Reto lėtumo avarija - 191 metro ilgio konteinerinis laivas pabučiavo Bosforo sąsiaurio krantinę (Video)  ()

Bosforo sąsiauris yra natūralus maždaug 30 km ilgio laivybos kelias, kertantis Stambulą ir atskiriantis Aziją nuo Europos. Šis sąsiauris vietomis yra gana siauras ir vingiuotas, jame netrūksta įvairaus dydžio laivų. Tai nėra gera vieta prarasti kontrolę, bet konteineriniam „Songa Iridium“ teko tai patirti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį 191 metrų ilgio „Songa Iridium“, plaukiojantis su Liberijos vėliava, pateko į pavojingą situaciją. Plaukdamas Bosforo sąsiauriu laivas patyrė gedimą ir visiškai prarado kontrolę. „Songa Iridium“ judėjo labai lėtai, todėl įgula išmetė du inkarus, tačiau įvyko neišvengiama - laivas atsitrenkė į sąsiaurio krantinę.

Ar galite įsivaizduoti, ką galvojo žmonės, matydami neįprastai manevruojantį konteinerinį laivą? Vieta, kurioje įvyko avarija, yra labai arti gatvės, čia netrūksta žmonių. Juolab, kad susipažinti su krantine „Songa Iridium“ nusprendė vidurdienį. Taigi, avarija buvo nufilmuota iš daugybės skirtingų kampų.

Kaip girdite vaizdo įraše, „Songa Iridium“ garsinis signalas prieš pat susidūrimą ėmė garsiai staugti - taip buvo bandoma perspėti ant kranto esančius žmones. Niekas, kaip teigia pranešimai žiniasklaidoje, nenukentėjo, nors laivo nosis ir krantinė buvo apgadinti.

Teko uždaryti ir Bosforo sąsiaurį. Tiesa, tik trims valandoms, kol „Songa Iridium“ buvo įtikintas sugrįžti į vandenį. Laivui reikės remonto, krantinei taip pat, tačiau ši avarija priminė ir apie didesnes bėdas.

Tos trys valandos neatrodo labai daug, tačiau laivai eilėje kartais ir taip laukia 14 valandų. Taip yra todėl, kad Bosforas ir jo pietinis kaimynas Dardanelai yra vienintelis laivybos kelias, jungiantis Viduržemio bei Juodąją jūrą. 1936-ųjų Montrė konvencija suteikė teisę civiliniams laivams bei Juodosios jūros valstybių laivynams nemokamai naudotis šiuo laivybos keliu. Dabar juo kasmet praplaukia daugiau nei 48 tūkstančiai laivų.

Bosforo sąsiauris yra 30 km ilgio, o štai plotis svyruoja nuo 700 iki 3700 metrų. Gylis sąsiaurio viduryje svyruoja nuo 36 m iki 124 m - geriau šioje vietoje nesugesti. Taigi, Turkijoje egzistuoja balsų, kviečiančių kasti kanalą, kuris laivams suteiktų alternatyvų maršrutą, atlaisvindamas kamščius Bosfore. Tačiau šie pasiūlymai sulaukia daugiau opozicijos nei pritarimo, nes toks kanalas būtų labai brangus ir turėtų neigiamų ekologinių padarinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()