Keistas pingvinų elgesys Nyderlandų zoologijos sode: iš kur homoseksualūs pingvinai gavo kiaušinį?  ()

Nyderlandų zoologijos sode du homoseksualūs pingvinai patinai taip norėjo susilaukti palikuonių, kad pavogė kiaušinį iš kitos pingvinų poros, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„DierenPark Amersfoort“ zoologijos sodo Nyderlanduose prižiūrėtojai neseniai pastebėjo, kad du susiporavę akiniuotieji pingvinai (Spheniscus demersus) patinai šildo svetimą kiaušinį. Jų lizdas su pavogtu kiaušiniu buvo prie pat kito lizdo, kurį susisuko tos pačios rūšies kita pora – patinas ir patelė.

Zoologijos sodo pingvinams perėjimo sezonas jau prasidėjęs. Veikiausiai patinai svetimą kiaušinį nusavino tada, kai kaimynai savo lizdo nesaugojo, teigiama zoologijos sodo pranešime spaudai.

Keletas pingviniukų šiame zoologijos sode jau išsirito, o prižiūrėtojai labai atidžiai stebi, kaip seksis patinų porai, kurie neteisėtu būdu įgytą kiaušinį šildo pakaitomis. Tiesa, visai gali būti, kad visos įvaikintojų pastangos nueis perniek – tikėtina, kad pavogtasis kiaušinis nebuvo apvaisintas.

Beje, pingvinams homoseksualumas – visai ne naujiena. Zoologijos soduose toks elgesys stebimas santykinai dažnai. Pavyzdžiui, Niujorko Centrinio parko zoologijos sode šešerius metus kartu gyveno homoseksualių antarktinių pingvinų (Pygoscelis antarcticus) pora, Berlyno zoologijos sode buvo sąmoningai suporuoti du karališkųjų pingvinų (Aptenodytes patagonicus) patinai, Sidnėjaus akvariume meilę atrado du papuasinių pingvinų (Pygoscelis papua) patinai.

Ir visos trys tos pačios lyties poros perino kiaušinius: JAV – 2004-aisiais, Australijoje – 2018-ųjų spalio 19 dieną. Vokietijos pingvinams nepasisekė: nepaisant itin rūpestingo elgesio, jų neapvaisintas kiaušinis „sprogo“.

Beje, pingvinai nėra vieninteliai paukščiai, kuriems priimtini homoseksualūs santykiai. Mokslininkai užfiksavo daugiau nei 130 taip besielgiančių paukščių rūšių – kartu su sudėtingais poravimų ritualais, genitalijų kontaktu, gyvenimu viename lizde daugelį metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(7)
(2)

Komentarai ()