Vorais taip lengvai neatsikratysite: susiurbti vorai dulkių siurblyje gali išgyventi net 200 dienų ir sveiki išropoja atgal  ()

Gali atrodyti, kad dulkių siurblys – itin gera priemonė iš namų iškrapštyti nepageidaujamiems svečiams, tačiau iš tikrųjų vorais taip lengvai neatsikratysite. Jie gali išgyventi audringą kelionę į dulkių maišelį ir sveiki išropoti atgal.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmiausia nariuotakojai susiduria su dirbtinai žemu slėgiu, kurį siurblys sukuria traukdamas nešvarumus į vamzdį. Šiam iššūkiui jie atsparūs. NASA ne sykį sėkmingai siuntė vorus į ekspedicijas žemo oro slėgio sąlygomis už Žemės atmosferos.

2011 m. du Nephila šeimos vorai taip smagiai leido laiką 45 dienas trukusioje kosminėje misijoje, kad net numezgė tinklus, panašius į neriamus Žemėje. Nors slėgis nebaisus, skriedamas dulkių siurblio vamzdžiu voras gali netekti galūnių ar jas susilaužyti.

Tačiau ir tam yra sprendimas. Nariuotakojai sugeba atsiauginti prarastas galūnes. Specialiais raumenimis voras atkerta kraujo tiekimą į koją. Galūnei nukritus, vorui tereikia palaukti kito nėrimosi. Vorai turi egzoskeletus, todėl augdami išsineria iš viso skeleto ir užsiaugina naują. Jei voras išgyvena kelionę į dulkių maišą, jis gali sulėtinti savo medžiagų apykaitą ir be maisto išgyventi iki 200 dienų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Iliustruotasis Mokslas
Iliustruotasis Mokslas
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()