Tyrimai parodė, kaip žmogaus ūgis gali lemti sveikatą: vos 10 papildomų centimetrų sumažina riziką susirgti diabetu  (2)

Ar ūgis gali nulemti sveikatą? Neįtikėtina, bet pasirodo, kad taip.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimai rodo, kad aukštiems žmonėms gresia mažesnė 2 tipo diabeto rizika. Vos 10 papildomų centimetrų sumažina riziką susirgti šia liga 41 proc. vyrams ir 33 proc. moterims. Tyrėjų iš Vokietijos nuomone, taip yra todėl, nes žemi žmonės turi didesnį riebalų kiekį kepenyse, aukštesnį kraujospūdį.

O aukšti žmonės yra jautresni insulinui ir veiksnesnes beta ląsteles – kasos ląsteles, kurios gamina insuliną.

Tyrėjai, stebėję 28 tūkst. žmonių, teigė, kad ūgis yra svarbus rodiklis diabeto rizikai nustatyti.

„Mažą diabeto riziką gali lemti didesnis ūgis, mažesnis riebalų kiekis kepenyse ir palankesni kardiometaboliniai rizikos veiksniai – ypač kraujo riebalai, adiponektinas ir C-reaktyvusis baltymas“, – rašė jie medicinos žurnale „Diabetologia“.

Tyrimas parodė, kad antsvorį turintiems ar nutukusiems žmonėms papildomi 10 centimetrų buvo susiję su 36 proc. mažesne diabeto rizika vyrams ir 30 proc. mažesne rizika moterims.

„Tai gali reikšti: kai turima antsvorio, papildomi 10 centimetrų ūgio įtakos ligai neturi“, – pridūrė tyrėjai.

Jie taip pat teigė, kad padidėjusią riziką žemiems žmonėms gali lemti didesnis riebalų kiekis kepenyse ir mažiau palankūs kardiometaboliniai rizikos veiksniai, pavyzdžiui, kraujospūdis.

„Mūsų išvados rodo, kad žemiems žmonėms kardiometaboliniai rizikos veiksniai gali būti mažiau palankūs ir šiems asmenims gresia didesnė diabeto rizika, palyginti su aukštais žmonėmis.

Mūsų tyrimas taip pat parodė, kad siekiant sumažinti su ūgiu susijusią riziką, reikia sutelkti dėmesį į augimą lemiančius veiksnius nėštumo, vaikystės, brendimo, paauglystės laikotarpiais ir atsižvelgti į galimus lyčių skirtumus“, – tvirtino mokslininkai.

Parengta pagal dailymail.co.uk

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: