Toksikologijos dėstytoja paviešino kelias gudrybes, kaip geriant nepasigerti ir ką daryti su pagiriomis jei taip nutiko  ()

Ne paslaptis, jog kitą dieną per didelis alkoholio kiekis gali stipriai sugadinti savijautą. Mat padauginus šio gėrimo jaučiamas labai nemalonus jausmas – pagirių sindromas. DELFI kalbinti specialistai papasakojo viską, ką turite apie tai žinoti.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-01-04 Toksikologijos dėstytoja paviešino kelias gudrybes, kaip geriant nepasigerti ir ką daryti su pagiriomis jei taip nutiko  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

5 pagrindinės priežastys, kodėl jaučiame pagirias

Papasakojo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) toksikologijos dėstytoja doc. dr. Asta Kubilienė.

1. Alkoholis veikia kaip diuretikas, todėl žmogus šlapinasi daugiau nei įprastai, atsiranda dehidratacija – žmogų kankina troškulys, galvos svaigimas ir galvos skausmas;

2. Alkoholis dirgina skrandžio gleivinę, padidina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir atitolina skrandžio ištuštinimą, dėl to žmogus jaučia pilvo skausmą, pykinimą, gali prasidėti vėmimas;

3. Jis mažina cukraus kiekį kraujyje, dėl to atsiranda nuovargis, silpnumas, drebulys, nuotaikos sutrikimai;

4. Alkoholis plečia kraujagysles, todėl atsiranda galvos skausmas;

5. Šio gėrimo vartojimas gali pakenkti imuninei sistemai, todėl sumažėjęs apetitas ir nesugebėjimas susikaupti gali būti susijęs su laikinais imuninės sistemos funkcijos pokyčiais.

Internete gausu patarimų, kaip greičiau grįžti į normalią būseną padauginus alkoholio. Deja, toli gražu ne visi šie patarimai gali padėti.

A. Kubilienė paneigia tris populiariausius mitus:

- Kavos vartojimas ar maudynės po dušu palengvina pagirias;

- Pagirių tikimybė sumažės, jei gersite alkoholinius gėrimus nuo silpnesnio iki stipresnio;

- Alkoholinio gėrimo vartojimas ryte padės išvengti pagirių.

Panašūs gėrimai gali sukelti didesnes pagirias

„Geriausias būdas to išvengti – negerti visai arba gerti protingai, laikantis rekomenduojamų ribų. Tačiau blogai jaučiantis rekomenduojama gerti daug vandens, valgyti lengvą maistą, kuris gali padidinti cukraus kiekį kraujyje, pavyzdžiui duoną, sausainius, nes maistas, kuriame yra fruktozės, gali padėti greičiau skaidyti alkoholį. Taip pat nustatyta, kad pakankamas miego kiekis gali paspartinti sveikimą“, – patarė A. Kubilienė.

Pasak jos, išgėrus stipraus alkoholinio gėrimo, alkoholio koncentracija kraujyje padidėja greičiau nei po silpnesnio gėrimo pavartojimo. Todėl, jei iš pradžių yra išgeriama, pavyzdžiui, alaus, o paskui pereinama prie stipresnių alkoholinių gėrimų, žmogus nespėja pajausti aluje esančio alkoholio poveikio, kuris vėliau prisideda prie stipriojo alkoholinio gėrimo sukeliančio poveikio. Dėl šios priežasties skirtingų rūšių alkoholio maišymas veda apsinuodijimo link.

„Be to, nustatyta, kad skirtingose alkoholio rūšyse yra skirtingas junginių, vadinamų giminingomis medžiagomis, kiekis. Giminingos medžiagos – tai fermentacijos metu susidariusios medžiagos: taninai, sulfidai, metanolis ir kt. 2010 metais atlikto tyrimo metu nustatyta, kad vartojant gėrimus, kuriuose yra daug giminingų medžiagų, sustiprėja pagirių simptomai“, – įdomius faktus atskleidė A. Kubilienė.

Skaidriuose gėrimuose, tokiuose kaip degtinė, džinas ir baltasis vynas, yra mažiau giminingų medžiagų, nei tamsesniuose gėrimuose, tokiuose kaip brendis, viskis, romas ir raudonasis vynas. Sumaišius giminingas medžiagas gali padidėti skrandžio sudirginimas.

Gazuotas alkoholis, toks kaip šampanas, arba alkoholis, vartojamas kartu su gazuotu gėrimu, tokiu kaip sodos vanduo, pagreitina alkoholio patekimą iš skrandžio į plonąją žarną, kur absorbcija vyksta greičiau. Todėl gazuoti alkoholiniai gėrimai pasisavinami greičiau, nei negazuotas alkoholis.

„Kuo mažiau alkoholio vartojate, tuo geriau jaučiatės jūs, tuo smagiau jaučiasi jūsų vaikai ir artimieji. Todėl visada patariama atsisakyti alkoholinių gėrimų vartojimo. Bet jei to išvengti nepavyksta – žinokite savo ribas, vartokite saikingai ir atsakingai, neskubėdami, tarp gėrimų gurkšnokite vandenį“, – pataria A. Kubilienė.

Ką daryti, jei padauginote?

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) gydytoja toksikologė Gabija Laubner anksčiau DELFI yra sakiusi, jog įvairios mitinės priemonės pagirioms švelninti alkoholio skaidymo nepaskatins, nebent tik šiek tiek pagerins savijautą. „Apskritai, toksikologai alkoholį pataria vartoti su saiku ir nepamiršti gerti vandens.

Vienam standartiniam alkoholio vienetui rekomenduojama stiklinė vandens, sako gydytoja. Du vieninteliai būdai, padedantys kepenims skaidyti alkoholį – miegas ir vanduo su elektrolitais. „Visa kita – tik savijautos pagerinimo priemonės, bet alkoholio skaldymui tai įtakos neturi. Jei alkoholis yra kraujyje, tai jį pašalins tik kepenys. Ar jūs valgysite, ar ko nors gersite, niekas tam įtakos neturės“, – sako G. Laubner.

Nepadės net vaistai? „Jie tik lengvins tuo metu esančią būklę, bet alkoholio skaldymui jie neturi įtakos, – teigia gydytoja. – Po alkoholio vartojimo reikėtų atstatyti prarastus elektrolitus. Jei neturite mineralinio vandens, į paprastą vandenį reikėtų įsidėti bent cukraus ir druskos įsidėti. Tinka bet koks mišinys su elektrolitais. Svarbiausia, neskalbti savęs su vandeniu iš čiaupo.“

Kada kreiptis į medikus? Jei trinka sąmonė, kvėpavimas, širdies veikla, būtina kviesti medikus.

„Jei žmogus be sąmonės, yra labai didelė tikimybė, kad jis gali pradėti vemti, turinys pateks į kvėpavimo takus, tada žmogus gali uždusti, paspringti ir pan., – sako RVUL medikė. – Jei žmogui yra tik pagirios, tai reikėtų išsimiegoti, vartoti daug skysčių ir pailsėti. Jei tai yra ilgalaikis vartojimas ir tai jau yra abstinencija, yra liga, tada reikėtų gydyti. Tokiu atveju žmogus labai smarkiai prakaituoja, vemia be perstojo, pykina, širdies plakimas suintensyvėja, spaudimas kyla, raudonis išmuša veidą, jis dreba, jei traukuliai prasideda, tada be klausimų reikia kreiptis į medikus.“

Sportas per pagirias: naudinga ar žalinga?

Ne be reikalo kai kuriose sporto šakose alkoholis yra vartojamas kaip dopingas, nors tai ir draudžiama, sako sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas, treneris, Lietuvos sporto universiteto (LSU) lektorius Artūras Sujeta.

„Sportininkai alkoholį kartais vartoja tam, kad sumažintų įtampą prieš startą, pagerintų taiklumą. Negalima pamiršti to, kad net ir nedidelė alkoholio dozė stipriai apkrauna organizmą ir ypač širdies raumenį. Toks sportininkas rizikuoja ateityje turėti labai daug problemų, pavyzdžiui, hipertenziją, infarktą. Alkoholis išbalansuoja CNS: sutrinka judesių valdymas, todėl sportininkas ilgainiui taps prastu, nes tiesiog nepataikys į krepšį. Atsiranda agresijos protrūkiai“, – sako A. Sujeta.

Pasak trenerio, pagirių metu organizmas dažnai yra dehidratavęs. Todėl pirma pirma priežastis, kodėl tokiu metu sportuoti nepatartina, yra ta, jog labai greitai ir nepastebimai dehidratacija gali padidėti iki kritinio lygio. Tada žmogui pradeda smarkiai skaudėti galvą, sutrinka orientacija aplinkoje.

Raumenys su alkoholiu taip pat nedraugauja. Sportuojant kitą dieną po didelės šventės, raumenims daug sunkiau dirbti – sutrinka baltymų sintezė, todėl raumuo atsistato sunkiau.

„Patiriama didesnė širdies raumens apkrova, kyla didelė grėsmė nualpti. O tai gali baigtis ūmia trauma, kai nukritęs nuo bėgtakio žmogus smarkiai susižeidžia. Dar vienas dažnas mitas – jaučiu pagirias, todėl eisiu išgerti kavos, nes tai padės. Bet iš tiesų kava kartu su alkoholio likučiais kūne dar labiau išbalansuoja mūsų organizmą“, – pasakojo A. Sujeta.

Taigi, pagirių metu treneris sportuoti tikrai nepataria: tai gali smarkiai pakenkti širdies ir krauotakos sistemai, emocinei būklei, o raumenys atsistatys daug lėčiau.

Treneris sako, kad kiekvieno žmogaus kūnas po alkoholio atsigauna per skirtingą laiką, tačiau A. Sujeta siūlo nesportuoti bent parą po jo perdozavimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Gabrielė Grinkaitė
(35)
(13)
(22)

Komentarai ()