Paprasti dalykai, kuriuos reikia žinoti: kas kiek laiko vartoti probiotikus, kodėl jų nereikia gerti rytais ar dieną, ar galima vartoti kartu su kitais vaistais?  ()

Probiotikų vartojimą šiuo metu galima pavadinti gana ryškia tendencija, ypač paplitusia tarp sveikos gyvensenos idėja užsikėtusių žmonių. Jie dabar gali įsigyti ne tik šių mikroorganizmų papildų: daugybė maisto produktų, pradedant buteliais parduodamu vandeniu ir baigiant tortilijų traškučiais, gali būti papildyti geraisiais mikrobais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Verta priminti, kad probiotikai – tai gerosios bakterijos, kaip manoma, veiksmingai gerinančios organizmo mikroflorą, t. y. subalansuojančios žarnyne tarpstančių bakterijų, grybelių ir virusų lygį. Žinoma, galima – ir netgi būtina – gauti jų su maistu (tokiais produktais kaip jogurtas, kmčiai (fermentuotos daržovės) ir misas (sojų pasta)), tačiau yra ir kitas pasirinkimas – gerti piliules, rašoma portale womenshealthmag.com.

Nors jokiais tyrimais neįrodyta, kad probiotikų papildai teikia naudos sveikiems žmonėms, keletą specifinių sutrikimų, kaip rodo praktika, jie iš tiesų palengvina. Turimi galvoje virškinimo trakto nesklandumai tokie kaip viduriavimas, vidurių užkietėjimas ir gastroezofaginis refliuksas.

Pagrįsta teigti, kad probiotikai gali susilpninti uždegiminius procesus, vykstančius sergant opiniu kolitu, gelbsti žmonėms, kuriems būdingas vadinamasis keliautojų viduriavimas (užeinantis tam tikromis kelionės dienomis), gali užkirsti kelią viduriavimui, ištinkančiam po antibiotikų kurso.

Norint išsiaiškinti, kokie probiotikų deriniai yra tinkamiausi, pasireiškus vienokiems ar kitokiems simptomams, būtina pasikonsultuoti su gydytoju, kadangi ne visų rūšių papildai pasiteisina esant konkrečiam negalavimui. Įsigijus gydytojo rekomenduotą preparatą, svarbu nepamiršti, kad jo veiksmingumą lemia ir vartojimo laikas.

Kas kiek laiko vartoti probiotikus?

Viena iš ypatingų probiotikų savybių yra ta, kad jie neužsilieka žarnyne pernelyg ilgai. Šie mikroorganizmai pašalinami su žarnyno turiniu, todėl, kad duotų apčiuopiamos naudos, vartoti juos reikėtų kasdien, kol pasijusite geriau, pataria mitybos specialistė Tamara Freuman, knygos „The Bloated Belly Whisperer“ autorė.

„Pageidautinas probiotikų poveikis reiškiasi tik tol, kol jie keliauja organizmu“, – teigia specialistė.

Kaip tik dėl šios priežasties vartojant probiotikus kasdien ir tuo pačiu metu, gali pavykti užsitikrinti maksimalų jų efektyvumą.

Kuriuo paros metu vartoti probiotikus?

Idealus laikas vartoti probiotikus – prieš pat einant miegoti, kadangi naktį žarnyno veikla ne tokia aktyvi. Pagalvokite patys, ar paprastai nubundate naktį, prispirti noro pasituštinti, retoriškai klausia gastroenterologijos specialistė Patricia Raymond.

Pavartojus probiotikų vėlai vakare, kai žarnyno judesiai aprimę, yra didesnė tikimybė, kad jie ramiai tarps viduje, pasidalys ir veikiausiai integruosis į žarnyną.

Ar probiotikus galima vartoti kartu su kitais medikamentais?

Nors vitaminus arba kitus vaistus (pavyzdžiui, antibiotikus, dėl kurių veikiausiai ir radosi poreikis vartoti probiotikus) paprastai geriate ryte, probiotikus vis tiek turite vartoti vėlai vakare. Kuo ilgiau jie išbus žarnyne, tuo labiau padidės tikimybė, kad gerosios bakterijos išgydys virškinimo negalavimus – juk kaip tik to ir tikitės iš vartojamo papildo!

Apibendrinant telieka pasakyti, kad probiotikus geriausia vartoti vėlai vakare, prieš pat gulantis į lovą. Be to, nesiimkite iniciatyvos! Norėdami būti tikri, kad konkretūs papildai duos naudos arba išvaduos nuo negalavimų, būtinai pasitarkite su gydytoju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: