti mažesnįjį. Čia mokslininkai atrado didelę reto dizaino amforą – o taip pat skeletą, kuris, kaip vėliau nustatė antropologai, yra 18-20 metų vyro.

Taip buvo rasta dar nemažai artefaktų – kirvis, strėlės, kamanų sagtys žirgui bei „akinakas“ – trumpasis skitų kalavijas. Būtent šis ginklas, nepaisant to, kad šiek tiek aprūdijęs, ir yra viso šio atradimo pažiba.

Kalavijas taip pat turėjo ir originalias makštis, apsaugančias ašmenis. Ekspertai sako, kad šis atradimas itin stipriai sufleruoja, kad vyras buvo karys.

Kas tie skitai?

Skitai buvo drąsūs klajokliai, kurių kalba priskiriama indoeuropiečių kalbų grupei. Daugiausia skitų gyveno Ponto stepėje, tačiau didelė dalis jų buvo išsimėčiusi ir siekė net gi centrinę Aziją. Įdomu tai, kad šių klajoklių bijojo romėnai ir graikai – taip pat, kad jie turėjo gana sudėtingą kultūrą ir buvo žinomi dėl savo metalo apdirbimo gebėjimų.

Toliau kasinėjant kapą taip pat buvo pastebėta, kad karys buvo palaidotas su stiklo karoliais, taip pat raudonojo elnio dantų pakabuku bei auksiniais auskarais.

Didesniame kape buvo palaidotas vyresnis vyras, kuris, manoma, buvo skitų lyderis ar koks kitas svarbus žmogus. Archeologai praneša, kad šis kapas dar senovėje buvo apiplėštas – kadangi čia buvo rastas tik vienas strėlės antgalis ir keli kaulų fragmentai.

Svarbus ginklas

Archeologai, kurie atrado šiuos du kapus, sako, kad 18-20 metų karys greičiausiai lydėjo kokį nors svarbų asmenį į pomirtinį gyvenimą. Šio kapo atradimas gali suteikti nemažai naujos informacijos apie skitų civilizaciją ir Mamai-Hora archeologinę vietovę.

Mokslininkai nustatė, kad karys buvo palaidotas maždaug VI a.pr.m.e. Tai daro jį du kartus senesnį už kitus skitų kapus, rastus toje pačioje vietovėje – visi jie yra iš IV-III a.pr.m.e. Ekspertai tiki, kad ši kapavietė suteiks daugiau informacijos apie skitų visuomenės ir kultūros susikūrimą bei jų istoriją.

Rasti artefaktai išgabenti norint atlikti tolimesnę analizę. Paauksuotas kalavijas ir visi kiti kape rasti daiktai buvo eksponuojami Vietinės istorijos muziejuje. Archeologai jau yra suplanavę tolimesnius kasinėjimus, todėl gali būti, kad ateityje sulauksime dar daugiau naujienų apie atrastus kapus ir įvairiausius lobius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(26)
(4)
(22)

Komentarai ()