Vrbaso upėje rastas legendą primenantis daiktas - akmenyje įstrigęs kalavijas (Video)  (1)

Vrbaso upės (Bosnija ir Hercogovina) gilumose rastas maždaug septynis šimtmečius ten prabuvęs akmenyje įstrigęs viduramžių kalavijas. Jį rado narų klubo „Banja Luka“ nariai. Pats kalavijas pakankamai geros būklės – nors ir ilgą laiko išbuvo vandenyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Serbų respublikos muziejaus istorijas Jankas Vracaras neseniai pranešė, kad kalavijo analizė jau atlikta – taip pat kad jos metu buvo patvirtinta, jog šis ginklas yra iš XIII-XIV a. „The Srpska Times“ praneša, kad istorikas taip pat paminėjo, jog ekspertai skuba konservuoti ginklą, kadangi tai itin svarbus ir retas radinys šiame regione.

Teko pašalinti akmenį

Radus kalaviją buvo pastebėta, kad akmuo, kuriame jis buvo įstrigęs, jau buvo pradėjęs skilti.

Archeologai dar būdami po vandeniu turėjo pašalinti didžiąją dalį akmens ir tik tada iškelti kalaviją į paviršių. Tiesa, keli akmens fragmentai taip pat buvo paimti analizei.

„Tai pirmasis kalavijas rastas prie archeologinės vietovės, apimančios viduramžių laikų miestelį Zvečaj. Būtent dėl to šis atradimas yra labai svarbus istorikams ir archeologams“, – teigia archeologė Ivana Pandzic.

Vrbaso upė teka netoli viduramžių pilies griuvėsių –čia anksčiau gyvendavo įvairūs Bosnijos valdovai. Pats atradimas šiame regione yra labai retas, paskutinis toks radinys pasitaikė prieš 90 metų.

Ekspertai sako, kad fortas, saugantis miestą, buvo pastatytas maždaug 1404 metais, kai didžiajam Bosnijos kunigaikščiui Hrvoje Vukčicui pavyko nuversti tuometinį Bosnijos karalių Ostoją nuo sosto – ir į šią vietą paskirti Tvrtko II Kotromaniacą.

Šis karaliavo itin neramiu Bosnijos istorijos laikotarpiu, kadangi galiausiai Ostoja atgavo sostą ir vedė Hrvoje Vukčico našlę.

Po to šioje pilyje gyveno ir dar daugiau valdovų, tačiau 1777 m. statinys buvo sugriauta. Dabar čia yra likę tik keletas sienų, dalis bokšto ir vienas privatus namas.

Patikėjo legenda

Ties Bosnijos ir Hercegovinos, tiek viso pasaulio žiniasklaida jau spėjo šį kalaviją pavadinti legendiniu Ekskaliburu – o kai kurie žmonės net yra įsitikinę, kad tai iš tiesų gali būti legendose apie karalių Artūrą minimas kalavijas, kurį jis ištraukė iš akmens.

Žinoma, to įrodyti praktiškai neįmanoma, be to, karalius Artūras, anot legendų, buvo Britanijos valdovas, o jo egzistavimas yra svarstytinas ir ginčytinas.

Nors toks atradimas gali pasirodyti išskirtinis, iš tiesų kalavijai akmenyse nėra naujiena.

Italijos Toskanos regione esančioje Montesiepi koplyčioje irgi buvo rastas kalavijas akmenyje. Anot legendos, šis XII a. kalavijas priklausė San Galganui, kuris buvo žiaurus ir arogantiškas riteris.

Vieną dieną jam pasirodė arkangelas Mykolas ir liepė nueiti į Motesiepi koplyčią, kurioje jis išvydo Mergelę Mariją, Jėzų Kristų ir dvylika apaštalų.

Šie jam pasakė atsisakyti visų savo daiktų ir svajonių bei gyventi atsiskyrus nuo likusio pasaulio.

San Galganas su tuo nesutiko sakydamas, kad tai padaryti yra taip pat lengva, kaip perskelti akmenį kalaviju. Būtent tada jis smogė ginklu į akmenį, kur jis ir pasiliko iki šiol.

San Galganas beveik iškart po savo mirties buvo paskelbtas šventuoju, o aplink kalaviją buvo pastatyta koplyčia. Pakankamai neseniai radarais po juo buvo aptikta ertmė – ekspertai sako, kad ten galimai buvo palaidotas pats šventasis.

Taigi, nors tvirtai galime teigti, kad Vrbaso upėje rastas kalavijas nėra legendinis Ekskaliburas, jis vis tiek labai pradžiugino mokslininkus bei Bosnijos ir Hercegovinos gyventojus.

Parengta pagal „The Vintage News“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(3)
(12)

Komentarai (1)